Nå teller hver eneste stemme

Lill Harriet Sandaune fra Hommelvik er eneste malviking med reelt håp om å få fast plass på Stortinget etter valget 11.september.

Fremskrittspartipolitikeren som sitter i Malvik Formannskap og Kommunestyre har siden høsten 2015 vært vara for partikollega Per Sandberg som har ledet Fiskeridepartementet.

Nå er Lill Harriet inne i siste fase av en hektisk valgkamp hvor det har vært aktiviteter nesten døgnet rundt.

Vi ble med Lill Harriet på en dag i i valgkampen hvor hun deltok på frokostaksjon, bedriftsbesøk, stand og radiointervju.

06.00 – Frokost

Vi møter en smilende og opplagt FrP-politiker til frokost like etter klokken 06.00 på morgenen. (Saken fortsetter under bildet)

– Jeg er litt trøtt i dag siden jeg var i Klæbu på paneldebatt i går kveld, men det går helt fint, forteller Lill Harriet mens hun serverer kaffe og tar selv en kopp med te.

– Dagens program starter med at vi skal på FrP sitt kontor i Trondheim å pakke frokostposer som vi skal på Torvet i Trondheim å dele ut.

– Så skal jeg hente Per Sandberg og hans politiske rådgiver før turen går til Skjetlein videregående skole for et besøk og en liten omvisning. Deretter drar vi til Selbu hvor vi skal på to bedriftsbesøk og vi skal stå litt på stand.

– Det er ikke noe kveldsarrangement i kveld så da lager jeg en sen middag til familien, forteller Lill før vi må sette kursen mot Trondheim.

07:00 – Hver stemme teller

På FrP sitt kontor i midtbyen venter 150 poser som skal fylles med yoghurt, eple, og en liten pamflett med politisk budskap. Lill Harriet tar sin tørn med pakking før det er tid for å gå ut blant folk. (Saken fortsetter under bildet)

Der treffer vi også på Fremskrittspartiet sin 1.kandidat Sivert Bjørnstad. Han er optimistisk på partiets vegne halvannen uke før valget.

– Det er små marginer i Sør-Trøndelag og Lill Harriet kniver om en plass mot Lars Haltbrekken. Det er få stemmer som kan avgjøre så her teller virkelig hver eneste stemme, sier Bjørnstad.

På Torvet i Trondheim deler de ut kaffe og frokostposer til travle folk på tur til jobb. (Saken fortsetter under bildet)

– Folk er blide og positive og tar gjerne mot både kaffe og frokost. Vi får svært få negative tilbakemeldinger, snarere tvert imot. Det er artig, sier Lill Harriet.

Hun kaster et kjapt blikk på klokka og innser at det er tid for å dra til neste punkt på programmet.

09:00 – Naturbruksfag

Etter frokostaksjonen på Torvet i Trondheim er det tid for å plukke opp statsråd Per Sandberg og politisk rådgiver Veronica Åsheim for å dra til Skjetlein videregående skole. (Saken fortsetter under bildet)

Lill Harriet har permisjon fra jobben som lærer ved akkurat denne skolen og hun legger merke til forandringene som har blitt gjort på de to årene hun har vært ute i permisjon.

Ved Skjetlein blir det en orientering om hvordan skolen har forandret seg fra en ren landbruksskole for unge menn, til dagens moderne skole med fokus på naturbruksfag. (Jobb med hester, dyr, landbruk, anleggsgartner, friluftsliv, turisme og naturforvaltning, miljø osv. journ.anm.) og bygg- og anleggsteknikk.

– Skjetlein er en flott skole med mange unike lærere og elever. Jeg så med en gang at anleggsgartnerelevene hadde gjort forandringer ute på gårdsplassen. Det ble flott, sier Lill Harriet som forteller at hun savner arbeidsplassen sin.

– Særlig nå ved skolestart har jeg merket det. Det er noe spesielt med å ta imot nye elever om høsten. Sånn sett var det hyggelig å komme tilbake hit i dag.

Men, tida går fort i godt lag og plutselig er klokka blitt så mye at det er tid for å dra. Neste stopp er drøye 75 kilometer unna, i Selbu.

12:00 – Innovativ

Lill Harriet og hennes reisefølge besøker Kjelstad AS i Selbu, trelastleverandøren ved Selbusjøen som er en av Norges ledende aktører innen utvikling, produksjon og salg av trelast, konstruksjonsløsninger og boliger. (Saken fortsetter under bildet)

Frode Edvardsen fra Kjelstad AS stod for omvisningen på fabrikken

Der fikk de en liten orientering om bedriften, framtidsplaner og om utfordringer som de kunne bringe videre inn i storting og regjering.

Etter en kort omvisning ble det tid til en kort pause før ferden videre. Vi lurte på om Per Sandberg var fornøyd med vikaren Lill Harriet Sandaune.

– Ja uten tvil, kommer det kontant fra FrP nestlederen og Fiskeristatsråden. Hun har faktisk tilført Stortingsgruppa noe og hun har vært et viktig tilskudd til Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen hvor hun er medlem.

– Jeg håper Lill fortsetter på Stortinget og at hun kan ta med seg sin gode innsikt og kunskap om svært mange områder inn i det videre arbeidet, sier Per Sandberg.

13:30 – På lufta

Å være politiker i valgkamp er ikke noe latmannsliv. Klokken går og neste stopp er hos landets mest populære lokalradio, Nea Radio. (Saken fortsetter under bildet)

Der blir følget møtt av radionestor Stian Elverum som er programleder og administrasjons- og økonomiansvarlig for lokalradioen med base i Selbu. Elverum fortalte om utfordringer med slukkingen av FM nettet og om synspunkter på de nye bingoforskriftene som er ute på høring fra lotteritilsynet.

Etter en hyggelig prat og god orientering var det tid for intervju av de to FrP-profilene i radiostudio.

15:00 – Mat og drikke

Selbu og Trøndelag viste seg fra en flott side med deilig høstvær. Valgkampgjengen fra FrP rullet videre og det var på tide å vende nesen hjemover. (Saken fortsetter under bildet)

Ved B. Langseth sin butikk, kafé og bensinstasjon var dagens siste stopp lagt inn. Her var det satt opp stands, og bygdefolket stoppet for å slå av en prat både med minister og stortingspolitiker.

Tema var blant annet veiutbygging og utfordringene lastebilnæringen opplever med smale og dårlige fylkesveger.

19:00 – Middag i solnedgang

Valgkampen består av travle dager, mange inntrykk og mye informasjon om mange forskjellige tema og vinklinger. I tillegg kommer samme variasjon og mengde når det gjelder spørsmål. (Saken fortsetter under bildet)

Er det spennende eller krevende?

– Det er jo begge deler, og selvsagt er det lærerikt. Men når man er midt oppi det er man engasjert og orientert så får man fanget opp ganske mye. Så jeg føler jeg har god innsikt i mye, men jeg har også mye å lære.

– Så det er både spennende og interessant, sier Lill Harriet mens hun rører i middagsgrytene på kjøkkenet.

– I dag ble det min tur til å lage middag og det ser ut som om vi får til og samles rundt middagsbordet hele familien, det er ikke så ofte for tiden.

Lill Harriet forteller at hun har hatt en spennende dag, noe det er mange av for tiden. Nå er det litt over en uke igjen til valget og meningsmålingene slår litt begge veier.

– Vi ligger an til å gjøre et godt valg, særlig med tanke på at vi ha sittet fire år i regjering, men det er spennende og det er så lite som avgjør mandatet mitt. Jeg krysser fingre, og håper at mange vil stemme FrP, sier Lill Harriet Sandaune.