Gjeninnfør gratis behandling for kronikere

Fra nyttår ble det innført egenandeler for kroniske pasienter som trenger fysikalsk behandling.

Dette mener Senterpartiet er feil og påfører mange som har mange plager fra før, enda større problemer i hverdagen. (saken fortsetter under bildet)

Heidi Greni (t.v.) besøkte Malvik Senterparti. De lokale partifellene Mari Bjørnstad og Ketil Sivertsen serverte frokost.

– På grunn av egenandelen som nå er på 1990 kroner i året er det mange som utsetter å gå til behandling i starten av året på grunn av dårlig økonomi.

– Innføringen av egenandel på disse helsetjenestene rammer de som har lite fra før, hevdet Senterpartiets førstekandidat i Sør-Trøndelag, Heidi Greni, under en pressefrokost i Hommelvik fredag morgen.

– Dette gjelder 300.000 mennesker som har ulike kroniske lidelser, men som fungerer både i jobber og i hverdagen med noen timers fysikalsk behandling i uka, forklarer Mari Bjørnstad, som selv har behov for fysioterapi.

Det er den såkalte «Diagnoselista» de mener bør fjernes og at kronisk syke må få slippe egenandeler hos fysioterapeut.

Behandlingsreiser

Senterpartiet vil kjempe for at egenandelen på dette fjernes og at tilbudet med Behandlingsreiser for de med kroniske muskel- og skjelettplager styrkes.

– Jeg har selv vært på fire ukers behandlingsreise til Montenegro. Der var det trening og behandling hele dagen fem dager i uka. Jeg hadde stort utbytte av det og fungerte meget godt etter hjemkomsten, forteller Mari Bjørnstad.

– I det lange løp bør vi satse mer på forebygging enn på reparasjon. I det ligger det god samfunnsøkonomi og til syvende og sist en besparelse for landet. Vi vil gå inn for å fjerne egenandelen på behandling av de som har behov for fysioterapi, sa Heidi Greni.