Insektsmiddel i hele 16 dressingprodukter

Mattilsynet er informert om at Orkla Foods trekker tilbake 16 forskjellige Idun dressinger etter spor av insektsmiddelet fipronil.
– Tilbaketrekkingen viser at kvalitetsarbeidet hos Orkla Foods fungerer etter regelverket. Fipronil skal ikke komme inn matkjeden, og vi er godt fornøyd med det arbeidet Orkla Foods har lagt ned for å spore opp disse produktene og trekke dem fra markedet, skriver seksjonssjef Jorun Aasgaard Grini i Mattilsynet i en pressemelding.

Egg fra Nederland
Det var i begynnelsen av august det ble kjent at egg fra Nederland inneholdt insektsmiddelet fipronil, og så langt er millioner av egg tilbakekalt og destruert i nærmere 15 land. Alle egg som selges i norske butikker er norskproduserte. Dette er fordi all norsk eggproduksjon er underlagt en salmonellagaranti.

Et viktig pågående arbeid i EU er å spore produkter som er laget med forurensede egg fra Nederland og Belgia. Mattilsynet følger dette arbeidet gjennom det europeiske meldesystemet RASFF, hvor informasjon om hvor eggene har tatt veien blir offentliggjort. Avdekkingen Orkla har gjort er viktig for å fjerne de ulovlige produktene fra markedet.

Funn i eggeplommepulver
Orkla melder at de har mottatt to partier på til sammen to tonn eggeplommepulver fra en tysk produsent. Eggeplommepulveret utgjør maksimalt en prosent av den ferdige varen. Produktet er benyttet i produksjon av Idun dressinger, blant disse er Thousand Island dressing og Rømmedressing.

Orkla opplyser videre at av de ferdige produktene er halvparten sperret på lager. De resterende produktene er distribuert til dagligvarekjedene og storhusholdninger. Varene vil bli fjernet fra butikkhyllene, men Orkla ber om at de som kan ha kjøpt disse varene tar kontakt med Orkla Forbrukerservice og får erstattet varen.

Kaller tilbake dressinger

Forekomsten i de ferdige dressingene er under grensene som er satt av EUs helsemyndigheter for mulig helseskade.

-Vi har null-toleranse mot ulovlig bruk av fipronil. Derfor kaller vi disse dressingene tilbake, selv om det ikke medfører noen helsefare å spise dem, uttaler administrerende direktør Paul Jordahl i Orkla Foods Norge i en pressemelding.

I følge Orkla Foods Norge er partiet med eggeplommepulveret brukt i følgende dressinger med disse «Best før»-datoer:

 

Fipronil og skadevirkninger
Fipronil er et insektsmiddel for å bli kvitt lopper, lus og flått hos dyr, og forbudt å benytte på matproduserende dyr. World Health Organization (WHO) klassifiserer stoffet som moderat helsefarlig. Fipronil kan gi symptomer som irriterte øyne, hud, kvalme samt oppkast. Om man spiser egg over lang tid kan lever, nyrer og skjoldbruskkjertel påvirkes ifølge World Health Organization (WHO). Fipronil går ut av kroppen etter noen få dager. Om du har spist egg på utenlandsferie i sommer, vil inntaket være for lavt til at dette utgjør noen helserisiko ved et normalt kosthold, står det i pressemeldingen.