Samarbeider om å avdekke falske nyheter

Er det mulig å oppdage falske nyheter? Medietilsynet har inngått i et samarbeid med Facebook og Faktisk for å begrense spredningen av falske nyheter, og kommer med ti tips om hvordan du kan avsløre en falsk nyhet.

Medietilsynet jobber for å skape bevisste og kritiske mediebrukere – og lørdag 19. august rullet Facebook ut annonser i blant annet VG Lørdag, Dagbladet Lørdag, Aftenposten og Amedias lokalaviser. Denne kampanjen skal bidra til å ruste det norske folk til å oppdage falske nyheter på nettet. Annonsene er en del at et samarbeid mellom Facebook, Faktisk.no og Medietilsynet i forbindelse med Stortingsvalget, melder NTB.

Topper alle nyhetsfeeder til norske Facebook-kontoer fra mandag

Fra mandag av vil tipsene også være tilgjengelig på toppen av folks nyhetsfeed i Facebook-appen, og folk kunne klikke videre derfra til både Faktisk.no og Medietilsynets sider om mediekompetanse.

– At Facebook tar et slikt initiativ i Norge, og i tillegg ønsker å involvere mediemyndigheten og faktasjekkere ser vi veldig positivt på. Vi ønsker å stimulere folk til kritisk tenkning til det man ser, hører og konsumerer av mediebudskap, sier rådgiver Tone Haugan-Hepsø.

– Undersøkelsen vår fra april viser at Facebook er plattformen der flest opplever å se falske nyheter.

  • 15 prosent av nordmenn har en eller flere ganger delt en nyhet som de mistenkte eller visste var usann.
  • Over halvparten av den norske befolkningen ser nyheter de ikke opplever som helt sanne ukentlig eller oftere

Jobber for å skape bevisste og kritiske mediebrukere

– Dette er høye tall, og Medietilsynet jobber nå aktivt for å gi befolkningen gode verktøy for bedre å kunne skille mellom ulike typer medieinnhold, sier rådgiver Tone Haugan-Hepsø. Vi håper med disse ti tipsene at folk kan bli mer kritiske til det de leser og deler. Hver og en av oss har et ansvar for å begrense spredningen av falske nyheter.

Ta Medietilsynets Facebook-quiz og test deg selv i hvor god du er til å avsløre «fake news»  (ekstern lenke)