Fraværsgrensen er veldig viktig

Leserinnlegg fra Hanne L. Bakken, Malvik Unge Høyre: Da er sommerferien er over og skolestart er over oss.

Jeg har akkurat starte på videregående og er både glad og takknemlig, for at jeg har fått den skoleplassen jeg hadde håpet på.
Takknemlig fordi staten Norge er villig til å satse på akkurat meg. De gir meg muligheten til å ta en utdanning, og den muligheten ønsker jeg å gjøre mest mulig ut av.
Jeg syntes det er bra at skoleeier stiller krav til meg som elev. Jeg er enig med Statsminister Erna Solberg når hun sier at det å stille krav er å bry seg. Jeg er også enig i at skoleeier gjør elevene i videregående skole en stor bjørnetjeneste dersom det ikke stilles tydelige krav til oppmøte.
For det å stille krav er faktisk å bry seg, og de som kanskje trenger fraværsgrensen mest er de som sliter med motivasjonen for å dra på skolen. Da det ikke fantes noen krav om at man måtte stille opp på skolen, er det ikke vanskelig å forstå at mange valgte å komme en time senere eller ta en dag fri.
En god skole er nøkkelen til mange av de viktige målene for et enda bedre Norge.  Jeg synes derfor det er fantastisk å se at fraværet har gått ned med hele 42 prosent i Sør-Trøndelag og 40 prosent i Nord-Trøndelag.
Det viser at elevene er mer til stede og det foregår mer læring.  Jeg er overbeviste om at dette bidrar til å heve kvaliteten og gjennomføringsgraden i den videregående skolen. Det er uten tvil viktig for læringen at elevene faktisk er på skolen, og når fraværet går ned gjør det jo at elevene kan lære mer.
Mange fryktet at fraværsgrensen ville føre til at flere elever ikke fikk karakter i fag og at flere sluttet i videregående. Tallene viser det motsatte, for fra 2016 til 2017 gikk andelen elever som mangler vurdering i minst et fag falt fra 3,2 til 3,1 %.  Jeg mener derfor at de viktigste argumentet mot fraværsgrensen da er blitt tilbakevist.
Selv ikke verdens beste lærer kan undervise en elev som ikke er på skolen. Derfor må det stilles krav til at elevene faktisk møter opp på skolen. Fraværsgrensen stiller nettopp det kravet, og det har vi sett effekten av i et helt år. Allerede i september i fjor meldte lærere om at klasserom som før var halvtomme, nå var fulle av elever.
Det viktigste i en god skole er selvfølgelig en god lærer, derfor er jeg glade for at Høyre de siste fire årene har etterutdannet tre ganger så mange lærere som før, stilt høyere opptakskrav til lærerhøyskolen og gjort lærerutdanningen om til en mastergrad. Lærere har en av Norges viktigste jobber, og derfor skal de satses på.
Jeg mener Norge også etter valget trenger en regjering som tar skole- og utdanningspolitikk på alvor. Høyre har gjort mange viktige grep de siste fire årene, og jeg håper folk ser at Høyre er partiet som vil fortsette å skape verdens beste skole.
Ikke alle gode og effektive tiltak koster penger, og fraværsgrensen er et godt eksempel på det. Dette syntes jeg virkelig lever opp til Høyres valgspråk; Nye ideer og bedre løsninger.
Hanne L. Bakken
Leder Malvik Unge Høyre