Nye koster på Karlslyst

Den originalskrevne musikalen tar et stort steg videre når spel-nestor Arnulf Haga overtar regien for 2018 utgaven.

Karlslyst musikkteater har inngått en avtale med Arnulf Haga om regi i en ny oppsetting av «Carl Halck». Dermed kan vi igjen skåle for Karlslyst til høsten 2018.

Nye koster i musikalen (bak f.v.) John Harald Brobak, Kari Marie Saxevik og Tore Hammer. Foran (t.v.) Torstein Fosmo og Arnulf Haga.

Med Malviknytt tilstede i hagen på Karlslyst gård i Hommelvik tirsdag ettermiddag, kunne  en svært fornøyd styreleder i Karlslyst musikkteater John Harald Brobak fortelle at de hadde fått med seg Arnulf Haga på laget. Haga har blant annet regissert «Spelet om Heilag Olav» tolv ganger i perioden 1988-2006. Den 4. januar 2017 ble han utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

– Det kom jo en forespørsel om jeg kunne være med. Så kom jeg hit til Karlslyst, å da fikk jeg jo lyst til det, forteller Haga muntert mens han tar seg en slurk kaffe og fortsetter:

– Det er jo veldig ålreit her. Jeg liker å komme til nye plasser. Her er det også stor entusiasme. De tenkte seg kanskje om to ganger før de ringte meg, å det kan jo ha en sammenheng med at jeg krever veldig mye. Skal man lage et musikkteater i friluft i dag, så må man ha veldig klare mål, hvis ikke har man tapt, forteller Haga.

Han forteller også at det vil bli en del endringer, men vil understreke at endringer ikke betyr det samme som at noe er gjort dårlig tidligere.

– Det handler om å finne ut potensialet. Det må skapes mer dynamikk i musikken. Det må simpelthen bli mer spennende, å den spenninga kommer ut av personen Carl Halck. Det blir endringer i scenografien, legger han til.

 

Kun èn rolle er besatt

Per dags dato er det bare èn av rollene som er besatt – nemlig hovedpersonen. For første gang skal komponisten av musikken i Carl Halck også spille hvoedrollen.

Lei av å være snill

Hovedpersonen Torstein Fosmo, som skal spille Carl Halck til neste høst, ser frem til å ta fatt på arbeidet som en ny karakter. Han har tidligere spilt rollen som husmannen Rasmus Roten, men har lenge lurt på hvordan det ville være å ha hovedrollen.

– I tre år har jeg stått her på tunet som husmann og tenkt på hvor spennende det måtte være å spille den allmektige godseieren. Det er kjedelig å være snill, det ligger ikke så veldig for meg. Nå får jeg vist frem litt andre sider å det tror jeg kan bli spennende.

– Jeg har også vært med å skrevet musikken, noe som gjør det hele mer attraktivt for meg, da jeg kan forme rollen slik jeg vil. Også musikalsk sett, avslutter han.

(Tekst og foto: Stian Tørstad)

Dette er musikalen Carl Halck:

Bak musikalen Carl Halck står manusforfatter Rakel Sivertsen og komponistene Torstein Fosmo og Magnus Teigseth Morken. Alle tre fra Hommelvik. Musikalen, som er basert på faktiske hendelser, henter handling fra første halvdel av 1800-tallet.

For å befeste sin stilling som storkar, trer Carl Halck ut av kong Carl Johans hær for å slå seg opp som forretningsmann på Karlslyst.

Halck er ærgjerrig, stormannsgal og nådeløs i sine bestrebelser etter mer makt og rikdom. Samtidig blomster den skandaløse kjærlighetshistorien mellom den fattige husmannsgutten Rasmus og Halcks stedatter Karoline Marie Holtermann.

Bak det tilsynelatende fasjonable livet på Karlslyst foregår lyssky virksomhet, vold, trusler, utroskap og svik, og når forretningene slår feil og gjelden vokser seg skyhøy, vokser også Halcks desperasjon.

Musikalen gir publikum en tidsreise tilbake til en tid hvor Carl Johan regjerte over Norge og Sverige, til ei tid hvor forskjellene mellom fattig og rik var enorme. Dette er Carl Halcks tid.

Her er en smakebit fra musikalen: (foto: Stian Tørstad)