Dype elver gir god kroppsvask

Bård Knutsen, er i ferd med å virkeliggjøre en drøm han har hatt lenge.

Nærmere 280 mil

Bård er til daglig Førsteamanuensis i biologi fagdidaktikk ved NTNU og han er bosatt i Tyttebærvegen på Grønberg.

Han skal avlegge nærmere 280 mil til fots gjennom Norge, og turen har han som mål å klare på 70 dager. Å gå Norge på langs, ansees å være en meget strabasiøs, men helt klart en uforglemmelig og fantastisk.

Lange dagsmasjer

Etter planen skal han gå om lag 4 mil hver dag, men de to første dagene ble nok i lengste laget. Etter to litt for lange dagsmarsjer, på totalt 120 km, i et strålende sommervær her nord, nærmet han seg da Olderfjord.

Foto: Privat

– Bena er ikke helt gode, så i morgen blir det en roligere dag. Beveger meg nå opp på vidda. Neste proviant-stopp er i Masi. Det er omlag 170 km til jeg ankommer Masi og nå gleder jeg meg til å teste fiskeutstyret, skriver Bård i det han nærmet seg Olderfjord.

Turens første fiskemåltid

Fisk ble det på Bård, faktisk to flotte ørreter som gav litt variasjon på matfronten. Han hadde da som mål å rekke frem til proviantstoppen i Masi i løpet av 30. juli.

Foto: Privat

– Da er turens første fiskemåltid klar for steiking. Ikke mye å bli mett av, så bra jeg har noe annet å spe på middagen med. Bena fungerer enda, men jeg har noen gnagsår som ser verre ut enn de føles, skrev Bård til de som følger han på sosiale medier.

Plagsom mygg

En natt overnattet han i Bojobæski turisthytte hvor han fikk tørket våte klær etter at han har møtt mye vær så langt på turen. I tillegg er det nok litt utfordringer for han med mygg.

Foto: Privat

– Godt å få tørket klær, men mye mygg, også innomhus, bidro til dårlig og lite søvn. Det har vært mye vær de to siste dagene. Den ene dagen opplevde jeg 3 tordenvær og rett etter at jeg fikk satt opp teltet sent på kvelden fosset regnet ned og det fortsatt fram til dagen etter. Det er myggen og ikke de store avstandene som er den største utfordringen her i Finnmark. Jeg tror ikke det er mulig å forestille seg hvor ille det er uten å oppleve det selv, skriver Bård.

Tilbakelagt 11% av strekningen

Turen gikk etter planen, og han ankom Masi. I følge Wikipedia er Masi en bygd i Kautokeino som ligger i Finnmark. Masi har en befolkning på rundt 350, hvorav rundt 98 % er samer. Masi ligger omlag 300 km fra Nordkapp, og i Masi skulle han etter planen ha en hviledag før han fortsetter turen, da mot Kilpisjærvi.

– Da er jeg endelig i Masi. Det betyr at jeg har tilbakelagt 11% av strekningen til Lindesnes. Utrolig deilig å få servert både øl og en stor hamburger og ikke minst er det fint å ligge innomhus, skriver Bård.

Kryssing av elver

Kilpisjärvi er ifølge Wikipedia en bosetning i den nordvestre delen av Enontekis kommunen i Den finske armen i Lappland i Finland, og ligger ved Europavei 8, like ved grensa til Norge. På turen må han passere mange elver, og været byr også der på utfordringer. Med seg på turen har Bård et lett enmannstelt.

– Når det er veldig mye regn setter jeg gjerne opp en presenning over teltet for å gjøre det bedre i teltet og for at ryggsekken skal holde seg tørr. For det er ikke plass til den i mitt lille telt.  Nå er jeg på tur gjennom Reisa nasjonalpark med retning mot Kilpisjærvi. De to første dagene fra Masi var veldig fuktige. Mye skodde gjorde det vanskelig å navigere. Tre litt større elver er også blitt krysset. Den ene av dem var så dyp at også underlivet fikk en grundig vask, men det kan jo være at det kom godt med, skriver Bård og avslutter med et blunkesmilefjes.

Malviknytt ønsker Bård fortsatt en riktig god tur!