Åpent brev til Malvik kommune

Leserbrev til Malvik kommune: Vi bosatte oss her i Malvik når vi fikk vårt første barn. Ut av storbyen, litt landlig og trygt, men fortsatt nært by og flyplass. Det må jo være perfekt.

Med en 4 mnd gammel baby pakket vi sakene våre og flyttet inn i en enebolig her i kommunen. Vi fikk jo en enebolig her, til prisen for et rekkehus på Ranheim. Det hørtes jo fantastisk ut!

Med årene har vi nå fylt opp huset med tre små barn. Det er mye liv og glede i huset vårt (og lite nattesøvn). Men mange voksende frustrasjoner også.

Malvik kommune hørtes ut som en vekstkommune perfekt for etablerende småbarnsfamilier. Vi angrer på flyttevalget i dag, og mye pga at vi er en småbarnsfamilie.
Det er blitt dyrt å være en (småbarns)familie her i kommunen. De siste årene har dere økt kostnadene våre med blandt annet følgende:

– Eiendomsskatt (stor skatt med stor enebolig)
– Dobbel eiendomsskatt
– Økt egenbetaling på barnehage
– Økt egenbetaling på SFO
– Tok bort søskenfradrag for flere barn i skole/SFO.

Mine barn er 2, 5 og 7 år. Det vil si at vi har to stk i kommunal barnehage, og en som starter i 2.klassen nå. Vet dere hva vi betaler per mnd for barnehage og SFO? 8000,- kroner PR mnd!

I tillegg til økte kostnader stenger nå barnehagen klokka 16:30. 15 minutter tidligere enn i fjor. Mors arbeidstid (jobber innenfor kommunegrensen) er 8-16. Fra klokka er 16:00 og til kl 16:30 skal hun rekke å kjøre fra jobb og til SFO som ligger først på kjøreveien. Inn å hente barnet, gjerne få en beskjed fra SFO, sjekke hylla for våte klær som må bli med hjem for en vask. Ut i bilen og kjøre videre til barnehagen. Inn på småbarnsavdelingen, prate med de som jobber der om hvordan lillemor har hatt det i dag. Kos og klem til hun som har vært her en lang dag, sjekke hyller for klær, for så å løpe videre til storbarnsavdelingen. Hei storebror, hvordan har du hatt det i dag? Vil du vise meg tegningen din? Nei det har jeg ikke tid til, for barnehagen har stengt for 15 minutter siden!

Hvordan skal vi rekke dette??

Far jobber forresten i trondheim, og han er også på reise gjennom sin jobb Ca 5-8 dager PR måned. Med lengre kjøretid hjem fra jobb så han rekker allefall ikke å hente barna.
Løsningen her er jo at mor må jobbe kortere dager. Og da få mindre betalt. Selv om kostnadene bare øker og øker.

For å lette hverdagen litt har vi ønsker om å bygge oss en ny og enklere bolig med god standard og lite vedlikehold de nærmeste årene. Vi har en eldre enebolig fra 1969 som begynner å ha noen gamle byggematerialer og noe oppgraderingsbehov. Og en unødvendig stor hage som gresset og buskene naturligvis trives godt i.
I tillegg har vi en fullstendig utrygg skolevei for barna, tenk så godt det hadde vært om barna etterhvert kan gå trygt til skolen og hjem igjen. Vi tør vi ikke la de gå skoleveien i dag.
Men det nye boligfeltet som kom ut nå, har en tomtepris på rundt 2 millioner kroner tomten, før både grunnarbeid og hus er påstartet. Det kan fort bli dyrt når et hus står ferdig der…

Med vennlig hilsen
Familien som skulle ønske de valgte det nye rekkehuset på Ranheim, i Trondheim kommune.