Nå surrer det på vegvesenets humlespa

Vegvesenet har fått matfatet til å blomstre for livsviktige humler ved å flytte høy til en vegkant.

For tre år siden sørget Vegvesenet for at humlene kunne surre i en egen spa-avdeling langs rv 34 ved Randsfjorden.

Det var humleekspert Atle Mjelde som foreslo dette, etter at bønder i nærheten ikke fikk frø til kløver på grunn av for få humler.

Vegvesenet fikk lagt ut høy fra ei eng i nærheten, og nå vokser det mye rødkløver og tiriltunge og andre urter som humlene kan boltre seg i.
-Denne 30 meter lange vegkanten skiller seg drastisk ut fra resten. Det har kommet mange blomster og humler. Det ser bra ut, selv om det ikke er helt perfekt. Noen av artene som var i donor-enga mangler fremdeles, sier biolog Astrid Skrindo i Statens vegvesen, til vegnett.no.

Humlespa passer best å anlegge i kulturlanskap med fine enger i nærheten. Vegvesenet har foreløpig ingen planer om å anlegge flere humlespa, men det er ønske fra fylkesmenn å få flere.

30 prosent av maten vår fra pollinerte planter

Humler surrer fra blomst til blomst og frakter pollen så plantene blir befruktet. Opptil 30 prosent av maten vår kommer fra planter som er pollinert av humler og bier. Men når blomsterengene forsvinner, mister de matfatet.

EU jobber nå med en strategi for hvordan de skal ta vare på pollinerende insekter, og USA har allerede sin strategi på plass.
-Stortinget har vedtatt å lage en strategi for å ta vare på livsviktige pollinerende insekter som stadig forsvinner. Dette er noe vi er involvert i, siden Vegvesenet har mange vegkanter. Håpet er å vedta planen våren 2018, sier Skrindo til vegnett.no.

Kilde: Vegnett.no er en kanal for nyheter og debatt om veg- og trafikkspørsmål. Ansvarlig utgiver for kanalen er Statens vegvesen.