Trollunger fra Hommelvik på Hunderfossen

Søsknene Ylva Kristin (12), Gard (9) og Bendik Yrjar (8), alle med etternavn Teigseth-Grødal, fra Hommelvik har kanskje en av årets morsomste sommerjobber.

De tre ble i vår forespurt om å ta en audition til Trollnatt-forestillingen på Hunderfossen.

– Så i kjent stil skred de ivrig til verks med kornetter, saksofon, gitarer, sang, dans, fortelling og masse egenlaget regi, forteller skuespillermamma, eller skal vi si «trollmor» Beate Kristin Teigseth, til Malviknytt.

– De ble antatt tvert. Det er første gang de har med Musikktroll under Trollnatt så de tilfører visst noe nytt og spennende til forestillingen, forteller hun, mens det er siste innspurt før lørdagens premiere.

– De har som jobb å spille instrumenter, synge, spille teater og være trollete hver kveld i forestillingen som går i tre uker, alle kvelder bortsett fra søndag og mandag.

Ylva Kristin, Gard og Bendik Yrjar skal skape troll-stemning blant små og store publikummere før, etter og mellom hovedforestillingene på hovedscenen. Hilde Lyrån har hovedrollen, regien er ved Gard Eidsvold.

Mamma Beate Kristin forteller at det er tre søsken som storgleder seg til premieren lørdag kveld

– De har fått veldig frie tøyler her på Hunderfossen så det har vært en uke med artig innøving av egenvalgt musikk og egenskrevet Trollhistorie, flotte kostymer, sminke etc. før premieren kl 21.30 lørdag kveld. (Saken fortsetter under bildet.)

Trollmusikere Bendik Yrjar (8) (t.v.) Gard (9) og Ylva Kristin (12) (Foto: privat)

Fra «Trollvika» til Hunderfossen

De tre søsknene har skrevet og regissert forestillingen sin selv. Den handler i korte trekk om de blåfrosne Trollvika-trolla som kom til varme Hunderfossen via Dovre, der de besøkte en kjenning; den flotte vakre Dovregubben, som har seks bein, fire armer, tre hoder ett øye, to neser og digre trær som stikker ut av de svære ørene hans, og ikke å forglemme bor det opptil flere froskefamilier i nesene hans, så froskeslimet renner konstant ut av neseborene hans.

«Musika», (Ylva Kristin) som er jentetrollet på 225 år fra Trollvika, er nesten litt forelsket i det digre vakre beistet av et troll der oppe på Dovre, mens «Noto», (Bendik Yrjar) lilletrollet på 200 år, og «Cresco», (Gard) det mellomste trollet på 215 år, er store beundrere og fan av Gubben – og håper på litt musikkopplæring mens de er på besøk.

De tre var så lykkelige som bare oppspilte musikktroll kan være da de ble invitert til stor fest i hallen hans. De gikk i lære og fikk innstudert «Dovregubbens hall» trestemt i løpet av det storslagne oppholdet.

Mens de var der traff de sine artige rødhårete søskenbarn fra Skottland, som gikk i skjørt og fjertet så digre fiser at skjørtene flagret oppover de mosegrodde ryggene deres. De spilte Tung-Stein-musikk, eller Heavy-Rock, som de selv kalte det. «Haba haba» er slik Tung-stein-rockmusikk, som må spilles med tyngde og iver og tonnevis med trolling.

De tre småtrollene fra Trollvika blir trøtte og slitne etter slike strabaser, som å spille tung-stein-rock er, og må hvile litt så de spiller seg i søvn med Trollmors vuggesang. Før de atter en gang våkner opp og hele runddansen er i gang igjen.

– Det blir nok improvisasjoner blant disse skravvel-trollene, så stykket kan hende blir utvidet etter hvert i jobbeperioden, forteller Beate Kristin Teigseth.

– Vi krysser fingrene for at det ikke blir kveldssol, da blir det tungt å frakte alle steintrolla hjem igjen til «Trollvik». Cresco sier han holder på å pusle med en Trollkrem, som trollene kan smøre seg med for å kunne være to timer i kveldssola mens forestillingen varer, så vi får se om de utfordrer skjebnen. (Saken fortsetter under bildet.)

Trollene Bendik Yrjar (8) (t.v.) Gard (9) og Ylva Kristin (12) sammen med regissør Gard Eidsvold (Foto: privat)

Hus med kinosal

Småtrollene med mor har leid et stort gammelt ærverdig tømmerhus i Lillehammer for anledningen. Det er et hybelhus med bare filmstudenter, så barna er i sitt rette element og det er en stor Kinosal i huset med massevis av filmer som blir flittig brukt.

– Vi er mye i parken og etter som jeg har med meg tre vasskalver bader vi mye på Jorekstad, og vi har dilla på kortspillet «Games».

– Huset vi leier er i sentrum så vi har mange trivelige turer i nærområdet her. Vi har også venner i nærheten som vi koser oss sammen med.

– Vi får også besøk fra medelever ved Operaskolen på Stjørdal, som vil komme og se på småtrolla, og det skal visst komme venner fra både film-miljøet og modellmiljøet på besøk.

– Hvis det er noen kjente fra Hommelvika (her kalt «Trollvika») som kommer nedover så bare ta kontakt og stikk innom å hilse på Musikktrollene i Hunderfossen, sier Beate Kristin Teigseth.

Her kan du lese mer om Trollnatt på Hunderfossen (ekstern lenke)