GETEK på Sveberg utvider og satser lokalt

Nå kan du få ditt eget kraftverk på taket som du kan styre med en APP.

Teknologibedriften GETEK på Sveberg som leverer det meste innen solcelleteknologi går nå et steg videre og lukter på privatmarkedet.

Kommende uke lanserer de ulike pakker med ferdig monterte anlegg beregnet for private boliger, kan Morten Gaustad i GETEK fortelle.

–  Ja nå satser vi i Trondheim og omegn, Malvik og Stjørdal.

Produser strøm selv

Et solcelleanlegg består av mange moduler som monteres fortrinnsvis på taket.

– Og jo mer det er vendt mot syd, dess bedre effekt vil de gi. Den optimale vinkelen er rundt 40 grader. Hvis det da ikke er noen skygger og lignende får man optimal effekt, forteller Morten Gaustad.

Og anlegget trenger ikke nødvendigvis å ha sol for å produsere energi.

– Det vil nok være en vesentlig forskjell i strømproduksjonen, men det produseres strøm selv om det er overskyet. På vinteren virker det også, så lenge det ikke er nedsnødd. Det virker faktisk med fem cm snø oppå også, det har vi testet ute på taket vårt her på Sveberg.

Solcelleanlegg fra GETEK har vært tilgjengelig på det private markedet i flere år via forhandlere og samarbeidspartnere. Nå tar de hånd om hele leveransen i lokalmarkedet selv.

– Ja vi fant ut at nå var tiden inne. Prisene har blitt så lave og etterspørselen øker så dette var riktig tid for å gå ut i den delen av markedet selv, forteller Morten Gaustad.

Han understreker at det er viktig med autorisert el.installatør som er registrert hos DSB, når solcelleanlegg skal monteres.

– Det er sikkert ikke mange som tenker over det, men et solcellepanel produserer strøm hele tiden. Det kan ikke slåes av, og siden et solcelleanlegg består av flere solcellemoduler koblet i serie, kan det være snakk om 5-600 volt i enden av den kabelen som skal inn på husets el-anlegg via en vekselretter.

– Det er faktisk forbundet med stor fare å utføre arbeid på dette utstyret uten å vite hva man driver med, understreker Morten Gaustad.

Ren energi med Enova-støtte

Private som investerer i et solcellekraftverk på hustaket sitt får produsert sin egen miljøvennlige strøm og får redusert strømregning. Utfordringen er at solscelleanlegget produserer mest strøm på den tiden av året da forbruket er lavest.

– Anleggene vi leverer produserer fra 2500 til 9000 kWh pr år.  Overskuddskraft du produserer for eksempel på sommeren kan selges tilbake til e-verket. Avtaler rundt dette ordner vi samtidig som vi ordner de andre papirene som skal inn til el-tilsyn og så videre, i forbindelse med monteringen av solcelle anlegg, forteller Morten Gaustad i GETEK.

GETEK er autorisert  el-installatør og godkjent hos DSB. Du kan kontrollere om solcelleinstallatøren er godkjent på Elvirksomhetsregisteret (ekstern lenke)

Miljøvennlige produkter

Bedriften på Sveberg har levert strømforsyninger til «proff-markedet» i mange år. De har anlegg på Troll i Antarktis, i Uganda og på Bouvetøya, verdens mest avisidesliggende plass.

Foto: Getek

– Så vi er vant til kunder som stiller strenge krav og med det har vi levert god kvalitet som vi kan stå inne for.

– Derfor bruker vi solcellepanel av samme kvalitet som vi gjør i bedriftsmarkedet. Vi ser ingen grunn til å ta inn andre produkter for å selge til private enn de vi bruker til profesjonelle aktører.

Solcelleanleggene de tilbyr kan kalles kortreist.

– Litt av poenget med solcelleenergi er at det handler om miljø og fornybar energi. Da blir det litt dumt, om jeg skal si det selv, å kjøpe produkter som er produsert med kullkraft. Da flytter vi på en måte kullkrafta opp på taket vårt her i Norge.

– Og av den grunn har vi valgt å bruke kun Europeiske produsenter, som ligger sånn til at hovedenergikilden deres er vannkraft. Vår produsent av solcellepanelene ligger i Nord-Italia på grensen til Østeriket, og vekselretterprodusenten ligger i Østeriket, ikke langt unna, og der er det vannkraft som her i Norge, sier Morten Gaustad.

En APP gir deg oversikt

Et solcelleanlegg trenger svært lite service og vedlikehold. Via en APP du laster ned til mobilen kan du følge med på anlegget.

– Der kan du se hvor mye strøm det produserer og har produsert, du får en liten oversikt over co2-regnskapet ditt med hvor stor utslippsbesparelse du bidrar med, hvor mange trær du har spart og så videre, forteller Morten Gaustad.

Oseana – Foto: Getek

Nå håper han at også privatmarkedet vil benytte seg av GETEK sin kunnskap og kompetanse på solcelleområdet hvor de har over 30 års erfaring.

– Jeg var for ikke lenge siden innom et hus i OL-landsbyen på Hamar hvor vi monterte Norges første nettilknyttede solcelleanlegg til bolig, i 1993, før vinter-OL. Det rusler og går den dag i dag og produserer strøm.

En av de mest anerkjente leveransene våre er til Oseana, i Os utenfor Bergen, hvor vi har kledt opp over 400 m2 med bygningsintegrerte solcellepaneler på et kunst- og kultursenter.

Utvider staben

Nå satser han og bedriften på Sveberg videre og utvider også staben.

– Vi er seks ansatte per i dag og har utvidet staben med en person til som starter i august.

– Nå regner vi med og få behov for enda flere utover høsten og ser allerede etter flere folk som skal være med å montere solcelleanlegg, forteller Morten Gaustad.

– Dette blir spennende og en litt annen måte å arbeide på. Når vi jobber med store prosjekter forholder vi oss til en kunde og en kontaktperson. Nå skal vi ut å treffe mange ulike kunder, det blir spennende.