Jentene bak 17. mai toget på Saksvik

På bakgrunn av et tips til Malviknytt, i forbindelse med 17. mai i Malvik fikk vi vite at de på Saksvik har hatt et eget tog 17. mai, da med avgang fra låven i Saxe Viks veg 1 klokken 10:00. I følge tipset ender toget, den dag i dag opp på leikeplassen, da med kaffe, kaker og is.

Venninner og nabojenter

Det var venninnene og nabojentene Ida Solberg, Hanne Solberg, Bodil Hofstad og Wenche Hofstad som startet opp tradisjonen for omtrent 35 år siden.

– Ja, det stemmer at vi sto bak Saksviks eget 17. mai tog, forteller Ida Solberg når vi ber om å få tipset bekreftet.

Sang for de eldre

Historien forteller at jentene stoppet i hagene til de eldre på Saksvik, og sang for dem som ikke kom seg ut. Toget på Saksvik har i dag stor oppslutning, men det er muligens få som kjenner opprinnelsen. Malviknytt tok derfor kontakt med de som sto bak dette, og avtalte et møte det det hele startet. Nettopp ved låven i Saxe Viks veg 1.

– Så artig at de fortsatt har eget 17 mai tog på Saksvik. Det er vel nærmere 40 år siden første tog. Men det føles ikke så lenge ut. Husker hva vi hadde på, jeg hadde hjemmesydd skjørt som jeg selv hadde sydd med hjelp av gardinstoff fra Hofstads, forteller Bodil.

– Artig at det vi startet som barn, fortsatt eksisterer. Jeg tror det var i 1976 vi startet. For det første toget vårt, var året etter at Saksvikskolen åpnet, forteller Wenche.

– Saksvik skole åpnet 1974, så da heller jeg til 75, sier Bodil.

– Det var saft og kake på plena hjemme Wenche og Bodil. Jeg husker at pappaen deres, han Sigmund ordnet opp, forteller Hanne.

– Første gang var det vafler med brunost, og tror jammen det var Flux soda vi drakk. Det var himmelsk. Tror ikke vi hadde stiftet bekjentskap med sukkerspinn på den tiden, minnes Bodil.

Gamle bilder

Etter noen runder i gamle fotoalbum, finner jentene noen gamle bilder fra den tiden. Malviknytt er så heldige å få lov til å publisere disse private bildene, og kvaliteten gjenspeiler nok både tiden, og ikke mist at bildene har stått i et album siden den gang.

– Dette er bilder fra flere årganger. To av bildene er fra den første gangen vi arrangerte toget. Tipper faktisk 1975/1976 når jeg ser meg selv, sier Bodil.

– Selvsydd skjørt tror jeg vi har på oss, for det var noen av forberedelsene vi hadde, forteller Hanne.

– Ser også av bildene hvordan oppslutningen økte fra år til år. På de eldste bildene er vi bare en liten gruppe unger, foreldrene skulle jo stå langs ruta vår å se på. Litt etterhvert ble jo både de voksne, og den eldre garde med og gikk i toget, forteller Bodil.

– Dette er gode minner. Etter hva jeg husker, så kom dette i gang på bakgrunn av at vi synes litt synd på alle nabobarna som ikke gikk på skole og dermed ikke fikk gå i skoletoget. Deretter besluttet vi å lage ett arrangement for disse. Lapper ble skrevet og lagt i postkasser, med invitasjon og forespørsel til alle om å levere oss tegninger. Tegningene ble klistret på pappplater og brukt som faner. I tillegg dekorerte vi vår egen Saksvik- fane med gardinstoff, og en av de heldige fikk bære den i front av toget. Toget gikk fra gården til Vikhammermo og rundt i Saksviksvei og Lillesjøveien, forteller Bodil.

– Og som jeg husker det, var det stor oppslutning. Det var mange av de yngste barna, men også noen av de eldste i grenda bidro med sitt. Det aller første året var vår plen endestasjon. Der dekket vi på med vafler, is og saft. Og selvfølgelig hadde vi både potetløp, sekkeløp og andre tradisjonelle leker. De neste årene var det flere av naboene som åpnet opp sine hager og bidro til arrangementet, spesielt morsomt å tenke på noen av de eldste i grenda som også deltok og spanderte både is og sjokolade samt fant stor glede i å få kontakt med barna i nabolaget. Veldig morsomt at denne tradisjonen har fortsatt, forteller Bodil.

https://vimeo.com/217692119/settings

Stor stas

Alle de fire, som i dag er blitt voksne damer minnes en flott tid, og de er alle enige i at det er veldig artig at 17. maitoget de startet for om lag 35 år siden, fremdeles eksisterer. Det er mange minner som dukker opp når de står å prater om oppveksten. Påfugler, høner, eple- og pæreslang og ikke minst historiene om ulike rampestreker, som nok ikke egner seg her.

– Superstas at det vi startet opp, fortsatt holdes i hevd, sier Ida.

– Det er så godt å mimre. Det var ei flott tid, og for en flott plass Saksvik var å vokse opp på, sier storesøster Hanne.

– Ja, den gangen hadde vi det fint på Saksvik, avslutter Wenche samtalen med.

Da det skulle taes bilder av damene, var det nok nostalgien som tok litt over. For da var det om å gjøre å klatre. Som om det var igår damene hadde sydd seg kjoler, laget fane og arrangert 17. mai tog, klatrer Wenche lett som bare det opp i treet og syntes nok de tre andre var litt tunge å få med seg.

[metaslider id=24578]