Frigjørings- og Veterandagen, 8. mai

Frigjøringsdagen i Norge 8. mai 1945 er dagen da tyske militære styrker kapitulerte etter at de siden 9. april 1940 hadde okkupert landet i fem år under andre verdenskrig. Siden 2011 er dagen også blitt markert som Veterandag, etter at regjeringen innført dagen som en norsk merkedag for å styrke anerkjennelsen av innsatsen til militære veteraner.

Frigjøringsdagen

Den 8. mai er Norges frigjøringsdag. Dagen markerer frigjøringen av Norge etter den tyske okkupasjonen i årene 1940–45.

Ved kongelig resolusjon 12. oktober 1945 ble det nøyaktige tidspunktet for frigjøringen fastsatt til 9. mai 1945 kl. 00.01 (lokal norsk tid). Kapitulasjonsbestemmelsene for tyskerne i Norge trådte i kraft minuttet før, den 8. mai kl. 24.00.

Unntaket var Finnmark og Nord-Troms, som tyskerne satte i brann da de trakk seg tilbake etter den sovjetiske innmarsjen i oktober 1944. Men, for resten av landet kom friheten tilbake uten skuddvekslinger og kamp 8. mai 1945. Bare i Danmark skjedde den tyske kapitulasjonen i like ordnede former.

Datoen regnes vanligvis også som de alliertes seiersdag i Europa da den tyske hæren overga seg, krigen i Europa var over og Adolf Hitlers Tredje rike opphørte. I Storbritannia og de andre samveldelandene regnes imidlertid vanligvis 7. mai som Victory in Europe Day (VE Day eller V-E Day), frigjøringsdag. I Russland og Samveldet av uavhengige stater (tidligere Sovjetunionen) feires seiersdagen 9. mai på grunn av tidsforskjellen.

Veterandagen

I 2010 besluttet regjeringen at 8. mai også skal være nasjonal veterandag. På denne dagen hedres alle veteraner for deres innsats, fra andre verdenskrig og fram til dagens internasjonale operasjoner. Veterandagen ble markert første gang i 2011.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​På denne dagen hedrer vi alle veteraner, og veteranfamilier, fra andre verdenskrig og fram til dagens internasjonale operasjoner. Etter andre verdenskrig har over 100 000 nordmenn tjenestegjort i nesten hundre ulike internasjonale operasjoner i over 40 land i fire verdensdeler.

8. mai – offisiell flaggdag

8. mai, har siden flaggforskriftenav 27. april 1962 vært en av Norgen offisielle flaggdager.  Det vil si at det skal flagges med statsflagget ved Norges statlige virksomheter på denne dagen. Private med flaggstang oppfordres til å flagge.

Kilder:

  • Wikipedia
  • Norgeshistorien
  • Forsvaret.no