Tradisjonell feiring av årets 1.mai

Se Malviknytt.no sine blinkskudd fra 1.mai i Hommelvik.

Etter musikk i gatene, heising av det røde flagget og frokost på Bruket kulturhus var det mandag klart for tradisjonell markering av 1.mai i Hommelvik.

Gudstjeneste

Dagens startet med gudstjeneste i Hommelvik kirke hvor sokneprest Bjørn Hesselberg ledet programmet. Leder av Hommelvik AUF, Helene Wean holdt appel. Vika Melodika underholdt med sang og det var ofring til Kristne Arbeidere.

Etter gudstjenesten bekranset ordfører Ingrid Aune, Johan Nygaardsvolds bauta.

Se bilder her: (saken fortsetter under bildeserien)

[metaslider id=22712]

Barnetog

Hommelvik er det siste stedet i landet hvor det arrangeres barnetog på 1.mai. I år var det intet unntak og mange gikk bak Framlagets banner til musikk av Hommelvik juniorkorps.

Se bilder fra barnetoget:(saken fortsetter under bildeserien)

[metaslider id=22734]

Framlaget

Neste år er Hommelvik Framlag 80 år og tradisjonen tro bød de på underholdning for små og store også denne 1.mai i Bruket kulturhus. En glad og opplagt gjeng under ledelse av Torstein Fosmo, som sammen Lina og Torbjørn Hammer bandt sammen alle sangene og sketsjene som ble framført på tradisjonelt vis.

Se bilder fra Framlagets underholdning: (saken fortsetter under bildeserien)

[metaslider id=22757]

Demonstrasjonstog

Etter toget med faner, paroler og plakater var det klart for taler og appeller i Bruket Kulturhus.

Først ut var AUF sin generalsekretær, Renate Tårnes.

– Dagen i dag, er en dag vi skal være takknemlig for de som har kjempet og seiret før oss, sa Renate Tårnes fra AUF. Vi bruker å si at Arbeiderpartiet er garantisten mot FrP, men først og fremst er vi garantisten for at vi skal kunne møte hverandre uansett hvor vi kommer i fra, med medmenneskelighet og med verdighet.

– Vi lever i en usikker verden med 65 millioner mennesker som er på flukt, hvor barn utgjør halvparten av disse. Derfor gjelder dette mer enn før, sa Tårnes.

Lars Haltbreken fra SV snakket om miljøvern og internasjonal flyktningekrise.

– Det er langt flere som er drevet på flukt på grunn av menneskeskapte naturkatastroferr enn på grunn av krig. Norge som har tjent oss rike på salg av billig og forurensende drivstoff til de fattige har et internasjonalt ansvar. Vi har et ansvar i å ønske mennesker på flukt velkommen til vårt trygge hjørne av verden, sa Haltbrekken.

Hovedtaler for dagen var Arbeiderpartiets finanspolitiske leder Marianne Martinsen.

– I år er 130 år siden Arbeiderpartiet ble stiftet. Det er 130 år siden fagforeningsfolk så at kampen for like rettigheter og like muligheter måtte kjempes på den politiske arena, ikke bare på arbeidsplassen.

– Vårt grunnleggende prosjekt er et frihetsprosjekt, mest mulig frihet for enkeltmennesket. Selv dette har ett annet uttrykk i 2017 enn i 1887, tror vi fremdeles på fellesskapet i et samfunn med små forskjeller og like muligheter, sa Martinsen

Se bilder fra demonstrasjonstoget: 

[metaslider id=22791]