Kjenner seg ikke igjen i avisoppslag

Rådmann i Malvik, Carl-Jakob Midttun, kjenner seg ikke igjen i en sak som nå rulles opp i media, hvor det skal være brukt store summer på representasjon.

I en artikkelserie i  Adresseavisen (bak betalingsmur) kommer det fram at den tidligere finansdirektøren i Trondheim Kommune, nåværende Rådmann i Malvik, Carl-Jakob Midttun, satt i styret i forsikringsselskapet SKFAB i fem år.

Dette selskapet er i medienes søkelys etter avsløringer om dyre middager og barbesøk på skattebetalernes regning.

Det var i januar at svenske Arbetarbladet avslørte skandalene rundt det kommunale forsikringsselskapet Svenska Kommun Försäkrings AB (SKFAB), hvor Trondheim kommune er en av eierne.

Midttun var styremedlem

Daværende finansdirektør i Trondheim kommune, Carl-Jacob Midttun satt som styremedlem i forsikringsselskapet SKFAB mellom 2009 og høsten 2014.

Midttun ønsker ikke å utdype saken ut over det han har uttalt.

– Jeg har ingen kommentarer utover det som jeg har sagt til Adresseavisen i denne saken, sier Carl-Jakob Midttun til malviknytt.no.

Saken, som omtales som «alkoholskandalen» i svenske medier, har ført til at administrerende direktør i SKFAB har fått beskjed om at han ikke lenger har styrets tillit. En rekke personer er dessuten politianmeldt av svenske lokalpolitikere.

Kjenner seg ikke igjen

Jeg vil si at det har vært en ukultur. Det ble konsumert uvanlig mye alkohol på noen av disse middagene, sier finansdirektør Olaf Løberg i Trondheim kommune til  Adresseavisen (bak betalingsmur)  tirsdag.

Tidligere finansdirektør Carl-Jakob Midttun sier til Adresseavisen at han ikke kjenner seg igjen i bildet som tegnes av alkoholforbruket.

På det som i avisen omtales som Midttuns avskjedsmiddag med selskapet i 2015, ble det spist og drukket for 6700 kroner fordelt på fem personer.

Nesten 3000 kroner ble brukt på vin, ifølge en granskningsrapport fra Ernst & Young.

Det blir 1340 kroner per person. Statens maksgrenser lå i 2015 på 1197 kroner.

Brukte over 50.000 i året

Adresseavisen omtalte tirsdag at kommuneansatte, private konsulenter og forsikringsfolk har spist og drukket for rundt 156.000 kroner i Trondheim på fem år – på skattebetalernes regning.

Carl-Jakob Midttun nevnes i tilknytning til fem-seks av kvitteringene i granskningsrapporten.

Han sier i en kommentar til avisen (for abonnenter) at man må skille mellom to elementer:

– Det ene var når adm.dir. i selskapet kom til Trondheim årlig for å orientere eierkommunen om resultat og generell status. Disse møtene, ofte mot slutten av året, ble gjerne avsluttet med middag. Det er ganske vanlig.

– Når det gjelder den andre aktiviteten som omtales, så er ikke det noe jeg har deltatt i eller har kunnskap om, sier Midttun til Adresseavisen.

 

Noen av funnene fra rapporten

  • Forsikringselskapets daværende adm. dir. og en ansatt har gjort en rekke innkjøp i strid med selskapets egne regler.
  • Særlig representasjonen i Trondheim har vært dyr. Den har omfattet kjøp av store mengder sprit, øl og vin, også i sammenhenger der det ikke ble servert middag.
  • Det er anslått at den ansatte har hatt representasjonskostnader på 140 000 kroner i Trondheim i årene 2012 til 2016.
  • Forsikringsselskapets toppsjef betalte en middag på To Rom og Kjøkken i mars 2015, der blant annet Carl-Jakob Midttun deltok. Fem personer skal ha spist og drukket for til sammen 7329 kroner. Det ble kjøpt vin for 2935 kroner.

Kilde: Granskingsrapporten til Ernst & Young/Adresseavisen