Brødrene Karamasov

Fredag er det premiere på Brødrene Karamasov av Fjodor Dostojevskij på Trøndelag Teater.

Forestillingen er dramatisert og iscenesatt av Ole Johan Skjelbred som nok en gang har dykket ned i en av litteraturens store romaner, likt forestillingen Moby Dick som hadde premiere i 2014.

Skuespiller Hildegunn Eggen har fått en maskulin utfordring, denne gangen skal hun spille Fjodor Karamasov, faren til brødrene Ivan (Christian Ruud Kallum), Aljosja (Vetle Bergan) og Dmitrij (Andreas Stoltenberg Granerud).

Myldrende mesterverk

Besatt av øyeblikket. Preget av kaos og motsetninger. De vil ha kjærlighet og de vil ha penger. Karakterene i Brødrene Karamasov manøvrerer i en brytningstid der destruktive idéer er i fri flyt.

Brødrene Ivan og Aljosja samt deres halvbror Dmitrij er kommet tilbake til faren, den amoralske vellystingen Fjodor Karamasov, sitt hus. Like etter blir faren funnet død.

Romanen utforsker teologiske og filosofiske temaer. Personene i Brødrene Karamasov er ekstreme, og driver sine besettelser så langt at de nærmest blir til det motsatte. Kjærlighet nærmer seg hat og hat nærmer seg kjærlighet.

– Det gir en stor frihet å ha et så stort og mangfoldig materiale å lage teater ut av. Det sier seg selv at man ikke kan ta med alt, men jeg blir veldig inspirert av romanens form, og ønsker i stor grad å følge denne. Forestillingen skal bli like myldrende, anekdotisk og full av innfall, sier regissør Ole Johan Skjelbred.

Brødrene Karamasov

av Fjodor Dostojevskij

Dramatisert av Ole Johan Skjelbred

Regi og scenografi: Ole Johan Skjelbred

Kostymer: Ane Aasheim

Lysdesign: Tommy Geving

Medvirkende: Hildegunn Eggen (Fjodor), Christian Ruud Kallum, Vetle Bergan, Andreas Stoltenberg Granerud, Petter Winther, Kathrine Thorborg Johansen, Ida Cecilie Klem og Stine Fevik.