Maria er klar for Norgescup

Maria Moldver, 19 år fra Saksvik skal til helgen konkurrere i Norgescup for servitører. For tiden bor hun i Oslo, da hun for ett og et halvt år siden, var så heldig og fikk lærlingeplass som servitør hos Statholdergaarden. I 1998 fikk Statholdergaarden 1 stjerne i Guide Michelin, en anerkjennelse som henger meget høyt i bransjen. Michelin-stjernen har Statholdergaarden beholdt siden, og i de kan i disse dager innkassere stjerne nummer 20 på rad.

Maria Moldvær                                                                                       Foto: Privat

Bent Stiansen og Statholdergaarden
Statholdergaarden er omtalt som en av Oslos beste restauranter og blir drevet av den kjente Bent Stiansen. Bent Stiansen begynte selv som kokkelærling på Hotel Continental i 1980. Der var han også kokk før han reiste til Alain Chapel utenfor Lyon for å lære finere fransk kokekunst av den berømte stjernekokken. 23 år gammel ble Bent kjøkkensjef på Hotel Continentals prestisjerestaurant Annen Etage.  I 1990 vant han det første norgesmesterskapet for kokker. Tre år senere vant Bent Stiansen, som første skandinav, verdensmesterskapet for kokker, Bocuse d’Or, i Lyon.

Statholdergaarden ligger i Oslos historiske kvarter, Kvadraturen, og huset er fra 1640. Statholder Ulrik Fredrik Gyldenløve bodde i huset på slutten av 1600-tallet, og det var han som gav navn til restauranten. De vakre stukkaturtakene ble laget på 1700-tallet og regnes for å være Norges flotteste i sin sjanger.

– Jeg er heldig som fikk muligheten for lærlingeplass hos Statholdergaarden. Jeg trives utrolig godt på jobben og ikke minst er det veldig gøy å få muligheten til å konkurrere, forteller Maria til Malviknytt.no.

Familien inkluderer elghunden Storm
Maria har gått på barneskole på Saksvik, men videregående gikk hun på Stjørdal og på Ole Vig VGS. 1. året gikk hun resturant og matfag og 2. året gikk hun på kokk servitør.

Familien, som består av mamma, stefar og lillebror bor fremdeles på Saksvik, og inkludert i familien, er også elghunden Storm. Maria forteller om en aktiv familie, som er glade i både turer og i jakt.

– Jeg savner nok både familie og venner enkelte ganger, og merker at det er til tider en utfordring å bo 60 mil unna, men det er jo gøy å endelig flytte for seg selv, forteller Maria.

Maria og lagkameraten Jon Skaset Mølmen. Foto: Privat

Norgescup
Norgescup er kjent som en inspirerende konkurranse for fremtidige kokker og servitører. Norgescup går over to dager, med innledende konkurranser fredag, og finale lørdag. Konkurransen er åpen for lærlinger med godkjent lærekontrakt i bedrift, og lærlingens kontrakt må ikke gå ut før 1. mai 2017. Lærlingen må heller ikke ha fylt 23 år innen den datoen.

Kokkenes Mesterlaug Rogaland står i 2017 bak arrangementet for Norges Kokkemesteres Landsforening. Arrangøren selv omtaler konkurransen, der fremtidens fremste fagfolk møtes til mesterskap.

Norgescup er en form for kvalitetssikring av fagopplæringen, og gjenspeiler de tidsmessige og kvalitative krav til opplæringen.

Det gjennomføres regionale konkurranser i forkant, der de regionale vinnerlagene blir kvalifiserte til å delta blant 23 laug i Norgescup. Maria og lagkamerat Jon Skaset Mølmen deltok først på cupen for Oslo og Akershus cupen, der de tok sølv.  Statholdergaarden fikk totalt 1. plass i kokkefaget, 1. og 2. plass i servitørfag i den regionale cupen.

Statholdergaarden fikk totalt 1. plass i kokkefaget, 1. og 2. plass i servitørfag i den regionale cupen. Foto: Privat

Oppgavene under semifinale skal være utfordrende for lærlingene, i tillegg til å tilfredsstille kravene til den nasjonale fagopplæringen.

Norgescup benytte de til enhver tid gjeldende evalueringskriterier for kulinariske konkurranser. Fokuset er på grunnleggende tilberedningsmetoder og forutsetter bruk av råvarer med høy kvalitet.

Årets semifinale
I årets semifinale vil det være fokus på a la carte. Hver deltager får fire gjester, som vil bestille mat og drikke fra et meny- og barkart.

Det skal så serveres suppe til forrett og gjestene kan velge mellom gravetlaks med sennepsaus eller bifftartar til hovedrett.  Dommerne vil blant annet se på tidsbruk, gjestebehandling, serveringsteknikk, presentasjon, arbeidsteknikk og kunnskap.

Det kan også bli gitt en eller flere ukjente oppgaver i løpet av konkurransen, og alle må møte i uniform og med servitørutstyr som vinåpner, penn, notisblokk og lighter/fyrstikker.

Norgescup benytter høyt kvalifiserte dommere, med nasjonalt og internasjonalt renomè, og i årets semifinale er det Ella Knudsen, Signe Rødjajn Jensen, Xavier Fjeldheim Goursand, Pål Gøran Stolt-Larsen Pettersen, Monica Kålås og Christoffer Ingebrettsen som er dommere for servitørene.

– Norgescup bli utrolig kult å delta på, og ikke minst blir det mange utfordringer. Det har gått med mye tid på å øve og vi har øvet hver dag før jobb, forteller en spent Maria.

Vinnere av Norgescup er kvalifiserte til å delta i Nordisk Mesterskap for lærlinger. Ved å delta i Nordisk Mesterskap, blir også den norske fagopplæringen i kokkefaget representert internasjonalt.

Her dekanterer Maria og Jon, under Oslo og Akerhus cupen. Foto: Privat

Malviknytt.no ønsker Maria lykke til!