Over 100 banker sammen på Vipps

Vipps, så blir betaling enda enklere. Over 100 norske banker kommer inn på eiersiden i Vipps sammen med DNB. Sammen skal de sørge for at Vipps leverer de enkleste og mest nyskapende betalingstjenestene til norske privatpersoner og bedrifter.

– Vipps har blitt eneren på vennebetaling, og har på kort tid rullet ut betalingsløsninger både på mobilen, på nett og i fysiske butikker. Vipps skal i løpet av året være tilgjengelig på langt flere steder enn vi har sett til nå. Gjennom dette samarbeidet står vi bedre rustet til å vinne kappløpet i konkurranse med nordiske og internasjonale aktører, sier Rune Bjerke, konsernsjef i DNB og påtroppende styreleder i Vipps i en pressemelding fra banken og de nye samarbeidspartnerne mandag.

– Dette er en gledelig nyhet for Selbu Sparebank og ikke minst for våre kunder som nå kan forholde seg til den, i våre øyne, beste betalingsløsningen på markedet, sier Ole Anders Hindberg, assisterende banksjef i Selbu Sparebank i en kort kommentar.

Over 100 banker

DNB, SpareBank 1-alliansen, Eika Alliansen, Sparebanken Møre og 15 selvstendige sparebanker som også er deleiere i Frende Forsikring har inngått en intensjonsavtale som innebærer at partene sammen skal videreutvikle Vipps som hele Norges mobile lommebok. Initiativtakerne representerer til sammen 106 norske banker.

Vipps har hittil vært en del av DNB-konsernet, men legges nå inn i et frittstående selskap der DNB blir største eier med omtrent 52 prosent av aksjene. SpareBank 1-alliansen skal eie 25 prosent, de selvstendige sparebankene 12 prosent, Eika Alliansen 10 prosent og Sparebanken Møre 1 prosent.

– Vi opplever et marked der stadig flere aktører kappes om å lansere egne løsninger for mobil betaling. For mange er dette forvirrende, enten man skal betale eller ta imot betaling. Selv om vi gjennom vår satsning på mCASH har tatt en solid posisjon på kort tid, har mange kunder gitt uttrykk for at de vil foretrekke én løsning – én sterk og tydelig leverandør. Derfor går norske banker sammen om å lage én felles mobil lommebok for alle norske bankkunder, sier Finn Haugan, konsernsjef i SpareBank 1 SMN på vegne av SpareBank 1-alliansen.

– Samarbeidet om Vipps sikrer lokalbankenes kunder enkle og fremtidsrettede betalingstjenester. Partnerskap står sentralt i Eikas strategi for hurtig og kostnadseffektiv innovasjon og utvikling. Jeg er derfor meget tilfreds med at vi nå står sammen om å videreutvikle Vipps som den ledende mobile lommeboken i det norske markedet, sier konsernsjef Hege Toft Karlsen i Eika Gruppen.

Inkludert i Vipps blir også betalingsløsninger som hittil har vært utviklet av de andre bankene i samarbeidet. SpareBank 1 overfører satsingen på mobilbetalingsløsningen mCASH som leverer i hovedsak de samme tjenestene som Vipps. Kundebasen i mCASH blir invitert med over til Vipps. Avtalen forutsetter godkjenning fra norske tilsynsmyndigheter.

Fakta om Vipps – Norges mest populære betalingsapp:

  •  Vipps har over 2,15 millioner brukere som gjennomfører 204.000 transaksjoner daglig.
  •  Over 30.000 bedrifter og lag har registrert seg som brukere av tjenesten.
  •  I 2016 lanserte Vipps også nettbutikkhandel, Vipps for bedrifter og Vipps Faktura.

Fakta om Vipps-aktørene:

  •  SpareBank 1-alliansen består av 16 selvstendige banker som til sammen er Norges nest største finansaktør.
  •  15 selvstendige sparebanker med totalt over 900.000 personkunder som også er deleiere i Frende Forsikring.
  •  Eika Alliansen består av 73 lokalbanker, Eika Gruppen og Eika Boligkreditt. Eika Alliansen har ca. 1 million personkunder og 210 bankkontorer.
  •  Sparebanken Møre er det ledende finanshuset i Møre og Romsdal.
  •  DNB er Norges største og et av Nordens største finanskonsern med 2,1 millioner personkunder i Norge.