Applauderer Politikontaktene

Siden i november har politibetjentene Maren Johansen og Tonje Aas vært politikontakter i Malvik. Deres hovedoppgave er forebygging blant ungdom.

– Vi er så heldige at vi får jobbe på fulltid med forebygging og primært med ungdommer i videregående skole og på ungdomsskole, forteller Maren Johansen.

Når vi treffer de lokale politikontaktene er de en snartur innom hos Rema 1000 kjøpmann Frode Haug på Vikhammer.

– En av våre oppgaver er å være et knutepunkt mellom skole, kommune, NAV, næringslivet og det lokale politirådet, forteller Maren Johansen. Det er forebyggende arbeid satt i system.

Piloter

De to lokale politikontaktene har fullt fokus på Malvik og det som skjer her i kommunen.

– Vi har brukt mye av den første tiden på å kartlegge forholdene i Malvik. Hvor det er ungdommen bruker å være, hva de gjør og hvem som henger sammen. Det tar litt tid å bli kjent, men vi har fått kjempegod kontakt med mange på vår ferd, forteller Tonje Aas.

En av hovedpoengene med politikontaktene er å møte ungdommene på deres arena. I Malvik er det mange arenaer det er snakk om.

– Det er noen utfordringer med at kommunen består av flere tettsteder og at det er nært både Trondheim og Stjørdal, men vi har vært på jevnlige besøk til ungdomshusene og vil nok fortsette med det.

Politikontaktene i Malvik er de første i sitt slag i landet og får flere henvendelser fra andre kommuner som skal i gang med lignende ordning.

– Det er vel tanken å opprette Politikontakter i alle kommuner på sikt og vi blir stadig kontaktet av kommuner og lensmannskontor som skal etablere lokale politikontakter rundt om i landet, forteller Maren Johnsen.

Applauderer tiltaket

Rema 1000 kjøpmann Frode Haug på Vikhammer har ett godt forhold til alle ungdommene som ferdes i området. Butikken hans har videregående skole, ungdomsskole og idrettsanlegg som nærmeste naboer, så noen episoder og tilfeller har det blitt.

– Ungdommen oppfører seg for det meste bra, noe småtteri er det jo, men det er ikke til å unngå. Når det gjelder butikktyveri eller nasking er vi konsekvente, det politianmeldes alltid, forteller Frode Haug.

– Dette er noe vi kommuniserer tydelig og hvert år ved skolestart sender vi informasjon til alle skolene og skoleklassene om vår policy.

Han applauderer nå politikontaktene som et lavterskeltilbud.

– Dette har jeg tro på vil fungere. Vi har erfart i flere omganger at for eksempel konfliktråd fungerer, men det kan virke litt tungvint. Med de nye politikontaktene kan det se ut som det er kort veg fra en hendelse som gir grunn til bekymring til det blir fulgt opp ovenfor den enkelte ungdom og dennes familie. Det tror jeg virker bra, sier Rema 1000 kjøpmann Frode Haug.

Lette å nå

Politikontaktene i Malvik har som mål at de skal være lette å få kontakt med.

– Vi skal ikke være vanskelige å få tak i og vi er behjelpelig med det meste. Skulle det være noe vi ikke kan bistå med, er ikke lensmannskontoret på Stjørdal langt unna, forteller politibetjent Maren Johnsen.

Politikontaktene i Malvik når du lettest ved å ringe til Stjørdal Lensmannskontor tlf 74 12 10 00.