Gimle er blitt kjendis

Hunden Endens Gimle Ælsesønn , som eies av butikksjefen ved Dyrebutikk 1 på Malviksenteret, Thomas Moe Kristiansen er blitt en aldri så liten kjendis. Sist uke dukket han opp i serien «Kjendis-farmen» på TV2, og sjarmerte nok både deltagere og seere med sitt sjarmerende vesen.

Foto: Privat

Konseptet bak serien er at tolv norske kjendiser flytter inn på forlatte Storøy gård i Telemark. Her skal deltakerne drive bruket akkurat slik det ble drevet for 100 år siden. Til daglig går Endens Gimle Ælsesønn kun under navnet Gimle og er i rasen Dansk/svensk gårdshund. Gimle er født i mars 2016, og var kun 9 uker gammel da han var med på innspillingen som foregikk i juni.

Foto: TV2
Foto: Privat

Da det ble litt utfordrende å gjøre et intervju med Gimle, tok Malviknytt kontakt med eieren, Thomas Moe Kristiansen.

– Gimle var leveringsklar da han var åtte uker gammel, men vi valgte å vente enda en uke slik at han fikk sosialisert seg litt ekstra før han skulle på gården. Han sjarmerte nok deltagerne, og det er blitt meg fortalt at en av deltagerne fikk et ekstra godt forhold til Gimle. Det er faktisk snakk om at Gimle skal være med på et reunion, og det er jo artig. Etter oppholdet på gården, var han nok litt småstresset og jeg tror nok han hadde fått mer mosjon, enn mat. Det er blitt meg fortalt at han ikke ville ha hundemat, så han rett og slett stjal det han kom over av potet og fisk. Han er fremdeles ikke glad i hundemat, og han får servet både potet og fisk etter innspillingen, forteller eieren Thomas Moe Kristiansen.

Gimle bor sammen med sin bestefar, Endens Gorm Fridasønn på 11 år, som lyder navnet Gorm. Sin fetter, Endens Varg Bjarkasønn som lyder navnet Milo, på 6 år og har i følge eieren både lagt på seg og roet seg.

– Bestefar Gorm har heldigvis plukket av ham litt kjendisnykker, så nå er det harmoni i tre generasjoner, forteller Thomas Moe Kristiansen og legger til at Gimle kommer på besøk i Dyrebutikk 1 lørdag 21. januar.

Foto: Privat

Inntil for få tiår siden var Dansk/svensk gårdshund et helt vanlig syn på gårder i Danmark og syd-Sverige. Rasen hadde mange ulike funksjoner: Holde hus og fjøs fritt for rotter og mus, være vakthund, hold reven borte fra hønsehuset og å være både voksne og barns tur- og lekekamerat.

I takt med industrialiseringen, stod den lille og hardføre gårdshunden i fare for å forsvinne. Og som en følge av dette, oppstod et samarbeid mellom Dansk Kennel klubb og Svensk Kennel klubb i 1985, med formål å bevare rasen.

Den dansk/svenske gårdshundens opprinnelse er noe uklar. Men, anses først og fremst å være beslektet med pincsheren, og til dels med de britiske hvite jakt-terrierne som også Jack Russel- og Fox terrieren stammer fra.

Gårdshunden er en hund som trenger en mild og positiv oppdragelse. Den er ypperlig som familiehund, og passer inn hos de fleste familier. De er glad i varme og nærhet, og er ofte å finne liggende foran peisen, under dyna eller helt tett inntil eieren i sofaen.  Den elsker sin familie, og skal ikke være sky eller aggressiv overfor fremmede. Den kan være noe reservert.

Det er fremdeles jaktinstinkter i rasen, men dette er veldig individuelt. Noen kan du ha løs i skogen, mens de holder seg i umiddelbar nærhet, andre kan ta seg en avstikker i en kort periode.

Gårdshunden er en aktiv hund, og er meget tilpasningsdyktig. Den er svært robust og blir gjerne med på fjellturer eller sykkelturer. Ute er det full fart, inne er det ro og kos som gjelder. De fleste har med andre ord en fin ”av-knapp”, men kan allikevel oppleves som svært aktive som unghunder før de ”lander”.

Rasen kan varsle når det ringer på døra, men er ingen ”gneldrehund”.

Gårdshunden er plassert i gruppe 2 (Pinscher, Shcnauzer, Molosser og Sennenhunder).

Rasen ble i 2008 midlertidig godkjent av FCI (Fédération Cynologique Internationale). Dette innebærer at rasen kan stilles på internasjonale utstillinger, der arrangøren er tilknyttet FCI. Det er en prøveperiode på 10 år før rasen er FCI- godkjent, og kan motta internasjonalt sertifikat (CACIB). Dansk/svensk gårdshund kan derfor ikke bli internasjonal champion før prøveperioden er utstått, men det er fullt mulig å oppnå championat i ulike land, også utenfor Norden.

Dansk/svensk gårdshund er en rase må få helseproblemer. Den anses for en sunn og frisk rase, som oppnår en høy alder og beholder sin vitalitet lenge.

Det foreligger ingen rasespesifikke sykdommer innad i rasen.

Bruksområde:

Den dansk/svenske gårdshunden har hatt som særtrekk å holde gården fri for rotter og mus, noe den egner seg like godt til i dag. Den er svært lærevillig, og siden rasen er liten og lett, med mye fart og intelligens, blir den i dag i økende utstrekning brukt i ulike hundesporter som agility, rallylydighet, spor-trening og lydighet. I Sverige har rasen blitt benyttet under villsvinjakt, og her i Norge har vi én hund som er godkjent som redningshund.

Opprinnelsesland/hjemland
Danmark/Sverige

Helhetsinntrykk
Liten, kompakt, nesten kvadratisk. Eksteriørt sent ferdig­utviklet.

Viktige proporsjoner
Rektangulær i forholdet 9:10.

Adferd/ temperament
Våken, intelligent, livlig.

Kilde: Hjemmesiden til Raseklubb for dansk/svensk gårdshund