Tidenes verste nachspiel

Torsdag er det klart for årets første premiere ved Trøndelag Teater. 

Da inviterer teatersjef Kristian Seltun til teaterhistoriens verste nachspiel med Edward Albee’s «Hvem er redd for Virginia Woolf?» på Hovedscenen.

Regissør Marit Moum Aune har et stjernelag med seg av skuespillere og hun får ikke fullrost Trond-Ove Skrødal og Janne Kokkin nok.

Nils Petter Molvær har laget ny musikk til forestillingen og lysdesignen ivaretas av Eivind Myren.

Se et videoklipp fra forestillingen her:

https://youtu.be/j23IRLZrciw

Hva skjer når vi overfører våre indre demoner på den vi elsker høyest?

I Edward Albee’s Hvem er redd for Virginia Woolf? settes samlivets illusjoner på prøve og det forkludres og røskes i intimsfæren. Martha har til Georges store frustrasjon, invitert det unge ekteparet Nick og Honey på nachspiel. Det utvikler seg til nachspielet fra helvete. Når de destruktive kreftene får fritt spillerom etter hvert som alkoholen fortæres, blir natten en kamp på liv og død i en orgie av fyll, kåtskap, løgn og fornedrelse.

Ekteskapsdramaet er et av de mest spilte og kritikerroste amerikanske skuespill gjennom tidene. Dette er rett og slett skrivekunst av ypperste klasse. Det er et intelligent stykke om parforholdets gleder og mysterier – men først og fremst om de vonde, hatske og såre sidene. Hvordan er det å leve med et menneske dag ut og dag inn, og samtidig beholde seg selv? I en alkoholmarinert verbal gladiatorkamp som denne, er spørsmålet like mye om noen i det hele tatt kommer helskinnet ut.

Handlingen utspiller seg på campus ved et amerikansk universitet. På tross av den akademiske settingen og de elegante og velartikulerte replikkvekslingene, utforsker stykket hvor lett det er å hengi seg til det dyriske, og hvor lett vi mennesker kan bli veldig små. Her rulles mørke hemmeligheter opp i takt med at karakterene forsøker å opprettholde fasaden. Mens vi er vitne til mennesker som ødelegger hverandre, oppleves det urovekkende nok også som underholdende.

Men hva er sant, og hva er oppspinn?

Ekteskapsdramaet er et av de mest spilte og kritikerroste amerikanske skuespill gjennom tidene.

Edward Albee’s Hvem er redd for Virginia Woolf?

Oversatt av Sven Sturla Hungnes

Regi: Marit Moum Aune

Scenografi og kostymer: Bård Lie Thorbjørnsen

Musikk: Nils Petter Molvær

Lysdesign: Eivind Myren

Medvirkende: Janne Kokkin, Trond-Ove Skrødal, Mira Dyrnes Askelund og Andreas Stoltenberg Granerud.

Spilles på Hovedscenen, Trøndelag Teater fra torsdag 12.januar.