Som en prisme på himmelen

I dag har man kunne observert et spesielt fenomen på himmelen. Perlemorskyene er skyer som består av iskrystaller. Når solen er like under horisonten, brytes solstrålene i iskrystallene. Himmelen fremstår da som en stor prisme og et flott fargespekteret vises.

For pensjonert flykaptein, Einar Frøiland er dette et kjent fenomen på himmelen.

– Det er Perlemorskyer som består av iskrystaller og er i en høyde på 70 – 80.000 fot. For å sette høyden i perspektiv, er maks høyde for Boeings flåte  41.000 fot, forklarer Einar Frøiland til Malviknytt.no

Perlemorskyene spiller i alle regnbuens farger og blir dannet på høye breddegrader om vinteren i forbindelse med sterke luftstrømmer over fjell. Skyene blir dannet i en høyde av 20-30 km og ligger dermed mer enn dobbelt så høyt som vanlige slørskyer.

Perlemorskyer ble visstnok første gang omtalt på slutten av 1800-tallet av daværende bestyrer av Meteorologisk institutt, Henrik Mohn.