75 år med Kåre og Steinar

Julefeiringa er et resultat av lange tradisjoner med ulik opprinnelse hvor skikken med julehefter som lesestoff er en en av dem.

Mange har vel et forhold til julehefter som Knoll og Tott, Nr. 91 Stomperud, Fiinbeck og Fia, Vangsgutane og så videre.

Stig Herjuane er fornøyd med at Vangsgutane fortsatt er i handelen etter 75 år.

Det sistnevnte juleheftet, Vangsgutane, kan i år markere at det er 75 år siden den første utgaven så dagens lys.

Verdt en markering

– Dette er en markering verdig, sier Vangsgutane-ekspert Stig Herjuaune på Vikhammer. Mediamannen har siden guttedagene vært en ivrig leser av juleheftene som ble skrevet av Leif Halse, som i over 40 år bodde i Hommelvik.

– Det var vel i 1939 redaktør Hans Aarnes i Nynorsk Vekeblad ringte til Leif Halse i Hommelvik og utfordret han til å skape en «ordentlig» norsk tegneserie, men høye moralske verdier.

– Redaktør Aarnes var lut lei av påvirkningen Knoll og Tott hadde på norske barn og han ønsket en tegneserie med nye rollemodeller. Det var utgangspunktet, forteller Stig Herjuane.

Suksess fra første stund

Høsten 1941 ser Vangsgutane dagens lys for første gang og blir ganske fort en suksess. Serien går årviss med få unntak, og den er fremdeles å få tak i. Riktignok er det nå opptrykk av gamle hefter.

– I 2009 ble de to første heftene av Vangsgutane utgitt som bok i USA med både norsk og engelsk tekst, forteller Stig Herjuane som den ganen var med på utgivelsen i USA.

– Hovedpersonene i tegneserien, Kåre og Steinar var sønnene til forfatteren Leif Halse. I dag er både sønnene Kåre og Steinar gått bort.

42 år i Hommelvik

Leif Halse skrev 40 bøker, samt 7 bøker i samarbeid med andre. Han var programleder i Radio Trøndelag, samt kronikkør i avisen Nidaros over en årrekke. I tillegg var han fiolinist, dirigent og komponist. Og ikke minst, han skrev Malvik Bygdebok bind I, II og III. Leif Halse var fra bygda Todalen på Nord-Møre og bodde 42 år i Hommelvik.

Årets julehefte med Vangsgutane er utgitt på Fonna Forlag inneholder 33 sider med tegneseriestriper og selges der ukeblader og julehefter er å få kjøpt.