Ga ut nybegynnerbok

Finn din slekt på 1-2-3

Forfatteren og journalisten Nina Hanssen fra Hommelvik lanserte nylig boken Tid for slekt, sammen med historiker Kåre Forbord som på 1990-talet skrev de siste bygdabøkene for Malvik og to andre forfattere

Boka er skrevet av forfatterne Torill Johnsen, Mette Gunnari, Nina Hanssen og Kåre Forbord og i følge Aurora Forlag er dette en lettlest bok som passer for alle.

Et verktøy

I Tid for slekt får du vite hvordan du finner fram i ulike arkiver, lokalhistoriske dokumenter og registre. Du får innføring i hvordan du med en pc og nettilgang søker i forskjellige digitale arkiv.

– Det viktigste du kan starte med er å finne fram historier fra din egen slekt. Snakk med gjenlevende slektninger, folk som kjenner eller kjente dine forfedre.

– Vi gir deg verktøyet som skal få deg i gang, sier en av forfatterne, Nina Hanssen, som blant annet har gitt ut bøker om pusteteknikk, løping og flow.

Tidligere DIS-leder Torill Johnsen forteller hvordan hun fant fram til at hun var i slekt med Martin Tranmæl, Marit Bjørgen, Rolf Presthus, og kronprinsesse Mette Marit.

– Det er moro å finne folk vi er i slekt men men det er ennå mer gøy å finne levende slektninger, fortalte Torill Johnsen under lanseringen i Oslo nylig.

Stoltenberg og Willoch

Hvis du er nysgjerrig på å vite mer om din egen slekt eller ønsker å lese historien om hva som skjedde da Thorvald Stoltenberg, Unni Lindell og Kåre Willoch gravde i sin egen slekt. Da kan denne boken være noe for deg.

Forslagssjef Sølvi Murvold håper at mange nå får lyst til å begynne med slektsforskning.

– I en tid med dine, mine og våre barn blir slektshistorien enda mer viktig. Røttene og slekten ligger fast, og alle har en spennende historie. Men det er få av oss som får vår egen biografi. Skriv den selv.

Kåre Forbord (Foto: Gunnar Kopperud)
Kåre Forbord (Foto: Gunnar Kopperud)

De fire forfatterne har ulike bakgrunn men har et felles ønske med denne boka om å folkeliggjøre arbeidet med slektsforskning slik at flere er med på å dokumentere en viktig historie.

– Samfunnet vi lever i er litt rotløst og turbulent. Da er det godt å søke seg tilbake til fortiden og finne ut hvorfor ting er som de er. Det er mange spennende historier å finne om du graver litt i din egen slekt, mener Johnsen.

Historiker Kåre Forbord, som er fra Skatval, fortalte på lanseringen hvordan man finner fram i de ulike arkivene og viktigheten av å ta vare på gamle bilder.

I Tid for slekt får du vite hvordan du finner fram i ulike arkiver, lokalhistoriske dokumenter og registre.

Tid for slekt