Juleevangeliet – The Smash Hit Musical

Mange har et forhold til Juleevangeliet, noen fra kristendommens julebudskap og andre fra utallige skoleoppsetninger.
Juleevangeliet – The Smash Hit Musical av Mads Bones, Olve Løseth og Kyrre Havdal foregår i den kardemommelignende byen Nazareth hvor Henriette Marø, i rollen som jomfru Maria blir smelt på tjukken av Gud og tatt hånd om av sin kjære Josef, som spilles av Gunnar Eiriksson.

Vi blir med på vandringen gjennom et musikalsk landskap av helt nye sanger komponert av Kyrre Havdal, hvor Maria og Josefs reise byr på både små utfordringer, og store overraskelser.


Skaperne av braksuksessene Nøtteknekkeren og ”spelmusikalparodikomedien” Slaget på Testiklestad er tilbake. Denne gang skal trekløveret Mads Bones, Kyrre Havdal og Olve Løseth følge Jomfru Maria gjennom ni skjebnesvangre svangerskapsmåneder, etter at hun er smelt på tjukken av Gud, skriver Trøndelag Teater på sine hjemmesider.
Malviknytt tok en tur til Trøndelag Teater og slo av en prat med Teatersjef, Kristian Seltun og Olve Løseth. Olve har vært med på å skrive manus og er ansvarlig for både scenografi og kostymer.

Er dette støtende?
Teatersjefen åpner med å si at han ikke syntes stykket er støtende.

teatersjef-kristian-seltun– Nei, da er folk hårsåre og gammeldags. Jeg tror Gud har gitt oss humor. Stykket er harmløs når det problematiserer juleevangeliet og evangeliets hensikter. Det er et paradoks å se juleevangeliet opp mot til hvordan vi feirer jul i dag. I den grad verden har gått av hengslene, så setter vi ord på det, sier Teatersjef, Kristian Seltun.

 

Er dette galskap?
Håper det responderer Olve Løset umiddelbart da spørsmålet ble stilt.

olve-loseth– Vi begynte å leke oss med tanken på juleevangeliet. Vi er ofte hørt at det finnes bibelske tekster som ikke er å lese i bibelen slik vi kjenner den i dag. Vi fantaserte om at en av de tekstene som en gang i tiden hadde blitt bortvalgt, var nettopp en bibelsk musikal. Rett og slett en smash hit musical på juleevangeliet. Vi leker både med tiden da menn bestemte, og tiden både før og nå, forteller Olve Løseth.
Forestillingen har urpremiere fredag 18. november kl. 19:30 og spilles på Gamle Scene. Forestillingen varer i to og en halv time, inklusiv pause. Forestillingen er nesten utsolgt, men det er enda muligheter til noen få billetter.
– Det er jo helt sprøtt. Forestillingen hadde solgt 7000 billetter før prøvestart. Føler nok det er høye forventninger til oss, men vi skal gjøre vårt til å gi publikum en kjempegøy førjulskveld her på teateret. Vi er nok fritt talende, men vi ønsker ikke å trampe på noen. Vi har heller ikke behov for å være blasfemisk, som noen muligens oppfatter oss som. Vi mener nok heller at vi benytter en sjargong som er kjekk og grei, på en ung og grei måte, forteller Olve Løseth.

Trøndelag Teater skriver på sin hjemmeside at teateret har en lang historie med å tolke eldre verker, men lurer på hvor langt kan man gå i å omskrive og tolke på nytt. Teateret lurer på hva som skjer når man tar for seg noe av det aller helligste, som Bibelen – spesielt rett før jul.

Skulle du være i tvil, dette er ingen barneforestilling.

Regi: Mads Bones
Manus: Mads Bones og Olve Løseth
Sangtekster: Mads Bones
Komponist og musikalsk leder: Kyrre Havdal
Scenografi og kostymer: Olve Løseth
Lysdesign: Are Skarra Kvitnes
Koreografi: Martha Standal
Medvirkende:
Ingrid Bergstrøm, Henriette Marø, Gunnar Eiriksson, Ole Christian Gullvåg, Jan Frostad, Karl-Vidar Lende, Ida Göransson, Jonas Fuglevik Urstad, Ida Cecilie Klem, Olve Løseth og Mads Bones.
I orkesteret:
Fritz Flåmo Eidsvaag, Øyvind F. Smidt, Tore Sandbakken og Kyrre Havdal.