Ett år med Ingrid

Det har gått over ett år siden Malvik kommune fikk sin første kvinnelige ordfører, Ingrid Aune, som representerer Arbeiderpartiet.

Vi ba henne om en prat i anledning åremålsdagen og vi møtte ordføreren på Midtsandtangen, i høstferien, og ba henne oppsummere for våre lesere hvordan året i ordførerstolen har vært.

– Da har det gått ett år siden du ble ordfører, hvordan har det vært?

– Det har vært veldig artig, lærerikt og et ganske krevende år. Aller artigst og veldig hyggelig har det vært å få anledningen til å møte så mange dyktige og bra Malvikinger. Det er så utrolig mye fine folk som bor i Malvik.

– Som ordfører får du brukt store deler av hverdagen din på å møte Malvikinger. Og som ordfører har jeg blitt invitert til å se og lære hva innbyggerne driver med. Og da får jeg sett en mye større bredde enn mange og der er jeg jo veldig heldig, forteller Ingrid Aune. Du blir kjent med en bredde av det vi har i Malvik, og det er jo ikke sikkert jeg hadde vært  i målgruppa for invitasjoner fra for eksempel pensjonistforeningene hvis jeg ikke hadde vært ordfører. De eldre i Malvik er en stor ressurs, det har jeg kjent på dette året.

Vi har møttes på Midtsandtangen på en av de flotte høstdagene med sol fra skyfri himmel, rimfrost på bakken og varm kaffe i koppen. Sammen med oss er fotograf Stig Harald Dahl fra Vikhammer som skal knipse noen bilder i anledningen.

– En av dine forgjengere sa at han ikke var særlig glad i Kvæfjordkake. Liker du den?

– Jo, men jeg er nok mer glad i frukt og får jeg kaken Pavlova, er det jo litt det samme som Kvæfjord, men med masse frukt.

Underskudd rett i fanget.

De nyvalgte kommunepolitikerne med ordfører Ingrid Aune i spissen fikk nyheten om et gedigent underskudd rett i fanget omtrent i det samme de startet på perioden.

– Hvordan var det?

– Først må jeg tenke ett år tilbake i tid. Det gjorde jeg i dag og da hørte jeg på en sang jeg lyttet til for ett år siden.

– For ett år siden hadde vi vunnet valget, vi hadde fått et sterkere flertall i Malvik, som var et veldig tydelig mandat fra velgerne. Vi hadde fått kommunens første kvinnelige ordfører. Kvartetten i Tunisia fikk Nobels fredspris. Det var ganske mye bra som skjedde for ett år siden.

– Så fikk vi den økonomiske overraskelsen som jo var krevende for oss alle sammen. For kommunestyret, for de ansatte og for meg som ordfører, selvfølgelig, som skulle dra dette i land. Det var en tøff periode fordi man må gjøre veldig krevende prioriteringer hvis man skal få dette til og gå opp. For du kan ikke bruke penger du ikke har.

– Men det som jeg er veldig glad for i dag er at vi allerede i løpet av ett år sammen har klart og fått ryddet opp mye av dette. Vi har kontroll på drifta og vi inviterer nå kommunestyret til å se på om vi klarer å dekke inn hele underskuddet allerede i år. Og da kan vi starte på litt blankere ark allerede til neste år og ikke et like dårlig utgangspunkt som vi hadde for dette året.

– Kommunen har vært gjennom en «hestekur» og det kom jo som et sjokk på de fleste. Ble det en bratt læringskurve?

(Foto: Dahls Fotografiske Atelier)
(Foto: Dahls Fotografiske Atelier)

– Både ja og nei. Det var vanskelig for oss alle sammen, men jeg har jobbet med sånne saker før. Jeg jobbet jo med statsbudsjettet, både for Forsvarsministeren og Utenriksministeren og har på en måte vært gjennom slike forhandlingsrunder før. Men det er klart noe helt annet når det gjøres i Malvik kommune og du kjenner virkningen av hver eneste beslutning og at den angår mennesker som er i nabolaget ditt. Jeg kjenner veldig på ansvaret, alt blir veldig nært.

– Er det dette som er hovedforskjellene mellom riks og lokalpolitikken?

– Hovedforskjellen er vel at når du er folkevalgt, og særlig som ordfører i Malvik, så er du på jobb 24/7. Så jeg kan jobbe 16 timer å tenke at: Yes! Nå har jeg virkelig lagt ned en innsats. Så går jeg på butikken for å kjøpe meg et brød og slappe av litt og så møter du noen trivelige innbyggere der som har noe de vil ta opp, og det er litt annerledes. Det er den største forskjellen.

– Får ordføreren mange henvendelser fra innbyggerne utenom kontortid?

– Ja noe har det jo vært, men de fleste forstår at ting må tas opp på en ordentlig måte for det er mange som tar kontakt med meg som ordfører og jeg må jo prøve å hjelpe dem da og finne noen som kan bistå med akkurat det det som den enkelte tar opp.

Så må vi flytte litt på oss i forhold til sol, skygge og bakgrunn, ordfører Ingrid gjør det hun får beskjed om og fotografen «skyter» nye bilder ustanselig.

Hva nå Malvik

Vi har snudd oss litt bort fra oktobersolen som vi fikk midt i ansiktet. Det er klart for å se litt inn i glasskula.

– Hvilke framtidsvyer har ordføreren for kommunen sin etter et år i vervet?

– Ambisjonene jeg hadde før valget står seg med forsterket styrke. De tre målene for de neste årene er å få ferdigstilt Hommelvik ungdomsskole, sørge for at vi fortsatt har trygg økonomisk styring slik at vi får handlingsrom til å bygge ny Vikhammer ungdomsskole. Så har jeg en ambisjon om at vi skal få færre ansatte i ufrivillig deltid i eldreomsorgen. Noe som er viktig for de ansatte og deres familier, men også for de eldre som da vil få en tryggere hverdag.

– Malvik er god på så mye. Det er stor skaperglede i kommunen. Vi er veldig god på dugnad. Jeg bruker å si til de som besøker oss at Malvik er kommunen hvor eldre pensjonerer seg for å bli frivillig i skilaget. Og det er jeg stolt over.

– Vi har også et rikt kulturliv, og vi har Norges mest moderne eldreomsorg, det vet jeg kommunene rundt oss er misunnelig på oss for, og vi har gode skoler. Men vi skal ikke være fornøyde, vi skal bli enda bedre tenker jeg.

– Stolta, men inte nöyda, som man sier i Sverige.

Stor vilje i Malvik

– Hvorfor skal man velge Malvik da?

– Da må vi starte langt utenfor Malvik. Vi må starte med Norge, landet vårt. Norge er i stor endring. Dette har jeg jobbet litt med før, i min internasjonale hverdag. Vi blir mer påvirket av de internasjonale trendene. En fjerdedel av jobbene i landet er innen de såkalte kreative yrkene, som ingeniører, forskere, kunstnere. De er i skaperyrkene om vi kan si det. Disse jobbene er i sterkest vekst i storbyene, som Oslo, Trondheim, Bergen og så videre, mens de kommunene som har flest innbyggere med denne kompetansen, det er kommuner som Malvik.

(Foto: Dahls Fotografiske Atelier)
(Foto: Dahls Fotografiske Atelier)

– Malvik scorer faktisk topp to på «talent» i Norge når det kommer til denne typen innbyggere, i en nyere doktorgradsstudie av Irene Tinagli.

– Vi har erfart det siste året at vi som lokalsamfunn har både endringsvilje og endringsevne, gjennom omstillingene som vi har gjort. For første gang på 15 år blir fine ord om ny ungdomsskole til et spadestikk i jorda og skolen står på plass allerede neste høst. I årene før har vi bygd eldreomsorg og kulturelle møteplasser. Denne endringsevnen gjør at vi nå ligger litt foran mange andre kommuner når vi møter de internasjonale trendene.

– At det ligger mange muligheter i Malvik er også fordi Malvik er en svært populær kommune å bo i. Vi har nærhet til sjøen, marka og vi har et riktig kulturliv. Det gjør at vi har god tilgang på kompetent arbeidskraft, som næringslivet generelt oppgir som en av de største utfordringene. Fordi vi har funnet en balanse mellom friluftsliv, jordvern og næringsareal vil mange bo og skape virksomhet i kommunen

– Vi har nærhet til flyplassen og storbyen mens vi samtidig har de beste friluftsområdene i regionen. Det finnes jo ikke noe bedre?

Ikke flink nok til å ta fri

Så må vi flytte oss litt fordi det kommer glipper av sol gjennom bjørketrærne og de vil ikke fotografen ha med på filmen. Rimfrosten på bakken tiner sakte i solen, men vi blir kalde på føttene.

Ingrid må dreie seg litt til den ene siden og så til den andre.

– Ned med haka! Se litt den vegen, kommanderer fotografen.

Latteren henger løst. Ingrid forteller at hun har blitt vant med å bli fotografert i løpet av det siste året, men at hun trives best bak kamera.

– Jeg har bodd i Kina og Malaysia, da ble jeg mye fotografert, for der var en ung, hvit kvinne veldig eksotisk.

– Tar du deg tid til ferie og fri?

– Denne uka hadde jeg tenkt å ha litt høstferie, men så fikk vi beskjed om at Kongen kommer på besøk. Og da måtte jeg bare kaste meg rundt og sånn er det jo. Mye som skal organiseres.

– Men jeg har fått ett godt råd av to tidligere, kvinnelige statsråder. Sørg for å ha noe i avtaleboken som du får energi av. Noe du som privatperson blir glad av, og det rådet prøver jeg å følge.

– Hva gjør deg glad og gir energi da?

– Gå fra Hommelvik til Midtsandtangen, sånn som i dag for eksempel, jeg er veldig glad i å gå på tur. Det har jeg fått litt mindre tid til det siste året enn før. I studietida drev jeg litt med dans, jeg er ingen stor danser, men jeg likte å holde på med dans. Ellers så er det å være med venner å holde kontakt med dem.

– Mange lurer kanskje på hvordan det var å ha på seg ordførerkjede første gangen?

Nå blir hun litt mer alvorlig og tenker seg om litt før hun svarer.

– Jeg hadde jo på meg ordførerkjedet første gangen jeg ble valgt som ordfører, og da må jeg innrømme at det ikke var kjedet jeg tenkte mest på, men mest på det ansvaret jeg hadde fått.

– Ordførerkjedet og klubba, som jeg hadde med da jeg hadde besøk av klasse 8c ved Hommelvik ungdomsskole forleden. De to symboliserer jo ulike deler av ordførerrollen og den stolte historien vi har i Malvik. Det er et flott kjede som viser historikken til kommunen.

Bestemor og farmor som forbilder

– Foran deg i rekken av ordførere er det bare menn. Flinke menn som sikkert har vært både store og sterke, men også rause og trivelige. Hvordan er den arven?

– Jeg opplever at de jeg har møtt av de som har vært ordførere har vært veldig trivelig mot meg. Da jeg var leder av ungdomsrådet i Malvik var det Gudmund Beitland som var ordfører og jeg hadde jevnlige møter med han, så jeg har jo kjent til kommunestyret og systemet i mange år, selv om jeg selv ikke har vært folkevalgt og medlem av kommunestyret så har jeg jobbet på mange måter med en del av spørsmålene i Malvik. Og opplever at jeg har blitt tatt godt imot og jeg opplever at innbyggeren er rause og ønsker meg velkommen. Det er veldig trivelig.

– Har du noen forbilder i det politiske liv?

– Jeg har bestemor og mormor som forbilder. Det er og var to sterke, flinke og rause damer. De sier også noe om hvor utrolig langt, men og kort, vi har kommet med likestilling i Norge. Mormor var en av de første damene som tok lønnet arbeid i sin tid, mens bestemor har levd et helt annet liv. Hun forstår nesten ikke at det går an at det er kvinnelig ordfører i Malvik.

– Blir du den første kvinnelige, men også den siste ordføreren i Malvik?

– Noe av det jeg har erfart det siste året er at det er mange personer med store ressurser og talent i kommunen her. Og særlig mange flinke ungdommer, og kanskje en dag er det en av dem som er ordfører i Malvik?

– (Nei nå har) kommunestyret har vært tydelig på at vi skal bestå som egen kommune og da tenker jeg at nå er tiden inne for å bruke tiden og ressursene på å bygge to nye ungdomsskoler og trygge eldreomsorgen framfor å bruke enda mer tid på en reform som ikke er ønsket

– Er det noe du ikke liker å gjøre om ordfører?

– Nei, jeg kan ikke komme på noe. Jeg trives egentlig veldig godt i ordførerrollen og når jeg ser på hvor stor gjennomføringskraft vi har hatt i det første året så nytter jo innsatsen. Vi har fått til mer enn vi torde håpe på etter at vi fikk de dystre tallene over oss i fjor, så vi må ha gjort ganske mye riktig, forteller en travel ordfører som tirsdag 25.oktober var vertskap for Kong Harald.

Dette sier kollegaene i Formannskapet om ordføreren:

Ole Herman Sveian, varaordfører (SP)

– Hvordan er Ingrid som leder av det politiske forum Formannskapet ?

Ole Herman Sveian

Jeg synes hun leder det godt. Får fram ulike meninger, fakta og gir rom for at saker belyses fra flere sider.

– Hva vil du si er Ingrid beste egenskap som lokalpolitiker? 

Et brennende engasjement for at Malviksamfunnet skal utvikle seg positivt og at det skal være en god plass å bo for oss innbyggerne.

 – Hva forventer du av ordføreren?

Jeg forventer at ordføreren påser at saker blir håndtert på en forsvarlig måte, representerer kommunen med en framoverlent holdning, og står i første linje både når «det blåser, og når sola skinner»

– Har hun innfridd forventningene?

– Ja.

Og han legger til:

-Jeg synes Ingrid Aune er en spennende og inspirerende kollega som har et smittende humør, en stor arbeidskapasitet, gode ideer og et brennende engasjement, sier Ole Herman Sveian (SP).

Matz Ulstad (AP)

– Ingrid som leder av Formannskapet og Kommunestyret er en kunnskapsrik, grundig og profesjonell leder, som er genuint opptatt av det beste for Malviks innbyggere gjennom gode vedtak og god fremdrift.

Matz Ulstad– Hva vil du si er Ingrid beste egenskap som lokalpolitiker? 

– Her er det mye å velge i! Men skal jeg velge en, så må det bli gjennomføringsevnen. Jeg vil tillegge mye av æren for at økonomien i Malvik er under kontroll og at ny ungdomsskole nå bygges til Ingrid. Hun setter seg skyhøye mål, jobber knallhardt for å nå målet og leverer gang på gang, slik at Malvik blir en bedre kommune å bo i.

– Hva forventer du av ordføreren?

– Jeg forventer at hun fortsetter å gjøre den gode jobben hun har startet på, og jeg forventer at hun blir litt flinkere til å ta seg ferie.

 – Har hun innfridd forventningene?

– Når jeg ble kjent med Ingrid oppdaget jeg raskt at dette var ei dame med høye forventninger til seg selv og til oss rundt henne. Og hun har i aller høyeste grad innfridd, jeg fortsetter stadig å la meg imponere av Ingrid og alt det hun oppnår for Malvik.

Rakel S. Trondal (SV)

– Jeg synes hun leder Formannskapet på en god måte. Hun er opptatt av at vi skal ha åpne diskusjoner om aktuelle saker og er opptatt av å høre alles mening om en sak.

Rakel Trondal

– Hva vil du si er Ingrid beste egenskap som lokalpolitiker? 

– Hun er en svært kompetent politiker med et stort nettverk. Hun er erfaren, smart og reflektert. Hun er sta og gir aldri opp. Hun ser folk rundt seg og er god på å gi ros. Hun har et stort hjerte for Malvik og er en rød politiker som er opptatt av rettferdighet. Det liker en SVer.

– Jeg forventer at hun representerer Malvik på en god måte utad og at hun jobber for Malviks beste, samtidig som hun er ærlig på hva det er realistisk å få til.

– Har hun innfridd forventningene

– Jeg kjente henne ikke fra før og hadde ingen spesielle forventninger, men hun har gjort en god jobb det første året. Hun kom ikke akkurat til dekket bord, men måtte håndtere mange og krevende saker som nyvalgt ordfører. Hun har nok hatt sine tunge stunder, men hun har ikke gitt opp, men beholdt humøret og jobbet videre, svarer Rakel S.Trondal (SV).

Eva Lundemo (H):

Ser at emnefeltet beskriver vervet ordfører, og i første spørsmål er det benyttet fornavn på Ordføreren. Påpeker derfor at jeg konsekvent har svart i henhold til vervet som Ordføreren innehar.

Eva L– Hvordan er Ingrid som leder av det politiske forum Formannskapet?

– Ordføreren har nok gode intensjoner og en klar formening om hvordan hun vil ha det.

– Hva vil du si er Ingrid beste egenskap som lokalpolitiker? 

– Ordføreren har et høyt energi- og aktivitetsnivå.

– Hva forventer du av ordføreren? 

– Jeg forventer at enhver ordfører fremstår som den øverste lederen for sin kommunen og tar ansvar deretter. En Ordfører for alle, er til stede i kommunebildet, lyttende og i takt med sine innbyggere.

– Personlig hadde jeg ingen forventninger, så her startet Ordføreren med blanke ark, svarer Eva Lundemo (H)

Lill Harriet Sandaune (FrP)

– Hvordan er ordføreren som leder av det politiske forum Formannskapet? Lill HArriet Sandaune

– Ordføreren er iherdig og prøver å inkludere alle sammen til felles politiske vedtak. Hun setter seg godt inn i sakene, og har mange ganger gode spørsmål til rådmannen og hans stab.

– Ordførerens beste egenskap som lokalpolitiker er at Ordføreren er veldig engasjert i saker som angår kommunen.

– Hva forventer du av ordføreren? 

– At hun sørger for å utvikle kommunen vår på en positiv måte og får kontroll på den økonomiske situasjonen.

– Har hun innfridd forventningene? 

– Nei, det har hun ikke, svarte Lill Harriet Sandaune (FrP)

Torgeir Anda (V) svarte: «Har ferie og står over denne gang» på Malviknytt sin henvendelse.

Gruppeleder med varaordførererfaring

Bernt Ravlum (AP) er leder for utvalg ARESAM

Vi ga også Bernt Ole Ravlum (AP) som er de rødgrønnes gruppeleder og varamedlem til Formannskapet muligheten til å si noe om «sjefen»:

– Hun er først og fremst en god ordfører for innbyggerne og kommunestyret. I den grad jeg har møtt i formannskapet (1.vara) opplever jeg henne som svært saksorientert. Hun er opptatt av framdrift i sakene og har en ryddig og grundig behandling av sakene.

– Hennes beste egenskap som lokalpolitiker er at hun uten blygsel innrømmer at hun ikke er – eller var – lokalpolitiker. Hun har derfor opparbeidet seg stor respekt fra oss «gamlingan» som hele tiden blir spilt inn på lag og får gi gode råd.

– Hun har i hvert fall innfridd mine forventninger – og vel så det. At en ung kvinne på 30 år skulle gi politiske – og nødvendige –  spark inn imot både administrasjon og politisk sedvane hadde jeg ikke trodd, svarer Bernt Ole Ravlum (AP).