Graut og sild

Torsdag 13. oktober var det, for 12. gangen invitert til Vassgrautkveld på Midtsand Grendahus.

VassgrautDette har i mange år vært et populært arrangement. Det er 12. året Midtsand Vel arrangerer, men tidligere år har visstnok damene i Malvik helselag hatt samme arrangement. Her på Midtsand Grendahus serveres det hvert år gratis grøt, med tradisjonelt tilbehør og kaffe etter maten.

Malviknytt tok turen innom Grandahuset da alle hadde fått smakt på grøten, og det virket som om alle var meget godt fornøyd med årets Vassgraut.

Malviknytt slo av en prat med Ernst Jegtvik som var en av de som hadde kokt årets Vassgraut.

– Vi er seks stykk som har stått på kjøkkenet i dag, og vi satte på vannet alt klokken 13:00 i dag, men Vassgrauten begynte vi å koke klokken 14:00. Vi bruker Skjåkmjøl i Vassgrauten, det er et spesielt og tradisjonsrikt godt mel fra Sjåk. Det er ulikt tilbehør til grøten, men vi har nok litt for enhver smak. For her hos oss kan gjestene velge å ha både sukker, sirup, smør, brunost og sild på grøten. Ja, du hørte rett. Ikke alle spiser sild til da, men en 10-15 stykker vil veldig gjerne ha det til Vassgrauten, forteller Ernst Jegtvik.

Malviknytt tok en liten sjekk på nettet for å se hvilket mel det her var snakk om. I følge produsenten selv, har dette melet en spesiell og visstnok en uslåelig kvalitet siden det i Sjåk er så lite nedbør at her blir åkrene vannet med vann fra breer og fjell, og ikke minst kan bonden da gi akkurat rett mengde til akkurat rett tid. Sjåkmelet er et byggmel, og er rik på kostfiber, antioksidantar, B-vitamin og mineraler.

Blant gjestene var Brita Naustvoll og Oddbjørn Aune. Begge to var meget godt fornøyd med årets Vassgraut og Brita syntes det var fantastisk at Midtsand Vel arrangerer dette hvert år.

Brita Naustvoll og Oddbjørn Aune
Brita Naustvoll og Oddbjørn Aune

– Her kan vi komme, få god grøt, trivelig selskap og så tar vi lodd og hygger oss, forteller Brita Naustvoll.

– Ja, jeg har prøvd å fått med meg dette hvert eneste år. Det er en artig tradisjon og jeg husker Vassgraut godt fra min oppvekst og mine besteforeldre. Hos oss het det ikke Vassgraut da, vi kalte det for Grynmelsgrøt. Noen syntes det er merkelig med sild til grøten, men du må huske det at før var sild en viktig ressurs, for krigen førte med seg mangel på mange matvarer, som blant annet mel, forteller Oddbjørn Aune.

I gangen på Grendahuset sto en godt fornøyd leder for Midtsand Vel, Gunnar Andresen.

– I kveld er det omlag 70 personer som er her og spiser Vassgraut og det er folk fra hele Malvik som er her. Vi tar ikke betalt for middagen, men vi har loddsalg etter maten, og da bruker gjestene å være flinke med å ta lodd. I år har vi blant annet fått flott fruktkurver fra begge dagligvarebutikkene på Vikhammer, så det er fine premier. Arrangementet bruker vi å se er en «Nullbedrift», men det er en veldig artig tradisjon. Velforeningen er så heldige at vi eier Grendahuset, og vi har kunnet pusse det opp ved hjelp av de penene vi får inn på det årlige loppemarkedet vårt, forteller Gunnar Andresen.