Lykkelig skilt

Bjørn Frengstad ved Senter for rådgivning etter samlivsbrudd, tilbyr nå rådgivning etter konseptet Lykkelig skilt, både til privatpersoner og bedrifter i Malvik.

– Lykkelig skilt er et konsept for å hjelpe folk til å ta veloverveide valg i en vanskelig tid, et samlivsbrudd medfører ofte kaos. Ikke bare mentalt og følelsesmessig, men også praktisk, juridisk og økonomisk. Bruddet er sjelden en ren privatsak. Den involverer alltid minst to personer og ofte også barn, nær familie, nære venner og kolleger på arbeidsplassen forteller Bjørn Frengstad over en kaffekopp med Malviknytt.

Lever bare en gang

Bjørn Frengstad er utdannet sivilingeniør og geolog. Etter å ha fylt 50 år og hadde jobbet med grunnvann, kjemi og geologi i tyve år, syntes han det var på tide å gjøre noe annet.

– Jeg lever bare en gang, og meget mulig det kan kalles 50 årskrisen, men rett skal være rett. Hadde jeg hatt guts da jeg var 40 år, så haddejeg gjort det da. Fordelen er vel at jeg er mer voksen i en alder av 50 år, og har derfor mer å gi til mine klienter. Jeg er nok også blitt mer bevisst på at enhver har sitt liv, og jeg kan gi de råd, men det er deres konsekvenser og deres liv. Det er viktig å vite hvilken banehalvdel som er hvem sin. Jeg er sertifisert innenfor en metode som heter familiekonstellasjoner og gir i tillegg både praktisk og økonomisk veiledning. I samråd med en advokat tilbyr Seres også juridisk bistand i forhold til samlivsbrudd, forteller Bjørn og legger til at han ikke konkurrerer med psykologer.

Gå styrket gjennom et samlivsbrudd

Firmaet, Senter for rådgivning etter samlivsbrudd eller Seres som det også kalles, hjelper deg til å ta gjennomtenkte valg for veien videre. Noen ganger kommer konsekvensene av samlivsbruddet opp igjen etter at krisen er over, for eksempel dersom du går inn i et nytt forhold med egne og/eller andres barn. Bjørn, som er daglig leder i Seres mener det er mulig å kunne komme styrket gjennom et samlivsbrudd.

– Jeg tror at alle mennesker har store ressurser i seg selv og vi hjelper gjerne til med å finne dem og jeg tror at mennesker kan endre seg. Det er mulig å være lykkelig både som skilt og som gift og jeg tror på enkeltmenneskets evne til å komme seg oppreist gjennom kriser. Kriser gir deg en mulighet til å bli bedre kjent med deg selv og til å endre måten du lever på. Dersom du gjør alt for å unngå å kjenne på ubehaget, vil du også gå glipp av muligheten til å gjøre viktige endringer i livet ditt. Å være lykkelig skilt betyr å finne fred i å være deg selv og det å finne en ny helhet i deg selv. Fra dette utgangspunktet kan du finne en ny partner eller velge å leve livet alene, forteller Bjørn og legger til at livet faktisk ervanskelig, men godtar man det, så kan man se at livet kan være ganske så greit

Bjørn er ifølge han selv ikke bare lykkelig skilt, men han er også lykkelig gift på nytt. Han forteller åpent om sitt liv og sine erfaringer livet har gitt han. Han har tre barn som er meget viktig for han og er glad for at hans nye kone ikke bare respekterer barna hans, men at hun også er bevisst på at barna var i hans liv før hun var der.

– Personlig måtte jeg gå mange runder med meg selv ved egen skilsmisse. Så jeg vet det ikke er enkelt, men at det er fult mulig, innrømmer Bjørn.

Det er lett å være etterpåklok

Bjørn Frengstad håper å kunne gi støtte til å takle de følelsesmessige belastningene et samlivsbrudd medfører og veiledning for de praktiske valgene som må tas. Dermed blir det lettere å komme tilbake til et normalt hverdagsliv.

– Det er aldri for sent å bli lykkelig skilt. Ingen par tror at de vil få behov for juridisk bistand dersom de skulle gå fra hverandre. Likevel velger flere og flere å få advokathjelp til å dele boet. Selv om man er venner etter et brudd, kan det være greit å ha hjelp fra en som kjenner regelverket og kan sette opp en skriftlig avtale. Et rettferdig og fornuftig økonomisk oppgjør gjør det lettere for begge parter å leve videre etter bruddet, og det er ikke alltid så lett å vite hvordan man skal dele. Det er lett å være etterpåklok. Vi vet jo at alle par burde ha ektepakt eller samboeravtale, men sannheten er at de færreste av oss har det. Vi vet at alle økonomiske avtaler mellom et par burde skrives ned, men sannheten er at de fleste slike avtaler ikke diskuteres muntlig en gang. Det er jo underforstått hvem som eier hva og hva som skal skje med tingen ved et eventuelt brudd. Og så lenge man er sammen er det jo lett å være enig om dette. Det er først når deling av boet er en realitet at uenighetene kommer til overflaten. Advokaten kan hjelpe dere å bli enige og sette opp en god avtale. Dersom dere begge har tillit til advokaten, er det ingenting i veien for å bruke samme advokat og dele kostnaden, forteller Bjørn.

Ser vi resurspersonene i livet vårt

Bjørn FrengstadBjørn møter sine klienter der det er ønskelig for hvert enkelt menneske. Veldig ofte kan det være en fordel at dette er på det som kalles, en nøytral arena. Med seg har han et brett med 16 forskjellige klosser. De ulike klossene benytter han for at klientene skal kunne identifisere seg selv og mennesker rundt, slik at det kan gi et bilde på livet.

– Ingen saker er like og ved å visualisere livene sine ved hjelp av klossene, kan det være mulig å få et annet syn på hvem som for eksempel er resurspersoner i livene. Jeg vet faktisk aldri hvordan en samtale kan utvikle seg, forteller Bjørn.

Arbeidsdagen gir mange inntrykk og når Bjørn trenger å koble av, drar han på hytta ved Jonsvannet. I Røstadbakken har han ei hytte som ikke er den største i verden, da den bare er 25 m2.

– Det er ei såkalt lavterskelhytte. Her er det egenterapi for meg å gå ut med motorsagen og felle trær. Vi har ikke TV, men vi har faktisk et piano inne i hytta. I tillegg spiller jeg i et band. Et rocken roll band, men det er nok heller tvilsomt at vi kommer oss ut av øvingslokalene, men vi har det artig sammen da, forteller Bjørn.

Som å reparere en liten bil

Kostnadsmessig mener Bjørn at dette kan sammenlignes med en reparasjon av en liten bil, og han bestreber seg på å ha kort ventetid. Han håper folk kan ta kontakt for en uforpliktende prat og er helt klar på at det er klientene som er hans sjefer. Han tror ikke at han kan behandle problemene for passive klienter, men han kan bistå med en oppskrift på hvordan folk selv kan ta tak i livet sitt.

– Dersom det er aktuelt, kan du spørre om arbeidsgiveren din er villig til å investere i en bedriftsavtale. Erfaringsmessig vil jobben din spare penger på at du får hjelp til å takle samlivsbruddet. For det anslås at et samlivsbrudd i gjennomsnitt koster arbeidslivet 120 000 kroner i økt fravær og nedsatt konsentrasjonsevne, og Bjørn har derfor også avtaler direkte med bedrifter, slik at ansatte får dekket dette av arbeidsgiver. På denne måten bistårhan bedrifter i å ta vare på medarbeidere som går gjennom samlivsbrudd slik at sykefraværet forhåpentligvis blir minst mulig. Ved å gi støtte og veiledning er tanken at den ansatte skal kunne takle tanker og følelser og ta riktige juridiske og økonomiske valg. Dermed kan medarbeideren raskere konsentrere seg om jobben igjen. Tilbudet kan i tillegg suppleres av bedriftshelsetjenesten og eventuelt bedriftens eget HMS/HR-team, forteller Bjørn og avslutter samtalen med spørsmålet, tør du å bli kjent med deg selv, din egen uro og gi opp troen på at noen andre kan gjøre deg lykkelig?