Ny app fra Grønberg

Pål Fossmo, født og oppvokst på Grønberg i Hommelvik, har laget en app som han har kalt «Mine bokstaver».

Det hele startet med at hans datter Ida startet i første klasse nå i høst. Datteren har Down Syndrom og Pål ønsket å hjelpe henne med å lære bokstavene på en enkel og motiverende måte. Mine bokstaver er for barn fra fem år og oppover som skal lære å lese. Den er utviklet med tanke på barn med spesielle behov, men alle som skal lære å lese vil nok kunne ha nytte av den.

– Jeg har jobbet, litt sporadisk, med utviklingen i løpet av sommeren og høsten. Det er nok mange ulike apper for bokstaver på markedet, men veldig mange har lyder og lys, som kan virke veldig forstyrrende, spesielt for barn med spesielle behov. Ida har for eksempel utfordringer med å holde i en penn eller en blyant, men på Ipad kan hun bare sveipe eller trykke på de bokstavene hun mener er korrekt for å gjennomføre øvingene, forteller Pål til Malviknytt.

Pål Fossmo er altså født og oppvokst i Heggbakken, midt på Grønberg. Her bodde han sammen med sine foreldre og sine to brødre. Han gikk på både barne- og ungdomsskole i Hommelvik og var en aktiv gutt med både turn, friidrett og fotball. Han husker godt alle ettermiddagene nede på Øya i Hommelvik.

Pål har nå kone, tre barn på henholdsvis 3, 6 og 9 år og har siden 2000 drevet et konsulentfirma innen IT.

Søkte etter betatestere

I september søkte Pål etter betatestere for appen. Da kunne folk melde seg på for å bli med på testingen. Det var begrenset plass i testperioden, så han kunne ikke garantere at alle fikk delta.

– Jeg måtte sette en begrensning, da alle som deltar skal følges opp og dette er noe jeg gjør som et hobbyprosjekt på fritiden, forteller Pål.

Denne uken var det hele 40 personer som hadde blitt plukket ut som testere av Mine bokstaver. Tilbakemeldinger fra de som deltok på testingen vil gi eventuelle justeringer og etter planen skal appen være tilgjengelig i både Appstore og Googel Play i starten av november.

– Godt at kompetansen min kan brukes til å hjelpe andre. Det er faktisk litt stas å lage noe som kan bidra til å hjelpe både Ida og andre barn med spesielle behov, forteller Pål.

For Pål har håp om at dette programmet kan hjelpe andre som har spesielle behov når det gjelder å lære seg bokstavene. Appen virker både på Android og IOS og her kan man gå inn å gjøre ulike innstillinger for å tilrettelegge til hvert enkelt barns behov. Det er også mulig å hente ut statistikk på barnets egen innsats.

– Vi sitter 10 minutter sammen med Ida, hver eneste dag. Jeg har stor tro på adferdmodellen og ser viktigheten av å bygge gode vaner rundt øvingene. Motivasjonen ligger ved å utføre og det er lagt opp til samspill med foreldre. Dette er tiltenkt som en hjelp til foreldre for å bistå ungene. Her er det fokus på bare bokstavene og det fokuserer på det som er viktig, forteller Pål.