Unge kokker konkurrerer

I dag konkurrerer to lag fra ungdomsskolene i Malvik om tittelen «Ung restaurant 2016» mot andre ungdomsskoler fra hele Sør-Trøndelag.

Lagene fra ungdomsskolene på Vikhammer og i Hommelvik består av seks 10.klassinger som har meldt seg på og blitt trukket ut til å representere skolen. De er alle interesserte i matfaget og restaurantbransjen. (saken fortsetter under bildet)

Laget fra Vikhammer: (f.v) Marie Fillingsnes,Emilie Gellein, Annette Holst, kokk Rune Ehlie, Marius Hansen, kjøkkensjef Espen Aunaas, Frida Falck Vassdahl og Daniel Holmen
Laget fra Vikhammer: (f.v) Marie Fillingsnes,Emilie Gellein, Annette Holst, kokk Rune Ehlie, Marius Hansen, kjøkkensjef Espen Aunaas, Frida Falck Vassdahl og Daniel Holmen

Vikhammer på Frati

På restauranten Frati i Kongens gate ved torget i Trondheim holder de seks elevene fra Vikhammer på med forberedelsene når vi stikker innom.

Annette Holst og Frid Falck Vassdahl jobber med svinecarréten som skal inngå i hovedretten.

– Jeg renser benen som stikker ut så det ser pent ut etter den er stekt. Det er litt vanskelig, men det går bra, sier Annette.

Marie Fillingsnes og Marius Hansen jobber med forretten.

– Vi har akkurat lagd en estragonmajones som skal serveres sammen med en øl og skalldyrsuppe hvor det skal være blåskjell, lyr, stekt løk og bakt paprika i, forteller Marie.

Desserten er berlinerboller fylt med eplepuré, karamelliserte epler og vaniljeis. Den har Daniel Holmen og Emile Gellein ansvaret for.

– Menyen fikk vi vite i dag og det er både litt skummelt og spennende å være med her, sier Emilie.

Flinke ungdommer

Kjøkkensjef ved Frati, Espen Aunaas synes ungdommene er flinke.

– De møtte opp her klokken 8:30 i morges og skal lage tre retters middag til 22 personer som skal serveres klokken 15. Jeg synes de fikser dette bra og samarbeider fint.

– Hensikten med opplegget er jo å rekruttere  flere til bransjen vår og her har vi blitt kjent med seks flotte malvikungdommer som er flinke og lærevillige, sier Espen Aunaas ved Frati.

Hommelvik på Credo

Litt lengre ned i byen ligger restauranten Credo som er en litt annen type restaurant enn de aller fleste i Trondheim. De dyrker blant annet sine egen grønnsaker.

– Jeg lager gulerotkuler som skal serveres sammen med hovedretten. Jeg er egentlig på dessertlaget, men hjelper til så alt blir ferdig til rett tid, sier Kornelia Grande Eikås.

Alle lagene har fått de samme råvarene og sammen med lederen ved den enkelte restaurant blir den endelige menyen til. (les videre under bildet)

Laget fra Hommelvik: (f.v.) Kornelia Grande Eikås, Martin Christofer Tønseth (bak), Hanne Lundemo Bakken, Tor-Ivar Viken og Amalie Louise Brøttemsmo. (Maja Hafsmo var ikke tilstede da bildet ble tatt)
Laget fra Hommelvik: (f.v.) Kornelia Grande Eikås, Martin Christofer Tønseth (bak), Hanne Lundemo Bakken, Tor-Arne Viken og Amalie Louise Brøttemsmo. (Maja Hafsmo var ikke tilstede da bildet ble tatt)

Samarbeider bra

Innehaver av restauranten Credo, Heidi Bjerkan, synes det er fint å rekruttere nye til bransjen ved og få seks ufaglærte ungdommer på kjøkkenet.

Heidi Bjerkan ved Credo
Heidi Bjerkan ved Credo

Det er artig å gi ungdommen innblikk i alle de morsomme tingene vi gjør. Vi har fortalt dem om hvordan vi sår frø og høster grønnsaker. Og de virker interessert i det vi driver med.

– Ungdommene samarbeider bra og jobber i høyt tempo for å bli ferdig. Her hos oss har vi satt to lærlinger til å bistå ungdommene forteller Heidi Bjerkan.

Lagene skal i tillegg til å lage tre-retters middag, pynte og dekke bord og stå for serveringen av foreldre, foresatte, lærere og andre gjester

 

Vinneren av «Ung restaurant» 2016″ kåres senere onsdag kveld.

Her er flere bilder fra dagens forberedelser på kjøkkenet: