Filmforfatter Anne snur seg etter biler

Bilinteresserte Anne Elvedal fra Hommelvik har skrevet manuset til bil-filmen «Børning 2» og i midten av oktober er det klart for premiere. 

Anne som trådte sine barnesko på Mojalet i Hommelvik har alltid likt å skrive.

– Jeg skrev mye dikt i ungdommen og når jeg begynte på videregående ble det skoleavis. Jeg har aldri drevet med drama og teater bortsett fra at jeg var med på scenen i Framalget, noe jeg husker som en skummel opplevelse, forteller hun.

– Etter noen år i helsevesenet vokste skriveinteressen frem og det ble utdanning innen kommunikasjon med hovedvekt på film og manuskript, forteller Anne Elvedal, da vi møter henne til en prat bare uker før premieren på oppfølgeren til den suksessfulle Børning-filmen.

– Spent?

– Det er alltid spennende å se det ferdige resultatet. Fra jeg har levert manus til filmen er ferdig skjer det mye, men jeg er som regel involvert i den prosessen også. Manuset er ikke ferdig før filmen er ferdig, for å si det sånn.

Anne har gjort forfatterskapet til levebrød og driver sitt eget foretak med seg selv som ansatt.

– Har du nok å gjøre?

– Det er jo en tøff og ganske liten bransje. Det lages ikke alt mye film og TV-drama i Norge, men jeg har vært heldig og har mye å drive med og har mange prosjekter på gang. Både på oppdrag og egne ideer som skal utvikles og forhåpentligvis realiseres.

Nå er det Børning 2 som skal presenteres for publikum. Der samarbeider Anne Elvedal om manuset med Linn-Jeanethe Kyed. Tidligere har hun skrevet manuset til filmen Elias og jakten på havets gull sammen med Lise I. Osvoll. Filmen vant Amanda for beste barnefilm i 2011. Anne har også vært episodeforfatter for Hotel Cæsar i flere omganger, samt skrevet flere barneTV-serier.

Flere prosjekt

Anne forteller at hun ser på forfatterjobben som en helt vanlig jobb.

– Etter hvert som jeg har jobbet en del med å skrive og å være kreativ blir det sånn at jeg kan slå den delen av meg selv litt «av og på» forteller hun. Men står jeg bom fast hjelper det med en løpetur, da løsner det som oftest, sier Anne som i høst løp Oslo maraton.

Om framtidige prosjekt er hun litt hemmelighetsfull da det er en liten bransje hun jobber i.

– Jeg kan si så mye at jeg jobber med to konkrete planer om filmer innenfor action og grøssersjangeren. I tillegg er det noe på gang med animasjonsfilm og muligens noe TV-drama.

(Anne nevnes også som en av flere aktuelle manusforfattere til en nye TV serie fra sykehusmiljø, journ anm.)

Hun er av den oppfatning at det finnes gode historier for filmlerretet og TV-skjermen nær sagt over alt.

– Virkeligheten overgår jo fantasien og jeg er overbevist om at alle mennesker har minst en interessant historie å fortelle.

Fra et bilinteressert hjem.

Hjemme i Asker har Anne samboer og to barn, Falk (13) og Luna (11).

– Det er som i Hommelvik, stille og rolig og veldig nære byen.

Anne vokste opp midt i Hommelvik sentrum som den yngste av fire søsken og med en veldig bilinteressert pappa.

– Han var alltid i garasjen og mekket på noe og jeg har alltid sagt at når jeg skal kjøpe meg min første bil skal det være en skikkelig kabriolet, helst en klassisk amcar.

Det må også nevnes at Annes onkler var av det bilinteresserte slaget så det gikk mye i bil da hun vokste opp.

– Det er et håp om å få tatt ut pappas gamle Chevrolet fra 1948 når det blir premiere på Børning 2, det ville ha vært stas.

Bildrømmen er ikke oppfylt

Selv har hun ikke fått oppfylt sin egen bildrøm ennå. For Anne sin første bil skulle være en kabriolet og helst en klassisk amerikansk en.

– Nå kjøpte jeg meg nylig bil, og jeg skjemmes litt, for det ble en Toyota Yaris. Altså hverken cab eler amcar, ler hun.

– Fra jeg var liten har jeg vært med på mange bilutstillinger og veteranbilturer så bil- og motorinteressen har jeg. Men jeg blir nok aldri noen mekker.

Og bilinteressen har helt klart vært en fordel under arbeidet med Børning 2.

– Ja, jeg snur meg etter fine biler, sier Anne.