Velkommen til høsttakkefest

Malvik Hagelag inviterer til Høsttakkefest mandag den, 26. september. I den forbindelse ble Malviknytt invitert hjem i hagen til styremedlem, Mary Kristine Moen som bor i Nypeveien på Grønnberg.

Hagelaget har en god del aktiviteter og medlemmene møtes siste mandagen i måneden, da i kantina til Stasjonsveien 14, på Vikhammer.

– I september inviterte vi til sopptur og da var det to damer som lærte oss veldig mye om sopp, forteller Mary Kristine.

Hagelaget prøver å ha foredragsholdere på hvert møte og har medlemmene ønsker på tema, så prøver laget å finne noen som kan komme og fortelle litt om det som er etterspurt.

– Vi har hatt foredrag om ulike temaer, som vårstell i hagen, spiselige bær og planter, kompostering og vi har hatt besøk av Stephen Barstow. Stephen Barstow bor i Malvik og har skrevet boken «Around the world in 80 plants». Vi har også hatt besøk av Sofie Grøntvedt Railo, som er medforfatter av boken «Norges spiselige planter og bær», forteller Mary Kristine.

– Hagelaget har omlag 70 medlemmer, men vi vil gjerne ha flere medlemmer. Det er alle aldre som er representert i hagelaget, men det er nok overvekt av kvinner 60 +, forteller Mary Kristine og legger til at det det ofte er unge folk som etablerer seg med hus og hage som ønsker å lære litt mer om stell av hagen som engasjerer seg i hagelaget.

Det skal være foredrag også på Høsttakkefesten og da skal de som kommer få høre om Pallekarm.

Mary Kristine MoenPallekarmer har visstnok blitt veldig populært og du får dem i alle slags butikker og til forskjellige priser. En pallekarm er et avgrenset område og at plantene kommer litt opp fra bakken. En pallekarm er det også å finne i hagen til Mary Kristine i Nypeveien.

Mary Kristine forteller at hun har kjøpt tre ferdige, satt dem oppå hverandre, beiset dem og for å bevare treveket best mulig har hun lagt isopor på innsiden av pallekarmen. Oppi har hun plantet ulike typer planter, som Selleri, kål og salater.

– Nederst har jeg lagt tang. Tang fungerer veldig fint som gjødsel, man må bare huske å skylle den godt eller bare la den ligge ute i regnet en stund. Oppå legger jeg fin jord, så er det bare å plante. I år har jeg hatt masse snegler, men jeg tror jeg har fått bukt med dette nå, forteller Mary Kristine.

Når hagelaget inviterer til Høsttakkefest, oppfordres alle som kommer til å ta med noe fra egen hage. Høsten er jo virkelig årstiden hvor det bugner av ulike råvarer. Det er nok mange hager rundt omkring hvor både det ene og det andre vokser frem.

– Det kan være frukt og grønnsaker. Kanskje kommer det eplekaker, syltetøy og grønnsaksuppe. Det er alltid spennende å se hva medlemmene har med seg på slike kurvfester, forteller Mary Kristine og legger til at man ikke må være medlem for å komme på arrangement i regi av Malvik Hagelag, for her er alle velkomne.