Ung husflid i Malvik

Malvik Husflidslag arrangerer det som kalles ung husflid. I løpet av høsten skal elever fra 5., 6. og 7. trinn møtes over seks tirsdager og forhåpentligvis lære seg grunnleggende håndverksteknikker, som strikking, veving, eller broderi. I en trygg atmosfære og med kyndige veiledere får barna leke og eksperimentere med spennende farger og materialer.

Malviknytt tok turen til Hommelvik Barneskole på den andre tirsdagen kurset ble arrangert. Det var i alt ti unger og seks voksne fra lokallaget til stede og bordene var fulle av garn, strikkepinner og ulike håndarbeids prosjekter.

Vi slo av en prat med Sara Mei Arne Hoff, Ann-Elen Hallien Løveng, Marit Shreya, Hanna Helle Sneisen, Ida-Camilla Hallien Løveng og Marthea Åhl.

Marthea ÅhlAlle seks var kommet godt i gang med de ulike strikkeprosjektene sine og Marthea kunne stolt vise frem at hun var blitt ferdig med sin kanin. Marthea går på 7. trinn ved Hommelvik skole og forteller at hun har lært å strikke av en dame på SFO.

– Bestemor har prøvd, men det ble hun på SFO som klarte å lære meg det, forteller Marthea og fortsetter med å si at hun nå gleder seg til å lære pjoning og viser frem en pulsvarmer som skal bli hennes neste håndarbeid prosjekt på kurset. Jeg strikket masse før. Sokker, dukker og alt mulig rart. Jeg strikker i perioder. Noen ganger går det litt tid mellom og andre ganger er jeg så ivrig at jeg tar med meg strikketøyet i sengen når jeg legger meg, sier Marthea.

Ann-Elen som går på 5. trinn ved Sveberg skole, strikker et hylster til målebåndet, som til slutt skal se ut som en sau. Hun får god hjelp av Jorunn Dahl, som er en av de voksne fra Husflidslaget.

– Men jeg vil ha en blomst på den da, sier Ann-Elen.

– Det får vi til vet du, responderer Jorunn.

Det viser seg at Ann-Elen har forholdsvis lang fartstid innen håndarbeid.

– Mamma lærte meg å strikke alt da jeg var fire, fem år, forteller Ann-Elen og legger til at hun den dagen hadde stått opp alt klokken 06:00 for å lage seg et armbånd som hun skulle ha på seg den dagen.

Sara Mei Arne HoffSara Mei er den eneste på kurset som er venstrehendt, noe som kan gi litt utfordringer ved å lære bort teknikker, forteller primus motor bak prosjektet i Malvik, Anne Bakken Smiseth.

– Heldigvis har vi en av de aktive i lokallaget som også er venstrehendt, så da får vi til det også, forteller Anne.

Sara Mei går på 7. trinn ved Sveberg skole og syntes det er kjempeartig å strikke. Hun har til og med valgt å strikke med to forskjellige garnfarger.

Marit, som går på 5. trinn ved Hommelvik skole holder også på å lager seg en kanin og hun forteller gladelig at hun har lært å strikke både av bestemor, på skolen og her på kurset. Hun syntes nok det mangler litt gutter på kurset.

Det er en gutt som har litt lyst til å begynne, men guttene syntes det er flaut, avslører Marit til Malviknytt.

Hanna, som går på 7. trinn ved Hommelvik skole strikker også en kanin, men hennes er lilla. Det viser seg at hun har måtte rekke opp sitt hele tre ganger og er nok en smule oppgitt over akkurat det.

Hanna Helle Sneisen– Jeg har strikket i mange år, faktisk lærte jeg det alt i førsteklassen. Men det var noe galt med garnet, så jeg har måtte rekke opp mange ganger forteller Hanna og lurer på om hun kan gi den lilla kaninen til sitt nye søskenbarn til tross for at det er en gutt.

– Mamma lærte meg å strikke alt da jeg var fire, fem år, forteller Ann-Elen og legger til at hun den dagen hadde stått opp alt klokken 06:00 for å lage seg et armbånd som hun skulle ha på seg den dagen. Ida-Camilla er yngre en de fleste, men har fått lov til å være med storesøster Ann-Elen. Ida-Camilla går på 3. trinn ved Sveberg skole og har begynt å strikke et pannebånd i flott farger. På lik linje med sin storesøster, har også Ida-Camilla lært å strikke av mamma i en alder av fire, fem år.

 

 

Anne Bakken SmisethPrimus motor Anne Bakken Smiseth er godt fornøyd med at det har kommet 10 deltakere på kurset og syntes det er viktig å lære ungene basiskunnskap i for eksempel strikking.

– Jeg hadde så lyst til ungene skulle lære og jeg syntes det er viktig å videreføre teknikker innen håndarbeid. Jeg har nå voksne barn, og har både tid og anledning til å gjøre dette. I tillegg er det jo ganske enkelt, for vi har så masse kompetanse og engasjerte medlemmer i lokallaget. Etter første kurskvelden kunne faktisk alle sammen å legge opp. Vi vurderte om vi skulle legge opp for deltakerne, men så kom vi frem til at de kan jo egentlig ikke å strikke før de kan å legge opp. Det er jo basiskunnskap ved strikking, forteller Anne.