Nygaardsvold framstilles som vaklende i storfilm

Fredag er det premiere på storfilmen «Kongens nei» etter en bok av Alf R. Jackobsen.

Filmen er regissert av Erik Poppe og handler om de tre dramatiske døgnene i april 1940, hvor kongefamilien tvinges på flukt med tyske fly og soldater i hælene. Etter tre døgns desperat flukt, fatter kong Haakon sin endelige beslutning. Han nekter å kapitulere selv om dette kan koste både familien og uskyldige nordmenn livet. Kongen sier altså nei til Hitler.

Lett å være etterpåklok

Historiker Anette Homlong Storeide sier Statsminister Johan Nygaardsvolds regjering ikke kommer heldig ut i storfilmen «Kongens nei».

Nygaardsvold-regjeringen framstilles i filmen som vaklende og temmelig hjelpeløse. Noe de ble kritisert for også etter krigen.

– Samtidig må man huske på at det var en usikker og kompleks situasjon regjeringen skulle håndtere, og det er lett å være etterpåklok, sier Anette Homlong Storeide etter å ha sett «Kongens nei» til adressa.no.

Historiker Anette Homlong Storeide mener krigsdramaet er etterrettelig og tett opp til slik virkeligheten var i disse aprildagene.

– Mens regjeringen var villig til å forhandle med nazistene, var Kongen den eneste som sa tydelig nei til Hitler. Hans nei er den første virkelige motstandshandlingen i Norge og det er med rette at hans mot blir framhevet, sier hun til adressa.no.

Gode anmeldelser

«Kongens nei» har for det meste fått gode anmeldelser i landets aviser.

Noen av anmelderne trekker fram skildringen av statsminister Johan Nygaardsvold, som også var ordfører i Malvik, som en svett, ynkelig og feig type som nærmest godtar Quisling som statsminister.

Adresseavisens anmelder skriver at statsministeren blir framstilt som skurken i fortellingen.

– Det er mest trist at Erik Poppe sannsynligvis har laget «drømmefilmen» for alle de reaksjonære høyreradikale «nettrollene» der ute som hater Det Norske Arbeiderparti (DNA), skriver oldebarnet til Nygaardsvold, Rolf Johan Bye i en kommentar til adressa.no.

Les ulike anmeldelser her:

ADRESSA.no (PLUSS)

DAGSAVISEN.no

DAGBLADET.no

AFTENPOSTEN.no