Kommunens data er infisert av virus

I løpet av mandag morgen ble det oppdaget at en fil-server hos Malvik kommune var blitt infisert av et datavirus.

En dokument-server er avstengt og blir lastet opp på nytt. Dette fører til store forsinkelser blant annet for de som jobber med sakspapirer og behøver tilgang til dokumenter. På skolene har mobilskole og «Zokrates» for elever og foresattes vært rammet.

Også de som har bestilt innsyn i dokumenter og møteinnkalling til or eksempel kommunestyret er forsinket som følge av virusinfeksjonen.

– Vi har lokalisert hvilke PC-er det er som er infisert og har koblet dem fra nett og re-installert disse, sier IT-leder Svenn Erik Lein i Malvik kommune.

– Nå holder vi på å sette tilbake serveren sånn at den er slik den var før virusangrepet mandag formiddag. Det betyr at et par timers arbeid forsvinner, men det er den måten vi må å gjøre det på, sier Lein.

– Når er serveren opp og går igjen?

– Det er usikkert, men vi håper det skjer i løpet av dagen. Vi jobber nå for å omfordele resursene så vi får økt farten på opplastingen og har nå klokken 08:30 passert 30%, forklarer Svenn Erik Lein.

Han kan fortelle at dette er første gangen han har vært med på at Malvik kommune har blitt infisert av et såkalt «krypto-virus», men at det finnes mange nabokommuner som har opplevd det samme.

– Vi har antivirusbeskyttelse, men det kan ta litt tid før vi oppdager denne typen virus som har høy spredningsfaktor via e-post.

Lein kan fortelle at mange av funksjonene som hjemmeside og e-post fungerer som normalt.