8 år og kjører i 80 km/t

Malviknytt fikk tips om Vilde Lian Johnsen og at hun driver med noe som heter Dragrace junior.

Dette måtte vi selvfølgelig se nærmere på og tok turen til Muruvik, hvor vi møtte Vilde og hennes pappa, Marius Johnsen.

Vilde ble åtte år i februar, går på Hommelvik skole og er visstnok den yngste i Skandinavia som kjører Dragrace junior.

Vilde Lian Johnsen og Marius JohnsenI mai var Vilde på Frøya og fikk lisens for å kjøre Dragrace junior. Hun har deltatt på stevner både i Sundsvall og Piteå denne sommeren.  Sist helg deltok hun på Street Legal under årets Hot August Nights som arrangeres av American Car Club Trondhiem.

Street Legal, som er en lovlig form for dragracing, ble arrangert i Haakon VII’s gate på Lade i Trondheim og det ble anslått at omlag 3000 tilskuere var på Lade lørdag kveld.

– På Lade kjørte jeg på feil lys, fordi jeg så litt dårlig og det ble en liten tyvstart, forteller Vilde.

Sjåførene i Dragrace junior kjører 200 meter og kommer opp i en hastighet på 80 km/t. Løpene varer omlag i 12 sekunder og det tar 7 sekunder å komme opp i maks hastighet.

Det kreves bestått teorikurs og 3 godkjente drag med aktuell bil. Dragrace junior kan kjøres fra det året man fyller 8 år og til man er 16 år.  Man må ha gyldig medlemskap i klubb tilsluttet Norges Bilsport Forbund for å kunne få lisens.

– Dragrace junior er ikke så utbredt i Norge, men det er stort i Sverige, forklarer pappa Marius Johnsen.

Vilde har nok motorsport i blodet, da store deler av familien driver med det. Mye tyder på at garasjen i Muruvika er en av familiens treffsteder. Vilde er nå tredje generasjon innen motorsport, og får selvfølgelig full støtte til å drive med dette. Det er nok ekstra stas for pappa, som driver Johnsen Motorsport at dattera syntes det er artig å kjøre Dragrace. For det kommer klart frem i samtale med Vilde, at hun syntes dette er kjempeartig.

– Jeg ønsker selvfølgelig å vinne, men mest av alt er det artig å kjøre, sier Vilde.

 

https://vimeo.com/179018084

Hun forteller at det er mye sikkerheten det er ved å kjøre. Det er krav om hjelm og det er forbudt å klebe klistremerker eller lakkere på hjelmen, annet  enn det som produsenten selv har påført. Alle bilene har sikkerhetsseler med hurtigkobling og i noen biler er det krav om firepunkts belte og i andre er det krav om fempunkts belte. Hun har egene sko, hansker, sokker, kjøredress, beskyttelsesbriller og en nakkekrave som dekker 360 grader.

– Det er jo masse sikkerhet, så det er ikke farlig, sier åtteåringen og smiler.

På spørsmålet om hun ikke er redd, ler hun og sier et klart og tydelig nei.

– Det er jo bare artig, sier Vilde.

På spørsmålet om hun syntes det er litt skummelt, ler hun igjen og sier nok et klart og tydelig nei. Malviknytt ønsker Vilde lykke til med videre race og velger å legge til at vi syntes hun er ei ganske så tøff jente.