Mobilen tar ikke ferie

Nordmenn tar med seg mobilsurfevanene på ferie og det er nyheter det går mest i.
Mobilen er med på ferie, og den brukes mye og aktivt. Det viser en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Gule sider.

Nordmenn er nyhetsjunkier – også i ferien

Nordmenn bruker mobilen flittig til surfing, også i ferien, og nyhetslesing er det som topper lista. 56 prosent svarer at de bruker mobilen til å holde seg oppdatert på nyhetsbildet.

– Å omadressere papiravisen til hytta er historie for veldig mange av oss – hvis du i det hele tatt abonnerer på papiravisen. Med lave kostnader på mobilsurfing og trådløse nettverk nær sagt hvor som helst, har mobilen blitt den nye ferieavisen, sier Erik Neergaard, marketing manager i Gule Sider.

Sosiale medier på mobilpallen

Erik Nergaard i Gule Sider.
Erik Neergaard i Gule Sider.

Sosiale medier er ikke langt bak på lista over mobilens bruksområder i ferien. 49 prosent sier at de bruker mobilen til å følge med i sosiale medier.

– Norge tar ikke ferie fra Facebook. Sosiale medier er godt etablert som en del av folks hverdag, så da er det bare naturlig at sosiale medier er med på mobilen – også i ferien, forklarer Neergaard.

Jobben er med

Det er langt fra alle som bare bruker mobilen til sosiale ting og hygge i ferien. 17 prosent svarer at de jobber eller sjekker jobbmailen på mobil i ferien. Den arketypiske feriejobberen er velutdannede menn i høytlønnsyrker fra hovedstadsområdet. 22 prosent av gutta jobber på mobilen i ferien mot 13 prosent av jentene. Av de spurte, er 27 prosent av feriejobberne bosatt i Oslo-området.

– Smartelefonen senket terskelen for å kople seg på jobb i ferien. Denne uvanen, hvis vi skal kalle det dét, er mest utbredt i husstander med mer enn 700.000 i bruttoinntekt og høyere utdanning. Det å ta med seg jobben på ferie er mye av et ”kontorjobb-fenomen”. Vi ser at 32 prosent oppgir å ha kontorjobb, mens 34 prosent er selvstendig næringsdrivende, sier Neergaard.

Men fortsatt er det sånn at god gammeldags ringing og teksting troner øverst på nordmenns brukstopp i ferien. 83 prosent oppgir at de er i telefonisk kontakt med omverdenen i ferien, mens bare 2 prosent hevder at de ikke bruker mobilen overhodet i ferien.

Rangeringen for menns mobilvaner ser slik ut:

Benytter søketjenester/karttjenester: 50 %

Sjekker jobbmail eller utfører jobbrelaterte oppgaver: 22 %

Sjekker/leser nyheter: 60 %

Oppdatere/følge med på sosiale medier: 44 %

Spill/underholdning: 25 %

Ringer/SMSer: 82 %

 

For kvinner ser mobilvanene slik ut:

Benytter søketjenester/karttjenester: 42 %

Sjekker jobbmail eller utfører jobbrelaterte oppgaver: 13 %

Sjekker/leser nyheter: 53 %

Oppdatere/følge med på sosiale medier: 54 %

Spill/underholdning: 28 %

Ringer/SMSer: 84 %

Om undersøkelsen:

Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 20-24. april 2016 gjennomført til sammen 1012 CAWI-intervjuer med personer 18-74 år