Ting må ikke være svart/hvitt

Malviknytt har avtalt et møte med 16 år gamle Estela Andretta og starter samtalen med å spørre hvem Estela Andretta er.

– Jeg er masse, men jeg er først og fremst skoleelev, så er jeg sanger, politisk engasjert og svømmer. Kan vel trygt si at jeg er litt over alt, forteller Estela.

DSC_0043Sammen meg sitter en meget energisk, aktiv og flott ung dame. Estela er født den 2. januar i 2000. Hun er altså 16 år og bor på Grønberg sammen med mamma, stefar og to stebrødre. Stefar og stebrødre er norske og mamma og Estela er fra Rio de Janeiro i Brazil.

Estela var 5 år da hun flyttet fra Brazil til Norge. Først flyttet dem til Oslo og så til Malvik. Stefar er fra Hegra i Stjørdal og det ble bestemt at Estela skulle starte på Birralee International School i Trondheim. Siden Malvik ligger midt imellom Stjørdal og Trondheim, var det nettopp her i Malvik dem bosatte seg.

Estela startet på Birralee alt da hun var 5 år gammel og frem til 4. klasse ble hun kjørt til og fra skolen hver dag. I 4. klasse, i en alder av 9 år, i begynte hun å ta buss alene til skolen.

Estela snakker både norsk, engelsk, portugisisk og spansk. I tillegg har hun nå en plan om å lære seg fransk.

– Mamma og jeg snakker portugisisk sammen. Når mamma, stefar og jeg snakker, da snakker vi engelsk og når jeg og min stefar snakker sammen, så snakker vi på norsk. Det høres nok litt merkelig ut, sier Estela og legger til at alle i huset skjønner hverandre, så det går veldig bra.

Estela har minner fra Brazil, hun forteller at hun drev med både klassisk ballett og svømming, men hun hadde ikke begynt å synge enda.

Til høsten begynner Estela på Katedralskolen i Trondheim, hvor hun har kommet inn på linjen studiespesialisering med Vg2 i England.

Ordningen går ut på at 15 elever fra Sør-Trøndelag blir tatt inn til egen Vg1-klasse ved Trondheim Katedralskole. Etter fullført Vg1 gjennomfører elevene Vg2 ved en av de mange skolene i Norfolk som inngår i samarbeidet. Etter skoleåret i England fullfører elevene Vg3 i Norge.

Elever som tas inn på denne ordningen, kan altså gjennomføre den videregående utdanningen sin på de vanlige tre årene, samtidig som de skaffer seg verdifull internasjonal erfaring. Dette er et svært godt tilbud til de trønderske elevene, men det er et krevende opplegg som stiller store krav til elevenes evne til omstilling og selvstendig, målrettet arbeid.

Estela har lyst til å studere medisin og bli patolog.
– Drømmen er å kunne forske på menneskekroppen, celler og sykdommer. Det virker veldig interessant og jeg tror det vil være et yrke jeg vil trives i, forteller Estela.

Hun forteller at hun er flink til å skille mellom skole og hobby. Så selv om sang om musikk er veldig store deler av hennes liv ønsker hun et yrke ved siden av musikken. Skolen går alltid først, så hvis karakterene går ned, da er det engasjementet utenfor skolen som må gå tapt.

– Jeg elsker matte og naturfag, jeg rett og slett elsker skole og kan ikke legge bort skole for å dyrke musikk, sier en engasjert ung dame.

Estela begynte alt som 6 åring å spille fiolin på kulturskolen, et instrument hun fremdeles spiller. I hele 10 år har hun faktisk hatt Berit Irene Øverkil som sin fiolinlærer ved kulturskolen i Malvik.

Berit Irene Øverkil
Berit Irene Øverkil

Malviknytt tok kontakt med Berit Irene Øverkil for å høre hva hun syntes om sin elev gjennom 10 år.

– Estela er ei jente med meninger som hun står for og hun er en meget engasjert ungdom. Timene våre er travle når vi må gjennomgå musikkstykker på kort tid. Hun har lydhumor som gjør at hun kan brake i latter når tonen ikke blir som ønsket. Ofte når jeg underviser, bruker jeg blikkontakt når vi spiller, hver gang blikket mitt møter Estela, får jeg et smil tilbake. Estela er en ærlig jente som tør å si om hun har øvd eller ikke, da vet jeg som lærer ståa. Estela begynner å bli voksen og jeg ser at hun vil gjerne hjelpe til når jeg dirigerer strykeorkesteret. Og hun hjelper til de yngre som kommer ut av notene, da peker hun der vi har kommet. Estela er jeg glad i. Man blir veldig glad i henne, for hun er sosial og har alltid et smil, men har også temperament.  Håper hun blir hos meg lenge ennå, forteller mangeårig musikklærer Berit Irene Øverkil og legger til at noen ganger må hun stoppe Estela og si at nå mangler bare strikketøyet.

Estela har også undervisning i både sang og gitar ved kulturskolen i Malvik, og sanglærer de siste tre årene har vært Trude Bekkavik. Estela roser sin sanglærer med å si at Trude har både løftet henne sangmessig og utfordret henne innen sang, så Malviknytt spurte også Trude Bekkavik om Estela.

– Jeg har jo vært så heldig og fått være sanglærer for henne noen år nå, og kjenner henne også litt gjennom bandet hun har startet opp. Det jeg kan si er at hun har hatt en stå på vilje hele veien, og hun har aldri vært redd for å ta en utfordring. Man ser at hun elsker å holde på med musikk og å formidle til publikum, sier Trude Bekkavik.

På spørsmålet, hvilken musikksjanger hun synger kommer det frem at det Estela også innen musikk er ganske så allsidig.

DSC_0011– Jeg liker ikke når ting skal være svart/hvitt. Det er ulike sjangere, for når jeg synger solo er det jazz, blues og litt rolig musikk. Når jeg synger med bandet er det alt av rock.

Sammen med Bård Einar Murbrekk på trommer, Emil W. Pedersen og Daniel Stav på gitar utgjør Estela bandet Deadline. På sin Facebookside, skriver Deadline at de er et Rocke-band fra Hommelvika.

Deadline har spilt sammen i 8 måneder og jobber nå med nye låter og jeg lurer på om dem har kombinert fiolin sammen med rock.

– Har ikke prøvd det enda og det er vel ikke mange rockeband som har med fiolin. Men en gang skal det prøves, sier Estela.

Lørdag deltok Deadline på sommerfesten på Sveian og det var nettopp Estela og hannes band åpnet hele showet og var først på scenen.

– Det blir veldig interessant, både veldig stad og litt spennende. De andre er jo kjempegode og vi er helt fersk, forteller Estela og legger til at bandet ikke har fått øvd så mye som jeg hadde ønsket til denne konserten.

Foto: Privat
Deadline på scenen under Sommerfesten 2016. Foto: Privat

I mars deltok hun og bandet i Ungdommens Kulturmønstring og kom til fylkesmønstringen i april. Deadline har hatt mange konserter, både før og etter deltagelsen i Ungdommens Kulturmønstring.

– Neste semester ønsker vi oss enda flere konserter, helst flest egne konserter og ikke bare som en del av andre band, sier Estela.

I tillegg til å være artist, er Estela fylkesmønstringsansvarlig i ungdommens ressursgruppe for Ungdommens Kulturmønstring og hun er med å arrangerer Ungdommens Kulturmønstring i Malvik.

I fjor deltok Estela på TV2 sitt program «Norske talenter», med sangen No suprise. Da hun kom til dommerutvelgelsen, mener hun selv at nervene slo til midt i sangen.

– Artig å være med på Norske talenter og jeg lærte mye. Jeg har kontrakt med TV om at jeg ikke kan uttale meg negativt om programmet, men jeg kan si at det gav ikke mersmak. Men det var artig og det var lærerikt å få TV erfaring, forteller Estela.

Under årets minnesmarkering etter terroren den 22, juli deltok Estela med den samme sangen som sang i det kjente TV programmet.

https://vimeo.com/176013603

 

Det er nok en allsidig ung kvinne jeg sitter og prater med, og spør om den oppfattelsen deles av henne selv.

– Ja, det er jeg. Jeg stenger ikke ute noen type musikk og liker alt som er musikalsk. Jeg har det artig på scenene og når jeg synger med bandet, hopper og spretter jeg på scenen. Så lenge jeg kan synge og spille, kommer jeg til å gjøre det, forteller Estela.

Forbildet til Estela innen musikk, er Amy Winehouse og hun forteller hvordan hun ser opp til poesien og tekstene til Amy Winehouse.

– Det er faktisk hun og Trude Bekkavik som er grunnen til at jeg synger jazz. Jeg syntes også vokalisten i «The Smith», Morrissey og David Bowie er to ekstremt flinke artister.  Begge ble nok kritisert for både væremåte og stil, og det må være vidunderlig å ikke tenke på hva folk sier, sier Estela.

I tillegg til musikken er Estela styremedlem og økonomisk ansvarlig i Trondheims Press, som er Redd barnas ungdomsorganisasjon. Hun er også partipolitisk engasjert i Rød ungdom og ønsker seg lokallag av Rødt også i Malvik, slik at Rød ungdom også kan stiftes i Malvik.

– Jeg elsker også idrett, all slags sport, sier hun og forteller at hun også er en aktiv svømmer i A-gruppen til Malvik IL.

Det er litt av en kabal som skal gå opp, med alt Estela har på programmet. Hun er en energisk ung dame og mener selv hun alltid har vært slik.

– Jeg har noe å gjøre hver eneste dag, 7 dager i uken og er nok alltid opptatt. Jeg må faktisk alltid ha masse å gjøre og liker ikke å slutte med noen ting. Da blir resultatet at det blir mange aktiviteter. Men tingene jeg gjør, gir meg energi og da er jeg i gang, sier Estela og forteller at det går en liten intern spøk på kulturskolen om at når det skal settes opp en konsert eller forestilling, så er det noe feil hvis Estela ikke er med i minimum tre nummer.

Estela er ærlig og forteller at det til tider kan bli for mye også for henne. Det å ha dager meg 6 ulike aktiviteter på samme dag, krever nok god planlegging.

– Det er ikke de konkrete aktivitetene som stresser meg, det er mine egne forventninger til meg selv som skaper et stress inni meg. Jeg må jobbe med seg selv i henhold til dette, da stress er en veldig negativ faktor for meg og jeg kan falle litt sammen. Jeg kan da gå til det skrittet å måtte avlyser avtaler og droppe trening, for å ta en dag med egenpleie. Da kan det være jeg sover en hel dag, eller roer ned med å spille og synge. Rett og slett en dag helt uten stress, forteller Estela og legger til at hun aldri avlyser konserter, for selve konsertene gjør henne ikke stresset, det er alle tankene som gjør hennes stresset.

Hun har nettopp vært på 30 dagers ferie hos familie i Brazil. Hennes far, halvbrødre, bestemor og tanter bor der og hun har god kontakt med dem.  Hun reiser så ofte hun kan for å møte sin far, men hun forteller det er litt vanskelig å reise til Brazil, så dem bruker å møtes i Europa.

– Jeg ønsker faktisk å trekke frem foreldrene mine. Dem har alltid gitt meg gode råd, støttet meg og har gjort meg til den jeg er i dag. Faktisk, alle jeg har møtt, alle jeg har hatt samtaler med, alle som har gitt meg inntrykk og alt jeg opplever gjør meg til den jeg er, sier Estela før hun tar med seg gitaren og løper til bandbingen for en øving med bandet, Deadline.

DSC_0012