Bruker ferien til oppussing

Hver tredje nordmann skal bruke deler av årets sommerferie til å pusse opp boligen, viser en ny undersøkelse. Å jobbe med eget hus og hjem er terapi for mange, mener Biltema.

32 prosent skal pusse opp noe på boligen i sommer, mens ytterligere ni prosent ikke vet helt ennå om de skal. På Sørlandet er det litt flere som går med slike planer enn i resten av landet, viser en undersøkelse YouGov har gjort for Biltema.

– Bygg- og verktøyavdelingene våre har sin høytid nå i sommersesongen. Spesielt utstyr til utendørsoppussing går unna om dagen, til terrassearbeid, støping, maling, skifte av fasader, og fugeskum og vindusskruer til bytte av vinduer. Det andre tar folk om vinteren, sier Dag Bergby i Biltema.

Den landsomfattende kjeden har etter hvert blitt en stor aktør innen byggevare i Norge. I juli går det for eksempel syv millioner rustfrie terrasseskruer ut fra butikkene deres.

Aktiv avslapning

Sommerferie assosieres gjerne med spennende opplevelser i utlandet. Men mange holder seg hjemme, med kort avstand til hammer og spiker.

– Undersøkelsene våre viser at 80 prosent skal på sommerferietur. Over halvparten av dem legger ferien sin til Norge i år, sier direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Sommerferie er ei heller kun å sitte i ro.

– Avslapning og utkobling kan være så mangt. Å jobbe med eget hus og hjem kan være ren terapi for mange. Du skaper resultater hjemme hos deg selv og familien. For mange betyr det minst like mye som å skape resultater på jobben, sier Dag Bergby i Biltema.

Mange lader batteriene ved å bevege seg. Over 40 000 går over Besseggen hvert år, juli er høysesong. Over 20 000 sykler Rallarvegen. I Femunden blir kajakkene adskillig flere i sommerferien.

– Å være i fysisk aktivitet er en viktig del av ferien for mange nordmenn. Mange har stillesittende jobber og er for lite i bevegelse. Da må vi bruke feriene til å røre på oss, sier Kristin Krohn Devold.

Gjør det selv

20 prosent av dem som skal pusse opp noe i sommer, svarer at de skal male vegger eller tak, viser Biltemas undersøkelse. Ni prosent skal fikse dører eller vinduer, enten reparere eller bytte. Åtte prosent skal renovere eller bygge terrasse.

Økt velstand gjør at nordmenn kjøper stadig flere varer og tjenester som erstatter jobbene vi tidligere utførte selv. Biltema ser imidlertid mye til en annen side av det nyrike folket også.

– Mange av våre kunder har en skikkelig gjør-det-selv-holdning. De vil klare seg selv. Det handler nok en del om å spare penger, men like mye om å mestre flere ting enn det man driver med til hverdags på jobben, sier Dag Bergby i Biltema.

Det blir ett og annet råd med på veien til gjør-det-selv-delen av befolkningen.

– Et av de vanligste spørsmålene vi får er lengden på terrasseskruer. Her sier vi som regel at 28 mm terrassebord skal ha minst 55 mm terrasseskruer, sier Bergby.

 

Kilde: Newswire