Is, sjokolade og smeltet ost

Det var avtalt en kaffeprat  med Mats Paulsen og turen gikk til Sirkus Shopping. Malviknytt har tidligere skrevet om Mats da han lanserte sin bok, «Kokeboka Cielo Sjokoladefabrikk».

Hvem er Mats Paulsen? Startet vi rett og slett kaffestunden med.

– Jeg er en enkel kar fra Hommelvik, svarte han relativt raskt.

Mats er nok en meget driftig mann. En mann med mange baller i luften og står oppført som både innehaver, daglig leder og styremedlem i en rekke bedrifter. Han var også en av de tre finalistene TV programmet Masterchef som gikk på TV2 i 2010.

Cielo

Mest kjent er han nok som grunder og eier av Cielo AS. Cielo startet i 2002 med å tilby trønderne ekte italiensk iskrem. I starten importerte de is fra Italia, men etter hvert begynte de å lage den selv.

Mats Paulsen - Cielo

Mats gikk i tredje klasse ved Trondheim katedralskole og husker han brukte både friminutt og fritimer til på springe i møter.

– De første tre til fem årene var veldig tøffe, da var det ingen mulighet til å ta seg ut lønn, forteller Mats og legger til at han hadde 70 kroner på kontoen da han startet opp for 14 år siden.

I 2007 utvidet Cielo sin produksjon og etablerte sin egen sjokoladefabrikk. Det var ikke hvilken som helst sjokolade, men trøndersk håndlaget kvalitetssjokolade, også omtalt som gourmetsjokolade.

Det at Cielo i dag har en omsetning på 16 millioner og har om lag 20 ansatte, forklarer han med at selv om det har vært mange hinder på vegen, så har han nok vært flink til å knytte til seg flinke partnere og ikke minst så har han latt andre være flinke.

Cielo Sjokolade var Norges første Fairtrade sertifiserte sjokoladehus som baserer all egen produksjon på sporbar, rettferdig og etisk sjokoladehandel og Cielo jobber hele tiden med å levere de mest spennende smaks opplevelsene av høyeste kvalitet.

Jeg utfordrer Mats til å fortelle meg om ett menneske som har vært med på å skapt den veien han har gått.

– Sånn profesjonelt, må det være Marius Elvebråten, sier Mats.

Marius Elvebråten var en av grunderne i Kulinaris. Kulinaris er i dag en veldrevet iskremfabrikk i Kolbotn, som selger til både matbutikker, isbarer, hoteller og restauranter.

Det var faktisk han som lærte Mats å lage is og Mats forteller om hvordan disse to har fulgt hverandre, på tross av aldersforskjellen. Han forteller om hvordan dem møttes og omtaler Marius Elvebråten som sin mentor.

Oppvokst på Grønnberg

Mats er oppvokst på Grønnberg sammen sine foreldre og forteller at han bodde øverst oppi gata og bodde akkurat sånn til at dem ikke fikk skolebuss, hverken til barneskolen eller til ungdomskolen i Hommelvik. Da Mats begynte på videregående flyttet han fra Malvik, men far bor enda Grønnberg og mor bor på Vikhammer.

Mats er attpåklatten som er født i 1983, har en bror som er 10 år eldre og en søster som er 12 år eldre.

Jeg spør om han var en bortskjemt attpåklatt.

– Hmmm… Dem sier jeg var bortskjemt, svare Mats og skifter raskt tema.

Han mener han har arvet butikkinteressen etter sin mor. Men han legger til at hele familien er noen arbeidsjern.

– Jeg ønsker å skape, men vil aldri ble en sånn slesk businessmann, forteller Mats og forteller videre at han elsker livsstilen, ikke pengene og at penger var litt som monopolpenger i starten.

MatsHan forteller meg om det å kunne skape sin egen hverdag, hvilke luksus dette oppleves som og hvordan han gjør ting, som rett og slett gjør han glad.

– I 14 år har jeg gjort ting jeg ikke kan, sier Mats og forteller at han ikke har noen utdanning og alt han kan, har han lært seg selv, eller ved å tilknyttet seg mennesker med kunnskap.

Mats har holdt foredrag på BI og selv om han syntes akkurat det var litt rart, så var det nok også en annerkjennelse og faktisk litt stas.

Han har nok alltid nye prosjekt og ifølge han selv, så kommer han aldri helt i mål. For det er alltid noe som kan videreutvikles og han må nok hele tiden utfordre seg selv.

–  Jeg har skapt og lurer vel egentlig på hvordan det har vært mulig, sier han og forteller at han nok lært seg å gi litt faen.

Han forteller at han liker å jobbe, elsker nerder og blir nok aldri utlært.

Mats gikk på musikklinja ved Trondheim katedralskole, og ville vel egentlig bli rockestjerne. Han har opprettholdt musikken og spiller i bandet 22, hvor Mats er bassist og beskrives som en gitarteknikker.

For fire år siden hadde faktisk bandet en turne som varte i seks måneder, og til høsten kommer dem med nye låter.

– Det er mindre spilling nå, men jeg kan ikke gi helt slipp på dette, da det fungerer som en vitamininnsprøytning for meg, forklarer Mats.

Mats forteller at han alltid har spilt fotball og legger til at han nok var en lovende fotballspiller og laget var HIL. Han trekker frem trenerne sine, Håvard Sivertsen, Viggo Valle og Tor-Levi Søpstad.

– Alle tre er gode folk, som jeg gjerne slår av en prat med når jeg møter, sier Mats.

For en tid tilbake brakk Mats foten under en konsert. Eller rett skal være rett, han klatret opp i en fire meter høy mast og falt ned på trommesettet. Resultatet ble et alvorlig brudd og han har ikke spilt fotball etter dette.

Mats bor nå i et lite gult hus på Voldsminde, med kona Cristine og deres to barn, på henholdsvis seks måneder og 2,5 år.

– Jeg har stasjonsvogn, sier Mats og stiller seg selv spørsmålet om han nå er voksen.

Mats skal ha pappapermisjon i januar og da velger han å reise til bort, faktisk helt til Thailand.

Han mener selv han er flink til å gjøre ting med familien og er det familietid, ja da er det familietid.

Eldstedattera er det han som henter og bringer i barnehagen hver dag og det er visstnok Mats som lager middag hver dag. I tidsrommet fra 16:00 til 20:00 er familietid og etter at han har lagt den eldste er det nok ikke uvanlig at han henter frem Mac’en og jobber litt.

Han mener selv han er veldig god på å slappe av og kobler gjerne av med et glass vin.

Er du en rastløs person, spør jeg.

–  Nei og ja, jeg har mange baller i luften, svarer han og forteller at han syntes det er godt å kjenne at blodet koker og adrenalin frigjøres.

Melt grilled cheese  

Mats Paulsen og Jonas Andre Nåvik er godt fornøyd med valget av fargekombinasjoner.
Mats Paulsen og Jonas Andre Nåvik er godt fornøyd med valget av fargekombinasjoner.

I disse dager er Mats i gang med nok et prosjekt. Sammen med Jonas Andre Nåvik, Kim Asserson og Fredrik Småvik har han gått i gang med et konsept som dem har kalt Melt. Jonas kommer og setter seg sammen oss og vi slår av en prat om prosjektet Melt. Melt blir liggende vegg i vegg med Cielo inne på Sirkus Shopping. Her har både Mats og Jonas alt lagt ned mange dugnadstimer med sparkling og maling.

Jonas er utdannet kokk med erfaring fra en rekke stjerne-restauranter som Credo, Emilies, To rom og kjøkken, Alinea i Chicago og Mathias Dahlgren i Stockholm. Han har vunnet flere priser i sin karriere og er med som assistent for Christopher Davidsen i det uoffisielle verdensmesterskapet for matlaging, Bocuse d`or.

Både Mats og Jonas forteller om at ideen kom en kveld dem satt og snakket om det dem syntes var et manglende utvalg på god og rask brødmat i Trondheim. Flere hadde i lang tid gått rundt med ideen om å lage et fast-food konsept der maten holder høy kvalitet, men blir servert raskt og til en fornuftig pris. Det ble full klaff i henhold til kjemi mellom gjengen og konseptet ble klart.

– Det er den første nachspielpraten som har blitt realisert og virkelig gjennomført, forteller Jonas.

Melt kan nok ansees som et spenstig konsept med Sandwichbar hvor den røde tråden skal være, grillet ost.

Melt skal ha fokus på kvalitet, rene råvarer, enkelhet og et røft nordisk visuelt uttrykk. Konseptet er ment å tilby et bredt utvalg av sandwicher fra en kjølt displaydisk, der hver sandwich blir grillet i en pressgrill før den serveres innpakket i delikat matvare-godkjent brunpapir.

Alle sandwichene er produsert opp på forhånd og vil derfor kunne bli servert raskt etter en liten tur innom en pressgrill. Menyen blir enkel og består i utgangspunktet av en rekke utvalgte sandwicher med fyll ut fra sesongens råvarer med et par forskjellige brødvarianter.

– Jeg har en lidenskap for brød. Det er faktisk sykt digg med brød, forteller Mats og sier han har prøvd det meste av oppskrifter.

Brødet blir bakt på oppskrift av Melt, og laget av håndverksbakeriet Franske nytelser. Selve brødet er av meget god kvalitet med så lite gjær som mulig for et så godt og sunt resultat som mulig. Utenom dette finner man også hjemmelaget dipper og sauser til sandwichene på menyen som blant annet aioli, gremolata, pepperrotmasjones.

Til sandwichene tilbyr melt fries, søtpotetfries og burrata. Maten skal være like enkel å spise på stedet som å ta med seg, og serveres innen en tidsramme på maks 5 minutter fra bestillingen gjøres.

Det er planer for både fremdrift, mål og visjoner og første steg på vegen er at dem åpner en sandwichbar på Sirkus shopping i Oktober.

Food Truck

Planene stopper ikke ved Melt, det er også planer om å ha det dem kaller en food truck. Dette er en bil som vil kunne være tilstede ved arrangementer og tilstelninger av alle slag.

Melt sin Food Truck blir seende slik ut.
Melt sin Food Truck blir seende slik ut.

 

Food trucktrenden er for fullt på vei til Skandinavia og Norge, og Melt vil være en av de første foodtruck-utsalgene som etablerer seg her.

Det er med stolthet Mats og Jonas viser frem bilde av den bestilte bilen, som skal brukes. Malviknytt både håper og oppfordrer eierne, til å legge noen av turene sine innom Malvik. Dette blir jo som en restaurant på hjul og kan rett og slett forflyttes seg og selge mat der folk er.

Mats drar nok stor nytte av de erfaringer han har fått gjennom å ha drevet Cielo i 14 år og med den kompetansen de andre på laget har, så blir dette spennende å følge med på.

Både Mats og Jonas mener detter er et ambisiøst prosjekt, og trekker frem mange gode hjelpere. Ikke minst har senteret vært meget behjelpelig og gitt dem en god inngangsport.

–  Vi brenner for dette og vil man noe, da får man det til, sier Jonas. Det er forskjell på sært og særegent, sier Mats og legger til at han er lidenskapelig sykt opptatt av god mat.

Blir du aldri slitene, spør jeg Mats.

– Jo, en gang i blant. Men jeg blir sånn godsliten og da er det bare å roe litt ned og ta litt fri, for det er vel egentlig kun antall timer i døgnet som kan stoppe oss, sier Mats.

– Og henting i barnehage, legger Jonas raskt til før vi avslutter kaffepraten med både Mats og Jonas.