Det bugner

Sommeren er her, og for mange er dette tid for Spanske margeritter, Asters, Petunia, Margeritter, Pelargonium, Celosia, solsikker og mange andre sommerblomster.

I juli er det tid for å nyte sommerblomstene og staudene som ble plantet tidligere i sesongen. Vi tok turen innom Jannike Haug ved Rema 1000, på Vikhammer. Vi har i løpet av sommeren lagt merke til at det til en stadighet bugner av både planter og sommerblomster utenfor inngangen til butikken, som hun driver sammen med sin mann, Frode.

DSC_0084 Jannike har nok knekt kodene som gjelder, når det kommer til å opprettholde friske blomstrende planter, og et rikt utvalg gjennom hele sommeren. Det krever nok mye tid og dedikasjon for å oppnå akkurat dette.

– Du må ha hjerte for det du driver på med og det kreves en god del tid, forteller Jannike og legger til at hun kan ha utfordringer med å dra på hytte om sommeren, for blomstene må ha stell, og da kan hun ikke være borte.

Jannike starter alt i april å forbereder salget av blomster og planter, både for vår-, sommer- og høstsesongen. For alt i april,  skal  blomster forhåndsbestilles og det er ikke alltid like lett å ta høyde både for vær og kundenes ønsker såpass tidlig.

– Heldigvis er det muligheter for å etterbestille varer i løpet av sommeren, forteller Jannike.

I mai måned står blomster og planter for hele 5,47 % av omsetningen til butikken og de resterende månedene ligger det på om lag 2,5% til 3% av omsetningen.

– For meg er det viktig at kundene er fornøyde. Kundene er kvalitetsbevisste, men dem er nok også opptatt av pris, forteller Jannike.

Når Malviknytt tok turen innom, hadde det akkurat kommet en ny leveranse og Jannike var i full gang med å rydde, prise og vanne. Hun har egentlig ferie, men det virker ikke til å bry henne noe nevneverdig.

Juli er også måneden for roser; hvem har ikke kommet ut igjen fra blomsterbutikken med minst en i handlekurven, spør Jannike og forteller om en kunde som faktisk hadde bestilt hele 400 roser. 
Juli er også måneden for roser; hvem har ikke kommet ut igjen fra blomsterbutikken med minst en i handlekurven, spør Jannike og forteller om en kunde som faktisk hadde bestilt hele 400 roser.

Sommerblomstene vil ikke ha det for vått eller tørt og de aller fleste sommerblomster vil ha jevn fuktighet, og blir stresset av for mye eller for lite vann. Setter du blomsterkasser og krukker helt inntil husveggen før du drar på ferie, vil de sannsynligvis ha tørket inn når du kommer tilbake. Det er bedre å la de stå ute i regnet, så lenge pottene har hull i bunnen slik at vannet dreneres ut, forteller Jannike.