Sjokkbeskjed satte Kongefesten i skyggen

Da Mersije Ismajli Al-Saffar fra Vikhammer kom hjem fra den kongelige hagefesten torsdag 23.juni fikk hun sjokkbeskjeden som gjorde henne utrolig skuffet.

Hun og familien har i de siste fire månedene hjulpet Auday Mohammed Hassan (42) fra Irak, som er søskenbarn av Mersjie sin mann Sarmad.

Avhengig av behandlingen

Auday er avhengig av dialyse tre ganger i uken på grunn av en nyresykdom og han kom til Norge etter å ha blitt utvist fra Sverige hvor han hadde vært i 16 måneder.

– Han er helt avhengig av denne behandlingen for å overleve og vi vet at i Irak får han ikke denne behandlingen og vil dø av sykdommen.

Mersjie i rød Trønderbunad) og Kong Harald
Mersjie i rød Trønderbunad, og Kong Harald

– Jeg er veldig skuffet over Norge som har gitt Auday avslag på opphold, sier hun.

Mersije Ismajli Al-Saffar er kjent for mange som en av de aktive og engasjerte i arbeidet med å legge til rette for flyktninger som kom til Malvik i vinter.

– Gjennom dette arbeidet har jeg lært mye og hørt mange tøffe historier fra flyktninger, mange voldsomme realiteter.

– En av dem som har en sånn historie er da tilfeldigvis søskenbarnet til min mann. Derfor er jeg veldig skuffet. Jeg har i lang tid gitt omsorg og støtte og jobbet mye med integrering blant flyktninger så de blir flotte og eksemplariske borgere etter hvert.

– Det skuffer meg at de som er mest sårbare, og trenger størst beskyttelse, slik som Auday, ikke får det, sier Mersije.

Besvimte etter behandling

Auday Mohammed Hassan bor opprinnelig i mottaket på Sandmoen, men er mye hos familien på Vikhammer.

– Han blir svært syk rett etter behandlingen og må ha tilsyn. En dag her når jeg henta han på sykehuset besvimte han mens han satt i bilen og jeg måtte kjøre han tilbake til sykehuset. Da hadde han nesten ikke puls, forteller Sarmad Al-Saffar, søskenbarnet av Auday.

– Behandlingen jeg får her i Norge er den samme jeg fikk i Sverige og den fungerer, forteller Auday.

Han viser fram underarmen sin hvor han har tydelige arr og store kuler etter feil behandling i hjemlandet.

Hjemme i Irak har Auday to døtre på 12 og 14 år og når han forlot dem visste han det ville ta tid før han fikk se dem igjen.

Auday kom til Sverige, men etter å ha fått avslag på søknaden om opphold dro han til Norge og de eneste han har av familie.

– Det er jo en stor psykisk belastning også, sier Mersije, i tillegg til nyresvikten og behandlingen av den som gjør han fysisk dårlig.

Varme og gode

Mersije er glad for at hun fikk vite om avslaget først etter at hun hadde vært og hilst på Kongen og dronningen.

– Jeg er takknemlig for at jeg ikke visste det før jeg møtte Kongen og dronningen. De er jo så gode. Og jeg fikk den følelsen av godhet og varme når jeg fikk hilse på dem. Jeg kjente det på håndtrykket.

– De ville sikkert ikke vært fornøyd hvis de hadde visst hvordan saken til Auday var. De er så fine og gode, jeg skjønner godt at folket her i landet er glade i Kongeparet.

– Det er trist, men sant, at denne saken overskygger gleden jeg følte da jeg fikk møte de kongelige, sier Mersjie.

Usikker framtid

Nå vet de ikke hva de skal gjøre. En utvisning fra Norge betyr at Auday sendes tilbake til Sverige hvor han også er utvist fra.

Blir han sendt til Irak stopper den livreddende og livsforlengende behandlingen.

Nå setter de sin lit til Flyktningehelsetjenesten og til en advokat som bistår dem.

– Jeg blir meget skuffet over Norge hvis de ikke tar dette på alvor, sier en opprørt Mersije Ismajli Al-Saffar fra Vikhammer.