Rød løper og bobler i glassene

Rød løper og bobler i glassene, hører til på en premierefest. Da Sveberg Barnehage hadde premierevisning av barnehagens nye storfilm, Hakkebakkeskogen, var det ikke noe unntak og det var stor stil over festen.

Premierefesten var på Bruket Kulturhus i Hommelvik og det var nok litt nerver hos skolestarterne ved Sveberg Barnehage. Gjennom hele våren har Casper Elias, Aleksander, Therese Antonie, Mathilde, Saga Louise, Jonas, Didrik, Iver, Gjermund, Clara, Mia, Hilma, Aksel, Nikolai, Adele, Lovise, Magnus og Martin lagt ned en stor innsats, og endelig var det duket for premierevisning av barnehagens nye storfilm: «Hakkebakkeskogen».

Premierefest

Foto: Guro Hansen
Foto: Guro Hansen

Bruket Kulturhus var pyntet til fest med rød løper, utstilling og fantastiske dekorasjoner. Skuespillerne og gjestene fikk servert «champagne» ved ankomst og poserte ivrig for fotografene. Foreldre, søsken, besteforeldre, tanter, onkler og gode venner fylte salen og filmen høstet fortjent applaus og ros.

– Vi er meget fornøyd med resultatet. Barna har lagt ned en enorm innsats gjennom hele året, og resultatet er over all forventning. Dette er en stor filmproduksjon i et barnehageperspektiv. Det er mange replikker, sanger og scener som skal øves inn, men barna har tatt utfordringene på strak arm, forteller produsent Trine Landsem.

Rød løper

Foto: Guro Hansen
Foto: Guro Hansen

Skuespillerne fra filmen badet i blitsregn da de ankom festen på den røde løperen.

Da skuespillerne ankom filmpremieren, for anledningen antrukket i festklær, måtte de posere for de mange fotografene som ville sikre seg et bilde av dem alle sammen. En etter en, gikk de opp den røde løperen inn mot kinolokalet. Som ved alle premierefester, var det ansatt egen vakt som skulle ta vare på skuespillernes sikkerhet. Kjetil Hetle hadde ansvar for vakthold og holdt oversikt over gjestene som ankom premierefesten.

En flott avslutning på et stort prosjekt

Da filmen var slutt, og rulleteksten kom fyltes salen med stor applaus. Produsent Trine Landsem holdt en tale hvor hun roste innsatsen til skuespillerne og takket for ei fin tid sammen med dem i barnehagen. Til slutt fikk hver skuespiller utdelt hver sin rose, en personlig takk og ei mappe med bilder og minner fra tiden i barnehagen.

Barnas Produkt

Filmen, som varer ca. 30 minutter, viser bare en liten del av alt arbeidet som er lagt ned i dette prosjektet. Barna har vært delaktige gjennom hele prosessen, og barnas medvirkning har stått sentralt hele tiden.

– Det har hele tiden vært et mål at filmen skulle være barnas eget produkt, og det har vært til stor inspirasjon og se gleden og engasjementet de har vist gjennom hele prosessen. Vi har sett at prosjektet har bidratt til god samhørighet og et unikt fellesskap i gruppa, forteller produsenten.

Skuespillerne var fornøyd

Skuespillerne var også meget fornøyd med både film og premierearrangementet.

– Det var kjempegøy, var Casper Elias på seks år sin umiddelbare kommentar etter premieren og la til at dette var noe av det artigste han hadde vært med på.

– Det har vært kjempefint å være med å lage film og så var det veldig artig å ha ordentlige kostymer, akkurat sånn som dyrene i Hakkebakkeskogen bruker, forteller Lovise og legger til at hun har øvd masse og lært meg mange sanger.

Omfattende prosjekt

Produsent Trine Landsem - Produksjonsdesigner Eva G Geving - Regissør Anniken Lindkvist. Foto: Guro Hansen
Produsent Trine Landsem – Produksjonsdesigner Eva G Geving – Regissør Anniken Lindkvist.
Foto: Guro Hansen

Barna har også fått større innsikt i hva en filmproduksjon går ut på rent praktisk. Alt fra å lære ulike begreper innen fagfeltet til det å selv få delta gjennom de ulike prosessene.

– Det er mange fagområder man jobber med i et slikt prosjekt, forteller produksjonsdesigner Eva G. Geving.

Hun forteller videre at barna har lært å uttrykke seg på ulike måter og gjennom ulike verktøy. Hun har hatt ansvar for kostymer og rekvisita som skulle brukes under filminnspillingen.

– Barna har selv vært med på å skape og vi har lært mange nye håndarbeidsteknikker, bruk av ulike digitale verktøy og hva som er viktig å tenke på gjennom dramatisering i film. Barna har vist stor interesse og engasjement, og vi har også fått god hjelp fra engasjerte foreldre, forteller Geving.

Hele prosjektet ble satt i gang like etter jul, og har vært et overordna tema for de eldste barna i barnehagen gjennom hele våren. Etter påske ble arbeidet mer intensivert og alt har endt opp i en fantastisk premierefest.

Det har vært store forventninger knyttet til filmpremieren i forkant, og regissør Anniken Lindkvist kunne fortelle at spenningen var høy blant produksjonsteamet da premieredagen kom.

– Nå er vi veldig fornøyd og stolte hele gjengen. Det ser ut til at forventningene er innfridd, vi har fått mange gode tilbakemeldinger fra publikum. Folk har gitt tilbakemelding på at dette har vært et fantastisk opplegg for både store og små. Filmen var allerede utsolgt før premieredagen, og billettene forsvant ganske raskt etter at billettsalget åpnet. Premierefesten, med «red carpet», glitter og glamour var en fantastisk avslutning på hele prosjektet, den ble liksom prikken over i-en, forteller regissøren.