30 år på veien

Jhohans har nå vært på veien i 30 år og dette skal markeres.

JhohansJhohans har siden 1986 vært et begrep innen trøndersk dansemusikk og er omtalt som et av Trøndelags ledende danseband.

Det var på Selbufestivalen fredag den 8. august i 1986 at Jhohans ble stiftet og det var Torstein Hope, Joar Endalsvoll, Rune Trondsetås, Aril Røttum og Øyvind Trondsetås som startet det hele.

Torstein Hope var 18 år i 1986 og er opprinnelig fra Arna utenfor Bergen. Det ble nok litt av et kultursjokk for Bergenseren å komme til Trøndelag og Selbufestivalen.

Varemerket til Jhohans er variert dansemusikk med egenkomponerte låter. Låter som spenner seg fra svingmusikk, gammelpop, tradisjonell dansemusikk, trønderrock og til livat gammeldans. Denne spennvidden gjør at Jhohans når et svært stort publikum, noe som kommer tydelig til uttrykk når bandet er ute på spillejobb. Her er det ikke noe «playback» for Jhohans fremfører ekte musikk «live» fra scenen.

Trivelig møte i Furuhaugvegen

Torstein Hope og Morten TeigenMalviknytt møtte Torstein Hope og Morten Teigen på en solrik veranda i Furuhaugvegen og tok en prat om livet på veien igjennom 30 år.

Torstein er sammen med Rune Trondsetås og Joar Endalsvoll dem tre i dagens Jhohans som har vært med fra starten av i 1986, mens Morten  har vært mer eller mindre fast vikar siden høsten 1996.

Morten ble en del av Jhohans under Selbufestivalen i 1996 og  hadde alt da lang fartstid fra både Påsan, Baluba og Sigmunds. Morten var fast gitarist i Jhohans i hele 10 år, frem til 2006.

– Morten er en sånn superreserve for oss i Jhohans og stepper fremdeles inn om lag 3-4 ganger i året, sier Torstein Hope med et smil og legger til at Morten gav seg «på topp».

– Men nå gjør jeg comeback responderer Morten raskt med og legger til at de gangene han nå vikarierer i Jhohans så er det som å skru tiden tilbake og det er kjempeartig.

Torstein og Morten forteller at drivkraften er gleden og det sosiale.

– Noen har jaktlag, og vi har musikk, sier Torstein og forteller at den største gleden er å stå på scenen, se at folk koser seg og vite at dem er grunnen til det.

Tonene er lett og veldig humoristisk mellom de to kameratene. Det er tydelig at dette er to som har opplevd mye sammen og kunne nok ha fortalt historier en hel kveld til ende.

– Vi begynner å merke alderen da, sier Torstein og forteller at dem har sluttet med de lange turene.

For før kunne Jhohans kjøre mange mil på en helg, som for eksempel da dem hadde konsert i Trøkkstad på fredag og Selbu på lørdag.

– Det krever faktisk mere å stå på en scene nå enn det gjorde før, forteller Morten.

Før var fest på lokalet noe helt annet enn det er i dag og de såkalte bygdefestene har nok endret seg ganske så mye. Men både Torstein og Morten mener det er noen steder som har opprettholdt den tradisjonen.

­- Det er jo en kulturarv, en opplæring av ungdommen, forteller Torstein og legger til at alle aldre gikk da på fest sammen og han mener at alle generasjoner oppførte seg da litt bedre.

Både Torstein og Morten snakker løst og fast om skjenkebevilgning, ungdomstid, nostalgi, om det var mer seriøst før og konkluderer med at det er nok ikke sikkert det var så mye bedre før.

De første 20-25 årene var Jhohans innom 30 til 40 lokaler og spilte til dans hvert år. Men de siste 5-6 årene har det blitt litt mindre reising på bandet.

– Det er vel et tegn på at vi har holdt på en stund, når folk kommer bort til oss på scenen og hilser fra bestemor, ler Torsteinog sier at dem tar gjerne 30 nye år , men korrigerer seg fort og sier 35 år.

– Jeg vil være vikar, sier Morten spøkefullt.

Jhohans jubilerer – «JHOHANSDÅGGÅN» 

Knut Sjøvold fra Arnsteins formidler sin hilsen via Malvikntytt pr. telefon.
Knut Sjøvold fra Arnsteins formidler sin hilsen via Malvikntytt pr. telefon.

Helgen 12-13. august er det altså klart for Jhohansdåggån og det skal arrangeres på Selbutunet.

Fredag kan du få med deg de ulike besetninger fra 1986 til 2016 i Jhohans, med Selbuorkestrene Arnsteins, Påsans og Sigmunds. Ole Bjarnes fra Tydal, Jan Vidars fra Stjørdal og Sabningane fra Vestlandet er også invitert.

Malviknytt tok kontakt med Knut Sjøvold, som er fra den opprinnelige besetningen i gammeldansorkesteret Arnsteins, og spurte om han hadde en kommentar til jubileet.

– Mitt kjennskap til medlemmene i Jhohans går helt tilbake til før dem startet opp Jhohans. Det er en solid gjeng og jeg gratulerer og ønsker lykke til med jubileet, forteller Knut Sjøvold.

Konferansier for kvelden vil være Andreas Reitan, det er 18 års grense og det er billetten inkluderer matservering.

Lørdag 13.august er det først en utekonsert hvor Jhohans har tatt med seg familie og venner og slår til med det dem selv beskriver som musikalsk innhold «Fra 1986 te no». Dette vil være et åpent arrangement og her vil publikum for eksempel få høre Berit Irene Øverkil, Hilde Synøve Øverkil Hoff og Torstein Hope fremføre sangen Jhohans vant Nordisk mesterskap i gammeldansmusikk i 1989, med Berit og Hilde Øverkil som medspillere i bandet.

Klokken 18:00 er det tid for, «the best of» med Lånke- og Skatvalsrevyen.

– Disse er blitt en del av gjengen og vi er vel det som kalles husband for begge disse revyene, forteller Torstein Hope.

Lørdagskvelden spilles det opp til dans med Jhohans og ulike gjesteartistene som Morten Teigen, Wanja Løvø, Siri Bones og Sigmund Sæther. President i Norske Trekkspilleres Landsforbund, Odd Arne Halaas vil være konferansier lørdag.

Torstein Hope avslører at det vil bli presentert fire nye låter fra Jhohans denne helgen og legger til at alle har vist stor velvilje til å stille opp på jubileet.

Jhohans 2

 

Plakat Jhohans

1986 til 2016

Fra sommeren 2005 og frem til nå har melodier som «Bare i natt», «Leve i en drøm» og «Det gode liv» vært å finne på NRKs Danseband Jukebox.

JHOHANS har flere opptredener i tv og radio bak seg, blant annet i programseriene «Gofot på låven» med Tore Strømøy og «Kappspell» med Andreas Lunnan.  Opptreden i God morgen Norge hos TV2 ble det med låten «Det gode liv» høsten i 2006.

Det gode liv er en kjent slager fra Jhohans og melodien var høsten 2006 hele 12 uker på Norsktoppen og ikke mindre enn 3 ganger på 1.plass. Det sies at publikum virkelig fikk opp øynene for Furuhaugvegen etter å ha hørt «Det gode liv» på Norsktoppen.

Jhohans har tidligere utmerket seg i musikkonkurranser, og kan slå seg selv på brystkassen med et nordisk mesterskap og tre norske mesterskap i trekkspill og gammeldans! Med en sceneopptreden som omtales som profesjonell er en dansekveld med Jhohans noe som visstnok gir mersmak.

Totalt syv produksjoner, da både i form av kassetter og vinyl. I starten var det mer gammeldans, men de to siste produksjonene er ren dansemusikk. Nå for tiden legges alt inn på Spotify, men Jhohans har sitt eget plateselskap, TrønderTrøkk.

– Kan være greit å ha rettighetene selv, sånn i tilfelle det skulle bli en hit eller to, sier en litt spøkefull Torstein Hope.

 

Bare i natt

Hans Finnanger (Foto: privat.)
Hans Finnanger (Foto: privat.)

– Låten «Bare i natt» lever godt enda og spilles gjerne et par ganger på hver spillejobb. Folk kan teksten og synger med, forteller Torstein Hope. Videoen er spilt inn på på Finnanger Brygge i Namsos og mange har nok sett denne på NRKs Danseband Jukebox som tidligere ble sendt på NRK1. Malviknytt tok kontakt med eieren og driveren av brygga, Hans Finnanger og spurte om han hadde en kommentar til jubileumet.

– Jhohans har vært flere ganger til meg på Finnanger Brygge. Jeg sa tidlig til dem at dem måtte gå videre med musikken sin, for dem spilte bra og var et veldig bra liveband på scenen. Jeg spurte om dem ikke hadde tenkt på å lage ei plate, for da var det så mye enklere for oss arrangører å reklamere for til gjester. Den høsten/vinteren startet de med å lage en cd og etter neste spillejobb på brygga hos meg, ble vi enig om at vi skulle lage en video med dem på Finnanger Brygge og den ble spilt inn på Finnanger Brygge 21 mai 2005.  Videoen ble lagt ut på Dansefot -Jukeboks som gikk på Nrk 1 Tv og blitt spilt hver eneste helg siden den ble lagt ut og helt til i fjor, da Nrk stoppet denne sendingen. Så melodien » Bare i Natt» har nok vært den meste sette videoen i den sammenheng blant alle danseband. I samme tid kom bandet inn på Norsk- Toppen og ble der i mange uker blant toppene. Da kom også gjennombruddet til bandet og de hadde mye spillejobbber utenfor sitt eget området.
Veldig artig å være med på Jhohans popularitet og føler jeg har hatt en finger med siden jeg maste på dem angående å lage en cd. Bare lovord å si om gutta i bandet, trivelige trauste kara som jeg nylig fikk gleden av å høre på dansegalla, forteller eieren av Finnanger Brygge, Hans Finnanger i en lystig korrespondanse med Malviknytt.

I dag har Jhohans følgende besetning:

  • Roar Nygård- Vokal
  • John Oddstein Aune- Diverse Gitarer
  • Rune Trondsetås – Bass og Vokal
  • Attila Borza – Trommer
  • Joar Endalsvoll – Trekkspill, Synth og Vokal
  • Torstein Hope – Trekkspill, Synth/piano og Vokal