Forbereder høstens fårikål

Fårikål er sesongbetont mat og sesongen er nok høsten, nærmere sagt september og oktober.

1.200 tonn fårikål

Fabrikksjef Nortura Malvik, Sondre Halseth
Fabrikksjef Nortura Malvik, Sondre Halseth

Siden etableringen i 2010, har Nortura Malvik produsert 1.200.000 kg fårikål. Også i år skal det produseres om lag 200.000 kg fårikål i lokalene på Sveberg.

– Vi på Malvik har pr i dag ca. 220 faste ansatte, forteller Fabrikksjef ved Nortura Malvik, Sondre Halseth.

Notura Malvik søker derfor etter både sagere, pakkere og produksjonsmedarbeidere for håndtering av biprodukter fra slaktet for årets produksjon av fårikålkjøtt.

– Vi tar inn ca. 80 innleide pr år og de er ansatt fra 4 uker opp til 12 uker, avhengig hvor de er ansatt i fabrikken, forteller Sondre Halseth.

Stillingene utlyses via et bemanningsbyrå og i annonsene søkes det etter høy effektivtet, nøyaktighet, fleksibilitet og evne til å få ting gjort i et hektisk arbeidsmiljø. Respekt for sikkerhet og hygiene er en forutsetning.

Arbeidsoppgavene ved håndtering av bipoprodukter krever i tillegg god håndtering av kniv da innmat, tarmer og skinn skal bearbeides. Det kreves høy fysisk kapasitet, tempo, kjøring av truck. Det er veldig mange typer biprodukter av sau og storfe.  Som for eksempel fåreinnmat, lever, tarmer fra storfe og lever, tunge, hjerte, hale og skoltekjøtt fra storfe.

Fårikålens dag

I 1972 ble fårikål kåret til Norges ubestridte nasjonalrett av radioprogrammet Nitimen og den siste torsdagen i september feires Fårikålens dag og spises det fårikål over hele landet og mange restauranter har fårikål på menyen.