Snill og mild Hedda

Fredag var det premiere på en av Henrik Ibsen sine mest kjente verker, Hedda Gabler ved Trøndelag Teater.  Henrik Ibsen skrev «Hedda Gabler» for 126 år siden med en tematikk som er aktuell også i vår tid.

I Kjersti Haugens regi møter vi Stine Fevik som Hedda, nå gift Tesman. Hun har innledet et fornuftsekteskap med Jørgen Tesman (Christian Ruud Kallum) som er en tafatt kavaler. Jørgen Tesman har en kamerat, Assessor Brack (Andreas Stoltenberg Granerud), husvennen som vet det meste om hva som rører seg og som dukker opp når en minst venter det.

Uventet er også Thea Elvsted (Silje Storstein) som kommer på besøk til Hedda og Jørgen Tesman. Hun har nytt om Heddas sjelefrende, den alkoholiserte Eilert Løvborg (Endre Hellestveit)

Selv om Ibsens tekst fra 1890 er like aktuell og dramatisk i dag er det noe som mangler. Haugen har tydeligvis lagt hendelsene i nærheten av vår tid, men det går tidvis sakte framover og kunne godt vært strammet en smule.

Scenografien er herlig og stemningen er snill, mild og lavmælt. Riktignok er det pistolskyting og bilkjøring på scenen, men det er ikke veldig revolusjonerende og til tider er det litt tamt.

Men tamt er også livet til Hedda Tesman som kjeder seg, men som livner til når hun får nyheten om at Eilert Løvborg er blitt avruset, kommet seg på beina igjen og er tilbake i byen.

Uansett bør alle unne seg en Ibsen denne sesongen og fredag var det en fornøyelse å innta Trondheim både før og etter teaterpremieren