Hedda har mot

Når Trøndelag Teater fredag har premiere på sin versjon av Henrik Ibsen sin Hedda Gabler, er det en tvilende, men tøff Hedda vi møter, tolket av Stine Fevik.

Hedda Gabler fascinerer oss den dag i dag. Da Henrik Ibsen utga Hedda Gabler i 1890, var kanskje motivet å angripe det besteborgerlige system fra innsiden, og å vise at en kvinnes valg ut av ensomheten, miljøet og skandaler kunne være selvmord.

Christian Ruud Kallum i rollen som Jørgen Tesman
Christian Ruud Kallum i rollen som Jørgen Tesman

 

– Dette er en evig tematikk og god dramatikk, sier en av hovedrolleinnehaverne Christian Ruud Kallum. Han spiller Jørgen Tesmann, Hedda Gabler sin ektemann i forestillingen.

– Hedda har valgt Jørgen Tesmann ut fra status og penger og ønsket om å være lykkelig og ikke minst et ytre press og forventning. Dette går nok på bekostning av henne selv.

 

 

Tidløs historie

Som så mye av Henrik Ibsens teaterstykker er også historien om Hedda Gabler tidløs. Trøndelag Teater sin versjon er tilpasset den tiden vi er i nå.

– Den er modernisert, men den er samtidig ikke helt 2016. Du kan si vår versjon er modernisert og vi befinner oss i ett slags skakt univers, sier Christian Ruud Kallum.

Inspirert av kunstmalere 

Scenograf Bård Lie Thorbjørnsen har latt seg inspirere av flere av våre store kunstmalere i sin nye sceniske løsning. Og regissør Kjersti Haugen har sammen med sitt dyktige ensemble, med Stine Fevik i spissen, jobbet frem en ny og aktuell Hedda Gabler.

Hedda Gabler beskrives som en kvinne som føler seg overflødig, oppbrukt og at det sosiale nederlaget blir for stort til å leve med. Smerten ved denne erkjennelsen er like vond i dag.

Medvirkende: Stine Fevik (Hedda Gabler), Christian Ruud Kallum (Jørgen Tesman), Endre Hellestveit (Eilert Løvborg), Silje Storstein (Thea Elvsted) og Andreas Stoltenberg Granerud (Assessor Brack).

Regi: Kjersti Haugen

Scenografi og kostymer: Bård Lie Thorbjørnsen

Lysdesign: Eivind Myren

Analyse: Irina Malochevskaja