Mange flott bunader

På en dag som 17. mai er det mange nydelige bunader å se og Malviknytt slo av en prat med noen av dem vi så.

DSC_0019

 

Rebeca Bigseth som står til venstre på bildet, har på seg Sunnmørsbunaden hun fikk til sin konfirmasjon. Hennes morfar er fra Møre, og hun syntes det gjorde det ekstra koselig å nettopp ha egen Sunnmørsbunad.

SUNNMØRSBUNADEN Ørskog er den som har fått størst utbredelse av bunadene fra Sunnmøre. Den kalles også «Märthabunaden» etter at kronprinsesse Märtha fikk en slik bunad i bryllupsgave i 1929. Stakk, liv forkle og veske er i sort eller mørk blått ullstoff. Det er broderi på liv, forkle og veske, mens det på stakken kan være bånd nede. Skjorten finnes i to varianter, begge er i hvit lin med hvitsømsbroderi. Capen er i samme stoff som bunaden. Det brukes hvitt/ forgylt sølv til bunaden. Strømpene skal være røde eller sorte.

Kilde: bunadrosen.no

Dilraj Kaur, i midten har på seg sin Rogalandsbunad. Denne har hun fått i gave fra sin mor og far. Dilraj er fra Stavanger og synes derfor det var rett å ha Rogalandsbunaden.

ROGALANDSBUNADEN finnes med 7 forskjellige typer mønster; Bjerkreim, Bokn, Erfjord, Frafjord, Jelsa, Løland og Tjelmland. Vi leverer Frafjord og Jelsa, samt Jelsa Tulipan. Stakken er i sort eller mørkeblå ulldrapé eller ulldamask. Forkle, sjal, veske og lue er i sort eller mørkeblå ulldrapé uavhengig av stoffet i stakken. Livet er i ulike kvaliteter av brokadelignende stoff i viskose eller silkedamask med brosjert mønster, og er kantet med fløyelsbånd og metallbånd. Forkle, sjal, veske og lue har broderi i friske eller duse farger. Capen er i ulldrapé med ståkrage og broderi bak på kragen, eller i ulldamask. Skjorten er i hvit lin med broderi på krage, langs halssplitt og på mansjetter. Det brukes oksidert eller hvitt sølv. Strømpene skal være sorte.

Kilde: bunadrosen.no

Victoria Sandnes har på seg sin Telemarkstakk som hun fikk til sin konfirmasjon. Hun forteller at hun ganske så langt ut, har slekt i Telemark og hadde valgt denne fordi hun syntes den var veldig fin.

BELTESTAKKEN er en av de mest populære bunadene i Norge. Mange velger denne bunaden uten å ha tilknytning til Telemark. Mye av grunnen er nok at man står veldig fritt til å velge ut farger på bånd, belte, skjorte, broderier etc. utifra hva man liker. Materialene til livet har stor variasjonsrikdom, og pyntes med broderier og bånd. Båndene og kantingen er som regel agramaner, silkebånd, metallbånd og fløyelsbånd. Stakken har vanligvis vidde på 4,5 meter, og er av tynt, sort ullstoff. Forkleet lages i ulike stoffkvaliteter; Ulldamask og silke er mye brukt, og det pyntes med broderier eller bånd. Flerfarget, grindvevde forklebånd er festet til linningen. Det brukes et bredt, brikkevevd belte i livet. Som hodeplagg brukes vippe. Mange bruker også fargerike silkeskjerf i halsen. Som ytterplagg brukes en sort jakke med broderier, eller sjal. Skjorten er i hvit lin med hvitsøm eller farget broderi, eller man kan bruke silkeskjorte. Som alternativ til vanlige bunadsko brukes dufsesko som er dekorert med utskåret overlær, maljer og lærdufser, eller snørestøvler/knappestøvler. Det brukes oksidert eller gammelforgylt sølv til denne bunaden.

Kilde: bunadrosen.no

 

 

DSC_0020

Mor og datter, Kjersti Ervik og Kristin Ervik Raaness (datter til venstre på bildet) hadde begge på seg sine bunader fra Sundfjord. Kristin er konfirmant i år og bunaden er derfor helt ny. Det er ekstra stas at både søster, mor og bestemor har samme bunad.

SUNNFJORDBUNADEN kom i produksjon på 1920-tallet. Den har stakk i sort ullstoff og liv i mørk grønt ullstoff. Livet er dekorert med grindvevde bånd. Det finnes flere forklær til bunaden, men den brukes også uten forkle. Skjorten er i hvit lin med broderier i enkel uttrekksøm og stavtagger. Det brukes oksidert sølv. Strømpene skal være sorte.

Kilde: bunadrosen.no

 

DSC_0023

Per Gustav Solem har på seg sin Sør Trønderbunad. På spørsmålet hvorfor han hadde gått til anskaffelse av bunad, var svaret ganske så sjarmerende.

– Mor ønsket at jeg skulle ha det, og hun kom da med et tilbud jeg ikke kunne avstå, forteller en stram kar i sin flotte bunad.

SØR-TRØNDER herrebunad ble lansert på starten av 1950- tallet, og har hatt noe ulik utforming. Jakken er lang med ståkrage, i sort eller mørkeblå klede eller vadmel. Den har stikninger på krage, sidelommer, framkant og splitt bak. Vesten er i stripet ullstoff med ståkrage. Nikkers i samme stoff som jakken. Den lukkes med en bred klaff foran. Skjorte i hvit lin med broderi, eller en enkel bomullskjorte. Det brukes hvite, mønsterstrikkede ullstrømper som holdes oppe av flerfargede hosebånd. Sølvet er oksidert.

Kilde: bunadrosen.no