Simon fant ekorn i fuglekassen

Simon er 14 år og går i 9. trinn ved Hommelvik ungdomsskole. Han bor oppi Langåsen, også kalt Øvre Solbakken.

Der bor han sammen med tvillingbroren Daniel, storebror Adrian, mamma Mette og pappa Gunnar.

I flere år har Simon og pappa hatt interesse for fuglekassene på tomten.

Antall kasser har økt med årene, og har nå blitt 15 stykk.

Hvert år bruker dem å se over kassene og vasker dem. Det er helt vanlig at flaggspett har rasert kassene med å utvide hullet. I tillegg til å vaske kassene benytter dem nå pleksiglass for å unngå at Flaggspetten utvider hullet i kassen.

Til vanlig bruker det å være svart og hvit fluesnapper og kjøttmeis i kassene. Men i år fikk Simon seg litt av en opplevelse da han skulle rengjøre kassen som henger rett ved verandaen. For oppi kassen lå de fire levende ekornunger.

Ekorn collage

Simon forteller at han var oppi ekornrede med hånda, og er litt bekymret for hvordan ekornmammaen skulle reagere på det.

– Jeg er litt spent på hvordan det skulle gå, men jeg hadde på meg hansker og det ser ikke ut som om mora brydde seg, sier Simon.

Simon filmet ekornungene og la videoklippet ut på sin Facebookside. Reaksjonene sto ikke å vente på seg. Mange kommenterte og trykket liker på statusen.

– Folk syntes det er fint og er spente på hvordan det går med ekornungene, forteller Simon.

Ekorn hoppet på vindu

I furuskogen oppi Øvre Solbakken er det visstnok ganske så vanlig med ekorn. Mamma Mette forteller flere historier om ekorn og ekornunger på veranda. Spesielt husker hun når den ene av guttene ble bitt da det prøvde å ta et godt tak i den ene ungen og den gangen ekornene var blitt så vant til å bli matet med nøtter at det ene ekornet hoppet på vinduet til det ble servert nøtter. Jeg får høre flere historier om ekorn over og under både bord og stoler, ekorn under føtter og ekorn som sloss.

Simon, som er en frilufts gutt, er glad i naturen og nå er han naturligvis spent på hvordan det går med ungene og hvor mange av dem som kommer ut av kassen.

– Det er ei lita kasse da, så jeg er redd for at alle ikke overlever, sier Simon.

For ifølge det familien tidligere har registrert, har det ikke vært flere enn tre unger tidligere. Hverken, Simon, mamma eller pappa kan huske å noen gang ha sett en mor med fire unger.

Den dagen Malviknytt var på besøk blåste det kraftig, og det kan være årsaken til at vi ikke så noen ekorn, hverken i furutrærne eller ved fuglekassen hvor Simon hadde funnet ungene.

https://vimeo.com/164990980

«Da jeg og pappa ryddet fuglekasser i dag, fant vi ut at vi hadde fire ekornunger til leieboere.»   Sto det på Simon sin Facebookside. Dette vekket selvfølgelig Malviknytt sin nyskjerrighet.

Ekorn

Vekten varierer fra 200 til 400 gram. Kroppslengde inntil 24 cm. Halen er 14–19 cm lang. Forbena er omkring 3,5 cm lange og 1–1,5 cm brede, bakbena er omkring 5,5 cm lange og 2–2,5 cm brede. Dyret veier mellom 200 og 450 gram. Hannen og hunnen er like store.

Ekornet har en karakteristisk hale, og hensikten med den er å hjelpe til å holde balansen når den hopper mellom grener. Den holder også dyret varmt når det sover.

Midt på dagen hviler det i hiet sitt for å unngå varme og fugler. Om vinteren er hvilen om dagen kortere. Hvis været er dårlig, kan ekornet bli i hiet sitt i flere dager i strekk. Ekornet er lite sky overfor mennesker, derfor er det et av de skogsdyr vi ser oftest. Ekornet lager reir av ris og kvister, eller det overtar andre reir, gjerne etter store fugler. Dyret bygger helst reiret sitt i hulrom i trær, men reiret kan også være frittliggende. Reiret er kuleformet og ca. 30 cm i diameter

Drektighetstiden er 32-40 døgn. Dyret har individuelt varierende paringsrytme, og det er grunnen til at man kan finne dyr med nyfødte unger hele våren og sommeren. Det er 1-7 unger i hvert kull, og hunnen får 2-3 kull pr år. Ungene er blinde ved fødselen, og åpner øynene først etter 14 dager. De tar turer bort fra reiret etter 5-6 uker, men får melk enda noen uker til. De blir værende i området de er født i til høsten. Etter et år er ekornet kjønnsmodent. Dyret lever normalt 2-3 år, men enkelte individer kan bli 6-7 år gamle, i fangenskap enda eldre.

Kilde: Wikipedia