Hyllet Nygaardsvold kvelden før dagen

Arbeiderfestivalens allsangkveld ble avholdt i Bruket kulturhus kvelden før 1.mai.

På programmet stod de tradisjonelle arbeidersangene ledsaget av Hommelvik musikkorps som sannsynligvis er best i landet når det kommer til denne sjangeren. Frihetens forpost, Vi bygger landet, Rampa og Internasjonalen var noen av sangene en fullsatt sal kunne delta i lørdag kveld.

Kvinnekoret Sonare fra Trondheim var først ut med en knippe kjente arbeidersanger. Koret har holdt det gående i snart 85 år og tilkjennegav fine versjoner av blant andre «At jorden er en stjerne» og «Sommerfuggel i vinterland».

Liv AksnesMange nikket gjenkjennende når Liv Aksnes fortalte om sin barndom og oppvekst i Jernbanegårdene i Hommelvik sentrum. Der bodde det flere familier i tre ulike bygninger som stod der det i dag er parkering, mellom fylkesvegen og jernbanelinja foran den gamle urmakerbutikken.

 

Framlaget 

FramlagetHommelvik Framlag har hold stabil aktivitet siden 1938 og årets arbeiderfestival og 1.mai markering er intet unntak.

De framførte «Til ungdommen og «Solidaritet» og fikk med seg hele salen på den tradisjonelle sangleken «Rullatti». Akkurat slik som Roald Bye ledet den  i over 40 år fra scenen i Folkets Hus på 1.mai.

 

 

Roste Nygaardsvold

Kveldens hovedgjest var stortingsrepresentant og tidligere kulturminister Hadia Tajik. Hun ble introdusert som journalist, jurist og en dyktig politiker som tør å mene noe.

Hadia TadjikTajik kvitterte med å holde en tale hvor hun tok utgangspunkt i Johan Nygaardsvolds dagbøker fra tiden han satt på stortingen før krigen. Hun roste Nygaardsvolds tanker og ideer som han også evnet å sette ut i livet.

Arbeiderpartiets nestleder kritiserte den blåblå regjeringen for å ikke gjøre noe med den økende arbeidsledigheten og sammenlignet blant annet dagens situasjon med forholdene som rådet da Arbeiderpartiet og Bondepartiet inngikk Kriseforliket i 1935.

Hadia Tajik fortalte at Nygaardsvold beholdt sitt vennskap med Høyres C. J. Hambro og Venstres Johan Ludwig Mowinckel til tross for harde angrep fra Stortingets talerstol og i media.

– Nygaardsvold kunne dette med å skille sak og person, sa Tajik.

Se video fra «kvelden før dagen» her:

https://vimeo.com/164844323